ΛΑΚΩΝΙΑ. Μπορεί η Ρειχιά να είναι ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα αυτό όμως δεν την εμποδίζει να διαθέτει μία παραδεισένια, κρυφή παραλία που μάλιστα προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ρειχιά, ένα χωριό αθέατο από ξηρά και θάλασσα

Η Ρειχέα ή Ρειχιά όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το χωριό οι κάτοικοί του και όσοι το γνωρίζουν, βρίσκεται στα 481 μέτρα υψόμετρο, κρυμμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα. Ο ορεινός όγκος που περιβάλει την περιοχή μοιάζει άβατος, όμως στην περιοχή που έχει χτιστεί το χωριό, δημιουργείται ένα μικρό οροπέδιο. Η θέση προφανώς που επέλεξαν οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν την οργανωμένη κοινωνία τους, διόλου τυχαία δεν είναι.

Το οροπέδιο πρόσφερε γόνιμο έδαφος για αγροτικές δραστηριότητες ενώ τα γύρω βουνά ήταν ιδανικά για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Επιπλέον η ευρύτερη περιοχή ήταν αυτό ακριβώς που χρειάζονταν τα αμπέλια για να καλλιεργηθούν και να δώσουν ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί με την ονομασία Malvasia. Τον θρυλικό οίνο που παραγόταν στα μεσαιωνικά χρόνια κι έφτασε στο σήμερα να θεωρείται ένα από τα καλύτερα βραβευμένα στον κόσμο.

Επιπλέον το χωριό είχε το πλεονέκτημα πως ήταν αθέατο από τη θάλασσα, πράγμα που σήμαινε πως γλίτωνε τις επιδρομές από πειρατές. Το κάστρο, χτισμένο σε ένα ύψωμα μεταξύ των όρμων Μπαλογκέρι (Παλουγγέρι) και Βλυχάδας έλεγχε τη θάλασσα και τους εχθρούς.

Εκείνος όμως που καθιστά αυτό το μέρος απλώς μοναδικό είναι οι «δίδυμες» παραλίες, Βλυχάδα και Μπαλογκέρι κρυμμένες θαρρείς από ανθρώπου μάτι, στους δυο ομώνυμους όρμους.

Βλυχάδα και Μπαλογκέρι οι δίδυμες παραλίες και το αναρριχητικό πάρκο

Για να φτάσεις στη Βλυχάδα πρέπει κυριολεκτικά να κατέβεις ένα βουνό, μέχρι να βρεις την παραλία. Ο δρόμος αν και στενός, είναι ασφαλτοστρωμένος σε όλο το μήκος του. Η διαδρομή των 8 χιλιομέτρων μέχρι την καταγάλανη ακτή είναι απλώς εντυπωσιακή. Αρχικά κινούμαστε σε ένα φιδίσιο δρόμο στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα. Το δέος όμως ξεδιπλώνεται εμπρός μας από τη στιγμή που «πιάνουμε» τις κορδέλες της δημοσιάς για να κατέβουμε στη θάλασσα. Ένα μαγικό τοπίο σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε που δεν το χορταίνει το μάτι.

Η ακρογιαλιά έχει τα χαρακτηριστικά των περισσότερων παραλιών που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου. Πεντακάθαρα ζαφειρένια νερά που βαθαίνουν αρκετά γρήγορα και στρωμένο, λευκό βότσαλο σε όλο το μήκος της ακτής.

Υπάρχει αρκετή φυσική σκιά από τα δέντρα ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες υψηλής τουριστικής περιόδου λειτουργεί καντίνα.

Εκείνο όμως που κατατάσσει αυτό το μέρος στις υψηλές θέσεις στις λίστες των ευρωπαίων τουριστών, είναι το αναρριχητικό πάρκο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία. Το μέρος προσελκύει επισκέπτες, λάτρεις του αθλήματος της αναρρίχησης όλο το χρόνο.

Όσον αφορά για τη δεύτερη παραλία στον όρμο Μπαλογκέρι, 5 χιλιόμετρα νότια της Βλυχάδας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Το μεγαλύτερο μέρος το δρόμου είναι χωματόδρομος και στο τέρμα αυτού πρέπει να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας και να συνεχίσουμε με τα πόδια σε ένα λίγο απότομο μονοπάτι. Ο εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης είναι η προσέγγιση από τη θάλασσα με βάρκα.

Σαφέστατα η όποια απόπειρα πρόσβασης στο Μπαλογκέρι αξίζει κάθε κόπο και προσπάθεια. Άγρια, κρυφή, παρθένα παραλία είναι ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει απόλυτα στην ακτή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις