ΒΑΜΒΑΚΟΥ. «Η αλήθεια είναι ότι ένα υπερσύγχρονο κέντρο STEAM στα 950μ. υψόμετρο, δεν είναι κάτι που συναντά κανείς εύκολα στην ελληνική ύπαιθρο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Βασιλάκος, ένας από τους νέους που αποφάσισαν να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή στο χωριό.

Με σπουδές κλασικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, πτυχιούχος αρμονίας και ωδικής και με μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση, ο Χάρης πήρε τα βουνά και έγινε υπεύθυνος των προγραμμάτων και εκδηλώσεων για την αναβίωση της Βαμβακούς στον Πάρνωνα. Το ακρωνύμιο «STEAM» προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις για την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά. Δεν είναι «κόντρα ρόλος», όμως, το χωριό και η υψηλή τεχνολογία;

«Σε μια εποχή κατά την οποία όλα εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, σε έναν κόσμο ταχύτατων αλλαγών και αδιανόητα γρήγορης μετάδοσης της πληροφορίας, δεν έχουμε την επιλογή να σκεφτόμαστε συμβατικά. Η ρομποτική, η 3D εκτύπωση, η εικονική πραγματικότητα και συνολικά οι νέες τεχνολογίες, δεν αποτελούν πια το μέλλον, αλλά είναι ήδη το παρόν», εξηγεί ο Χάρης. «Ίσως υπάρχει το στερεότυπο ότι η ύπαιθρος και οι άνθρωποί της είναι επιστημονικά και τεχνολογικά ένα βήμα πίσω, αλλά για τον λόγο αυτό επιβάλλεται να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα και να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί», συμπληρώνει.

Η ιδέα για τη δημιουργία του εργαστηρίου της Βαμβακούς, προήλθε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλο, «ο οποίος μέσα από τη φιλοσοφία “think global, act local” μας άνοιξε δρόμους και πολλαπλασίασε τις αρχικές σκέψεις μας για τη λειτουργία του σχολείου ως πολυχώρου δραστηριοτήτων» επισημαίνει ο 38χρονος, που πλέον εργάζεται και ως ραδιοφωνικός παραγωγός.

Στο πλαίσιο του χειμερινού προγράμματος δραστηριοτήτων, στον χώρο του εργαστηρίου αναπτύσσονται τρισδιάστατοι κόσμοι εικονικής πραγματικότητας και επιστημονικά προγράμματα για τα «ηλεκτρόνια εν δράσει», παρουσιάζοντας σε παιδιά και οικογένειες τις έννοιες του ηλεκτρικού φορτίου και του ηλεκτρισμού.

Η Βαμβακού είναι, επίσης, σημείο συνάντησης για gamers, αφού στο εργαστήριό της είναι διαθέσιμα «όλα τα αγαπημένα PC Games, όπως League of Legends, Player Unknown Battlegrounds, Minecraft, Dota 2 και Roblox, είναι διαθέσιμα στο PC Lab για ατελείωτο παιχνίδι στα 950 μέτρα υψόμετρο!».

Αλλά και μέσα από πειράματα χημείας, οι επισκέπτες μπορούν να παραγάγουν το δικό τους «αγνό, χρήσιμο, οικονομικό, οικολογικό και αειφόρο παραδοσιακό χωριάτικο σαπούνι».

«Επομένως, σε ένα χωριό του Πάρνωνα έχει θέση η εικονική πραγματικότητα, έχουν λόγο ύπαρξης τα ηλεκτρόνια εν δράσει, έχουν θεμελιώδη ρόλο πλέον οι γρήγορες ταχύτητες στο διαδίκτυο, οι οποίες αναδεικνύουν νέες ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εργασία, για ψηφιακούς νομάδες και για έναν νέο και σύγχρονο τρόπο ζωής μακριά από τα αστικά κέντρα», επισημαίνει ο Χάρης.

Η Βαμβακού και οι δράσεις της επικεντρώνονται ιδιαίτερα γύρω από τα παιδιά, με εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικές προβολές και εκδηλώσεις, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναβίωσης του χωριού. «Μια φορά κι έναν καιρό, η ζωή μας στο χωριό» τιτλοφορείται μια από τις δράσεις που, μέσα από τη λαογραφία, την αναβίωση εθίμων και τοπικών παραδόσεων, τη βιωματική προσέγγιση, την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και θρύλων, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τον χορό και τις κατασκευές, παρουσιάζει στα παιδιά μια άλλη πραγματικότητα, διαφορετική αλλά και οικεία με αυτή που γνωρίζουν.

Το «φεγγάρι του Γενάρη είναι σαν μαργαριτάρι», λένε οι αγρότες που συναντούν τις υφάντρες της Βαμβακούς και όλοι μαζί τραγουδούν και αφηγούνται παραμύθια και θρύλους από τα παλιά, ενώ, αξιοποιώντας την ένταξη της βιβλιοθήκης του σχολείου στο Δίκτυο Εθνικών Βιβλιοθηκών, η ομάδα της Βαμβακούς προχώρησε στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Όπως υπογραμμίζει ο Χάρης Βασιλάκος, η ομάδα πίσω από την ανασύσταση του χωριού θεωρεί ότι «όλα τα προγράμματα που έχουν παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό πρόσημο και λειτουργούν συμπληρωματικά στην καλλιέργεια ενός παιδιού». Βασική προτεραιότητα είναι «να προσθέσουμε στη σκέψη του νέου, να προσφέρουμε κάτι ακόμα στην προσωπικότητά του, να ερεθίσουμε τη φαντασία του και, φυσικά, να του δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από μια πληθώρα προγραμμάτων, να γνωρίσει τον τόπο μας. Φεύγοντας, δε, να πάρει μαζί του εικόνες που θα του δώσουν το κίνητρο να επιστρέψει στη Βαμβακού – γιατί όχι και να φανταστεί κάποια στιγμή και τον εαυτό του στο χωριό. Εξάλλου, να ξέρετε: οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της Βαμβακούς είναι τα ίδια τα παιδιά, κι αυτό για εμάς είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».

Από τις δράσεις της Βαμβακούς δεν θα μπορούσε να λείπει η εμπειρία της φύσης. Η ομάδα προγραμματίζει να αποχαιρετίσει τον Ιανουάριο «με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό, τη χαλαρωτική μουσική, ακόμα και την ησυχία, για να ανακαλύψει το δάσος στην καρδιά του χειμώνα», ενώ «οι επιτυχημένες μουσικές βραδιές στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο συνεχίζονται, με αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και αγαπημένες λαϊκές και ρεμπέτικες διαδρομές».

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.vamvakourevival.org.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις