ΒΑΜΒΑΚΟΥ. «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά…», με νέες εμπειρίες στο όμορφο χωριό του Πάρνωνα. Το νέο έτος η Βαμβακού προσκαλεί μικρούς και μεγάλους, μωρά κι εφήβους, οικογένειες και άτομα ηλικίας άνω των 65, άτομα με αναπηρία, επιχειρήσεις κι εκπαιδευτικούς, φυσιολάτρες ή και ανθρώπους της τέχνης να... πάρουν τα βουνά και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ολοήμερο Σχολείο λέμε..

Το Σχολείο του χωριού διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του και περιμένει τους επισκέπτες, κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 11:00 έως τις 17:00, σε αγαπημένα προγράμματα που κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά και νέες θεματικές ενότητες που εγγυώνται ψυχαγωγία! Οι επιτυχημένες μουσικές βραδιές στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο συνεχίζονται και τον Ιανουάριο, με αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και αγαπημένες λαϊκές και ρεμπέτικες διαδρομές.

Τεχνολογικές, επιστημονικές εμπειρίες και προγράμματα

VR όπως… Vamvakou Revival ή μήπως Virtual Reality; Τα Σαββατοκύριακα τού Γενάρη, οι επισκέπτες του V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν σε τρισδιάστατους κόσμους και να απολαμβάνουν παιχνίδια υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών.

Κι αν είστε λάτρεις του gaming, έχουμε και από αυτό στο χωριό μας! Όλα τα αγαπημένα PC Games, όπως League of Legends, Player Unknown Battlegrounds, Minecraft, Dota 2 και Roblox, είναι διαθέσιμα στο PC Lab για ατελείωτο παιχνίδι στα 950 μέτρα υψόμετρο!

  • Ηλεκτρόνια εν δράσει και χωριάτικο σαπούνι

To 2ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, το V.Lab θα κατακλύσουν «ηλεκτρόνια εν δράσει», παρουσιάζοντας σε παιδιά και οικογένειες τις έννοιες του ηλεκτρικού φορτίου και του ηλεκτρισμού με φαντασία, κίνηση και βιωματικό τρόπο, ενώ «με Χημεία και πειράματα θα φτιάξουμε οικογενειακά το αγνό, χρήσιμο, οικονομικό, οικολογικό και αειφόρο παραδοσιακό χωριάτικο σαπούνι, το δικό μας village-soap».

Προγράμματα για τα παιδιά

«Μια φορά κι έναν καιρό, η ζωή μας στο χωριό», παρουσιάζεται φέτος, ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, μέσα από τη λαογραφία, την αναβίωση εθίμων και τοπικών παραδόσεων, τη βιωματική προσέγγιση, την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών και θρύλων, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τον χορό και τις κατασκευές. Το «φεγγάρι του Γενάρη, είναι σαν μαργαριτάρι» και οι αγρότες συναντούν τις υφάντρες της Βαμβακούς, και όλοι μαζί τραγουδούν και αφηγούνται παραμύθια και θρύλους από τα παλιά σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. «Αξιοποιώντας την ένταξη της βιβλιοθήκης του Σχολείου στο Δίκτυο Εθνικών Βιβλιοθηκών, προχωράμε επίσης στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος» (ΕΒΕ). Τον Ιανουάριο, η «ορχήστρα της βιβλιοθήκης» είναι εδώ και όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς» και από το «σόλο» περνάμε στην ορχήστρα, το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο και συγκινητικό!

  • Θεατρικό παιχνίδι

Η φύση δεν μπορεί να λείπει από τις θεματικές, οπότε στο τέλος του μήνα, με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό, τη χαλαρωτική μουσική, ακόμα και την ησυχία, θα ανακαλύψουμε το δάσος στην καρδιά του χειμώνα! Αποχαιρετάμε τον Ιανουάριο με ατελείωτο παιχνίδι σε ένα Σχολείο… αλλιώς!

  • Κινηματογραφικές προβολές για παιδιά

Με το 2023, μια νέα συνεργασία ανατέλλει για τη Vamvakou Revival! Κινηματογραφικές προβολές για παιδιά έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο του νέου έτους στο Σχολείο της Βαμβακούς για παιδιά από 4 έως 15 ετών, σε συνεργασία με το Παιδικό κι Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Τον Ιανουάριο παρουσιάζονται οι θεματικές, «Θαυμαστός κόσμος» για παιδιά 4-6 ετών, «H Φαντασία στην Καθημερινότητα» για παιδιά 7-9 ετών, «Μεγαλώνοντας» για παιδιά 10-12 ετών και «Καλύτερο Μέλλον» για παιδιά 13-15 ετών. Κάθε θεματική περιλαμβάνει περισσότερες από 5 ταινίες μικρούς μήκους και η κάθε προβολή διαρκεί περίπου μία ώρα.

«Καλή χρονιά από τη Βαμβακού και το 2023 σας ευχόμαστε ολόψυχα να ταξιδέψετε σε κόσμους που έχετε ονειρευτεί, σε κόσμους μαγικούς, σε κόσμους ιδανικούς, στις πιο τρελές διαδρομές της ζωής!», εύχονται από την πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς

Δες αναλυτικό πρόγραμμα του μήνα Ιανουαρίου

Πρόγραμμα Σαββατοκύριακου

  • (11.00-12.00): Ελεύθερο παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες και διάβασμα στη δανειστική βιβλιοθήκη του Σχολείου
  • (12.00-14.00): Επιστημονικό εργαστήριο ή εκπαιδευτικό
  • πρόγραμμα για οικογένειες και παιδιά στο Σχολείο
  • (14.00-17.00): Εμπειρίες Virtual Reality & Gaming στο PC Lab
  • (14.30-16.30): Κινηματογραφικές προβολές για παιδιά στο Σχολείο
  • (21.00-00.00): Μουσικό Σαββατόβραδο στο Βουρέικο

Vamvakou Revival, πού να’ σαι τώρα;

Ελένη Μάμη, Ομάδα Vamvakou Revival

Βαμβακού, 230 67, Λακωνία

info@vamvakourevival.org

+30 27310 76233

www.vamvakourevival.org

Like us on Facebook @VamvakouRevival

Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις