Οι οπαδοί του συγκεκριμένου μεζέ είναι ικανοί να γράψουν πολλά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στην ταβέρνα που σερβίρει τα ιδανικά ψητά παϊδάκια. Κι όχι αδίκως, εδώ που τα λέμε!

Όμως δεν είναι και τόσο δύσκολο να πετύχουμε μόνοι μας το απόλυτο αποτέλεσμα, αρκεί να ακολουθήσουμε τρία απλά αλλά βασικά βήματα. Αυτό της προπαρασκευής (μαρινάδα), της αναμονής και αυτό του ψησίματος.

Μυστικά για τέλεια παϊδάκια στη σχάρα

Το σωστό ψήσιμο δεν είναι επιστήμη. Χρειάζεται όμως υπομονή. Έτσι, το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι η προετοιμασία του κρέατος (αρνίσια παϊδάκια στην περίπτωσή μας) και ύστερα το ψήσιμο.

Ξεκινώντας με μια σωστή μαρινάδα με τα κατάλληλα υγρά αλλά και τα μπαχαρικά ή τα αρωματικά, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα που θα δώσει τη βάση για ένα λαχταριστό μεζέ. Δεν υπάρχει ιδανική συνταγή και πολλές φορές η μαρινάδα είναι περισσότερο θέμα γούστου παρά σωστής τεχνικής. Όσο πιο συγκριμένα υλικά χρησιμοποιήσουμε όμως, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τα πολλά υλικά, τα οποία θα μπερδέψουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα και όσο πιο ποιοτικά κινηθούμε με αυτά, τόσο το καλύτερο.

Το δεύτερο κομμάτι που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτό της αναμονής πριν το τελικό στάδιο του ψησίματος. Ο θεμιτός χρόνος αναμονής ενός κρέατος στη μαρινάδα του είναι δύο με τρεις ώρες. Χρόνος ιδανικός μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να ρουφήξει όλα τα αρώματα.

Τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι αυτό του ψησίματος. Όταν επιλέγουμε να ψήσουμε σε φωτιά (κάρβουνα) αφήνουμε τη φωτιά να πέσει καλά ώστε να έχουμε μια καλά χωνεμένη θράκα χωρίς φλόγα. Απλώνουμε τα κάρβουνα σε μια ευθεία και μετά ψήνουμε σε σχάρα αφού πρώτα την έχουμε κάψει πάνω στη φωτιά. Φροντίζουμε η σχάρα να έχει το σωστό ύψος δημιουργώντας απόσταση ασφαλείας από τα κάρβουνα, ειδάλλως είτε θα αργήσει να ψηθεί το κρέας χάνοντας τα υγρά του είτε θα καεί.

Δεν αφήνουμε το κρέας να παραψηθεί γιατί θα στεγνώσει κι επομένως δεν θα είναι ζουμερό. Γυρνάμε αρκετές φορές τα παϊδάκια κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μην καούν.

Αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα με θυμάρι και κόλιανδρο

Υλικά για τη μαρινάδα (1 κιλό κρέας)

  • 1 κουταλιά (σούπας) φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι
  • Μισή κουταλιά (γλυκού) κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 κουταλιά (γλυκού) μέλι
  • Μερικές σταγόνες σόγια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 γραμμάρια ελαιόλαδο

*Λεμόνι και μερικά φύλλα από θυμάρι για το σερβίρισμα

Προετοιμασία και αναμονή

  • Σε ένα ταψί απλώνουμε το κρέας
  • Σε ένα βαθύ μπολάκι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αναμιχθούν όλα μαζί
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας τα παϊδάκια και ανακατεύουμε ώστε το μίγμα μας να πάει παντού
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο δύο με τρεις ώρες

Για το ψήσιμο μπορούμε πριν τα τοποθετήσουμε στη σχάρα, να τα περάσουμε ελαφρά από χαρτί κουζίνας ώστε να μη στάζουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Μόλις τα βγάλουμε από τη φωτιά, στάζουμε σταγόνες από φρέσκο λεμόνι κι αν θέλουμε λίγα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις