Μία από τις πιο ενοχλητικές πτυχές του ταξιδιού είναι η προσαρμογή στις διαφορετικές ζώνες ώρας (ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύετε με παιδιά ή μόνοι σας). Η φύση του jet lag δεν μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητή από κανέναν μέχρι να επισκεφθεί κάποια στιγμή στη ζωή του μια χώρα μακριά. Θα αισθανθείτε απίστευτα εκτός ισορροπίας όταν φτάσετε για πρώτη φορά σε αυτή την τοποθεσία και για τις πρώτες ημέρες λόγω της διαφοράς ώρας (είτε η ώρα στην πόλη σας είναι μπροστά είτε είναι στην πόλη στην οποία ήρθατε). Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας, τα οποία γκρινιάζουν περισσότερο από ότι συνήθως και συχνά ξυπνούν αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Όπως ισχύει και για τους μεγάλους, χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσουν και τα παιδιά σε αυτή την αλλαγή. Θα πρέπει να ενημερωθείτε για αυτό, ώστε να μην αγχωθείτε αν ο ύπνος τους είναι λίγο ασταθής για αρκετές ημέρες.

Στο άρθρο αυτό, σας προσφέρουμε τις καλύτερες συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμηθούν όταν ταξιδεύετε.

Jet Lag

  • Ανεξάρτητα από την ηλικία, όταν οι άνθρωποι διασχίζουν γρήγορα πολλές ζώνες ώρας, παθαίνουν jet lag.
  • Το σώμα μας ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εγρήγορσης και ύπνου, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός. Όταν υπερβαίνουμε πολλές διαφορετικές ζώνες, το σώμα μας παραμένει στο παλιό ωράριο. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν είναι η ώρα του δείπνου, μπορεί να φαίνεται σαν να είναι πολύ αργά το βράδυ.
  • Η αϋπνία, η θολούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι συναισθηματικές ή (και) νοητικές διαταραχές και οι στομαχικές διαταραχές είναι μεταξύ των συμπτωμάτων.
  • Τα παιδιά υποτίθεται ότι προσαρμόζονται πιο γρήγορα και ξεπερνούν πιο εύκολα το jet lag από τους ενήλικες.

Προτάσεις για την Αντιμετώπιση του Jet Lag

Οι γονείς ανησυχούν μήπως αναστατώσουν το "λιοντάρι στο κλουβί", δηλαδή μήπως κάνουν απότομες προσαρμογές στο πρόγραμμα ύπνου του παιδιού τους. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει την εκπαίδευση ύπνου σε νεογέννητο που δεν κοιμόταν γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Για να κάνετε την προσαρμογή όσο το δυνατόν πιο ομαλή, χρησιμοποιήστε αυτές τις προτάσεις για το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας στα ταξίδια.

Απολαύστε τον Ήλιο

  • Το "εσωτερικό μας ρολόι", ή ο κιρκάδιος ρυθμός, είναι πολύ ευαίσθητο στις επιδράσεις του φωτός και του σκοταδιού.
  • Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα παιδιά σας εκτίθεστε αρκετά στον ήλιο το πρωί και το απόγευμα. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας θα παράγει λιγότερη μελατονίνη, κρατώντας σας ξύπνιους ενώ θα έπρεπε να κοιμάστε.
  • Αρχίστε να μειώνετε τα φώτα το βράδυ. Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση του παιδιού σας στο ηλιακό φως ή σε έντονα φώτα πριν από τη νύχτα. Θα χρειαστούν απόλυτο σκοτάδι για να αποκοιμηθούν και να αποφευχθεί το πρωινό ξύπνημα. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χαλαρώσετε μια ώρα περίπου πριν βάλετε το μικρό σας για ύπνο. Για να σηματοδοτήσετε στον εγκέφαλο του μωρού σας ότι είναι ώρα για ύπνο, ακολουθήστε την κανονική σας ρουτίνα για τον ύπνο.

Ταξιδεύοντας εντός των ΗΠΑ

Κρατήστε το βρέφος ή το μικρό παιδί σας στην ίδια ζώνη ώρας και στην κανονική του ρουτίνα, αν ταξιδεύετε για ένα σύντομο ταξίδι ή αν διασχίζετε μόνο μία ζώνη ώρας. Απαιτείται προγραμματισμός, αλλά βεβαιωθείτε ότι το ρολόι σας είναι ρυθμισμένο στην παραδοσιακή ώρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το βρέφος κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο ή ότι το μωρό ξυπνάει νωρίτερα από το συνηθισμένο. Η απουσία σας για αρκετές ημέρες μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, το μικρό σας θα πρέπει να είναι σε θέση να επανέλθει εύκολα στην κανονική του ρουτίνα.

Πηγαίνοντας από την Ανατολή στη Δύση

Αυτή η αλλαγή στο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και συχνά απαιτεί μια επιπλέον ώρα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία ίσως δεν είναι συνηθισμένη για τη ρουτίνα του παιδιού σας. Ως παράδειγμα, ας αναλογιστούμε ένα ταξίδι από τη Φλόριντα στην Καλιφόρνια. Στη Φλόριντα, 7 μ.μ. τοπική ώρα θα ήταν 4 μ.μ. στην Καλιφόρνια - υποθέτοντας ότι το παιδί σας συνήθως κοιμάται εκείνη την ώρα. Πιθανότατα δεν θα καταφέρετε να εξοικειώσετε το μικρό σας παιδί με την τοπική ώρα μέσα σε μία ημέρα, γι' αυτό δεν θα σας προτείναμε να το επιχειρήσετε.

Συνιστούμε να βάζετε το βρέφος ή το νήπιό σας να κοιμηθεί για λίγο αργά το απόγευμα. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ύπνος 45 λεπτών μεταξύ 4 και 5 μ.μ. θα ήταν αρκετός για να φτάσετε στην ώρα του ύπνου στις 7 μ.μ. Παρακολουθήστε προσεκτικά το ρολόι- αν το παιδί σας δεν έχει ξυπνήσει μετά από μία ώρα, θα πρέπει να το ξυπνήσετε. Μπορείτε να κόψετε τον ύπνο αργά το απόγευμα τη στιγμή που θα δείτε ότι το μικρό σας συνηθίζει το νέο πρόγραμμα. Συνήθως αυτό διαρκεί τρεις ημέρες.

Πηγαίνοντας από τη Δύση στην Ανατολή

Επειδή μπορεί να έχετε ένα σχετικά καθυστερημένο πρόγραμμα από το συνηθισμένο όταν ταξιδεύετε, για ορισμένους γονείς αυτή η προσαρμογή μπορεί να είναι λίγο πιο απλή. Ως παράδειγμα, ας αναλογιστούμε ένα ταξίδι από τη Νεβάδα στη Τζόρτζια. Αν το παιδί σας συνήθως πηγαίνει για ύπνο στις 7 μ.μ., η τρέχουσα ζώνη ανατολικής ώρας το τοποθετεί στις 10 μ.μ. Αν είστε τυχεροί, το παιδί σας δεν θα διαμαρτύρεται που θα πάει νωρίς για ύπνο επειδή είναι εξαντλημένο από το ταξίδι και τις ευχάριστες δραστηριότητες που έχετε κανονίσει.

Συνιστούμε να αρχίσετε να πηγαίνετε για ύπνο μια ώρα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 9 μ.μ. ανατολικής ώρας, που στο σπίτι σας είναι συνήθως 6 μ.μ. Αν οι διακοπές σας είναι αρκετά μεγάλες, μπορείτε να προσπαθήσετε να το εξασφαλίσετε αυτό ακόμη περισσότερο. Προβλέψτε ότι ο ύπνος θα είναι επίσης λίγο μικρότερος- μπορεί ακόμη και να χάσετε έναν κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο εξωτερικό. Τέλος, αν το παιδί σας δυσκολεύεται τα πρωινά, μπορεί να αποτελέσει πραγματική δυσκολία. Πρέπει να σηκώνετε τα παιδιά και να τα προετοιμάζετε για τη μέρα το αργότερο μέχρι τις 8:30 π.μ., για να προστατεύσετε τον μεσημεριανό ύπνο και να διασφαλίσετε ότι θα είναι εξαντλημένα μέχρι την ώρα του βραδινού ύπνου.

Ταξίδι στο Εξωτερικό

Εσείς και το παιδί σας θα βιώσετε σημαντικές χρονικές αλλαγές κατά την είσοδό σας σε ένα ξένο κράτος. Ακολουθούν οι κορυφαίες συστάσεις μας για τα παιδιά σχετικά με το πώς να κοιμούνται ενώ ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αμέσως και να προσπαθήσετε να αρχίσετε να προσαρμόζεστε σε μια νέα ρουτίνα. Πιθανότατα θα βρείτε τον εαυτό σας να αντιστρέφει ουσιαστικά τη μέρα σας, ξυπνώντας όταν κανονικά θα πηγαίνετε για ύπνο και πέφτοντας για ύπνο όταν κανονικά θα σηκωνόσασταν. Αν και μπορεί να ανακαλύψετε ότι το παιδί σας επανέρχεται πιο γρήγορα από εσάς, το jet lag θα είναι αναμφίβολα δυσάρεστο για μερικές ημέρες.

Ο κιρκάδιος ρυθμός σας, ή το εσωτερικό ρολόι, θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί και να ελέγξει την παραγωγή μελατονίνης. Η ηλιοθεραπεία είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Βγείτε έξω στη λιακάδα μόλις ξυπνήσετε το πρωί και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για να χαρίσετε στο σώμα και τα μάτια σας την καλύτερη δυνατή εξωτερική επίδραση. Το σώμα σας θα το λάβει αυτό ως σήμα για να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι εντελώς σκοτεινό πριν πάτε για ύπνο και πάλι το πρωί, σβήνοντας τα φώτα τη νύχτα. Είναι κάτι που πρέπει να κάνετε και στο σπίτι σας και όχι μόνο όταν βρίσκεστε μακριά από αυτό. Ξεχάστε λοιπόν το σερφάρισμα στο ίντερνετ με το κινητό σας όταν ξαπλώνετε για ύπνο, το διάβασμα των ειδήσεων, το να τσεκάρετε αν υπάρχουν διαγωνισμοί για να στοιχηματίσετε στο Bookmaker-Expert.com… Αφήστε αυτές τις δραστηριότητες για όταν επιστρέψετε στο σπίτι (δηλαδή αν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε). Το σώμα σας θα το λάβει αυτό ως σήμα για να αρχίσει να παράγει την ορμόνη μελατονίνη που προκαλεί τον ύπνο.

Γονείς, να είστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί σας μπορεί να ξυπνάει πιο συχνά τη νύχτα και να συμπεριφέρεται ακόμη και σε εγρήγορση και ζωηρά. Το να μην μπορείτε να το βάλετε για ύπνο και να αναρωτιέστε πώς να κοιμίσετε ένα μωρό μπορεί να είναι δύσκολο. Γιατί το βρέφος σας δεν κοιμάται; Μερικοί γονείς μπορεί να σκεφτούν να ξυπνήσουν τα παιδιά τους και να τα αφήσουν να παίξουν για μερικές ώρες. Θα πρέπει να διαλέξετε προσεκτικά τις μάχες σας σε αυτό το στάδιο. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες παλεύουν με την αϋπνία.

Για να επαναφέρετε το παιδί σας στην ρουτίνα του μετά την επιστροφή σας στο σπίτι, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το πρόγραμμα του ύπνου του. Εδώ, ο καθορισμός ορίων για το τι είναι αποδεκτό, αλλά και η συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας. Επικοινωνήστε με έναν παιδιατρικό σύμβουλο ύπνου αν μετά από μια εβδομάδα εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα και να αναρωτιέστε γιατί το μωρό σας δεν κοιμάται.

Μεγάλος ο Κόσμος, Τόσο Λίγος Χρόνος

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, τα ταξίδια με μικρά παιδιά είναι απίστευτα ικανοποιητικά! Αυτές θα είναι οι αναμνήσεις που εσείς και τα παιδιά σας θα θυμάστε για πολύ καιρό. Οι καλύτερες συμβουλές που μπορώ να σας δώσω για τον ύπνο των παιδιών όταν ταξιδεύετε είναι να είστε συμπονετικοί τόσο με εσάς όσο και με το παιδί σας και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα είδος συνέπειας όπου αυτό είναι εφικτό. Ελέγξτε ότι μπορείτε, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του παιδιού σας, του χώρου ύπνου και τέλος της ρουτίνας ύπνου.

Μην χάνετε την υπομονή σας προσπαθώντας να κοιμίσετε το μωρό. Όλα μπορούν να διορθωθούν μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Ταξιδέψτε καλά και διασκεδάστε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις