Αυτή η κολοκυθόσουπα βελουτέ με ρίζες της γης, συνδυάζει όλες τις γεύσεις του χειμώνα σε ένα πιάτο. Η βελούδινη υφή της, τα πλούσια αρώματα των λαχανικών και η ξινή κρέμα στο σερβίρισμα, συνθέτουν μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σούπα.

Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχεις την τέλεια υφή.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με ρίζες της γης και ξινή κρέμα

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 1/2 κιλό κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη
  • 3 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 μέτρια σελινόριζα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Κουρκουμά
  • Προαιρετικά ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου
  • Κολοκυθόσπορο για το σερβίρισμα

Για την ξινή κρέμα:

  • 150 γρ κρέμα γάλακτος σε πλήρη λιπαρά
  • Αλάτι
  • Χυμό από ένα λεμόνι

Μαγείρεμα και σερβίρισμα:

  • Κόβουμε την κολοκύθα, τις πατάτες και τη σελινόριζα με μεγάλους κύβους και τα ρίχνουμε σε μια άνετη κατσαρόλα
  • Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και το κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες
  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο και βάζουμε στη φωτιά να τσιγαριστούν καλά όλα τα λαχανικά
  • Καθαρίζουμε ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ και το περνάμε στο ψιλό του τρίφτη. Παίρνουμε μόνο το τριμμένο που βγήκε από τη μέσα μεριά του τρίφτη και όχι αυτό που έμεινε από την έξω επιφάνεια
  • Προσθέτουμε το τζίντζερ στη κατσαρόλα ενώ σοτάρονται τα λαχανικά μας και ανακατεύουμε με μία κουτάλα
  • Μόλις έχουν μαραθεί όλα τα υλικά κι έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μία βράση
  • Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου κι αν δεν έχουμε βάζουμε σκέτο νερό, μέχρι να καλυφθούν όλα τα λαχανικά και καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε για περίπου μία ώρα να βράσουν τα λαχανικά μας σε μέτρια φωτιά
  • Μόλις έχουν μαλακώσει, τα σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το νερό στο οποίο έχουν βράσει και τα μεταφέρουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ μπολ, μαζί με ένα ποτήρι από το ζουμί της κατσαρόλας
  • Τα χτυπάμε με το μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνουν μια κρέμα. Αν η υφή της σούπας είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε στο οποία έβρασαν
  • Για την ξινή κρέμα, χτυπάμε στο μίξερ ή με ένα σύρμα χειρός την κρέμα γάλακτος μαζί με το αλάτι και τον χυμό από μισό λεμόνι. Μόλις η κρέμα πήξει είναι έτοιμη
  • Σερβίρουμε την κολοκυθόσουπα βελουτέ με λίγο από την ξινή κρέμα και μερικά σπόρια κολοκυθόσπορου. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο μπούκοβο για πιο πικάντικη γεύση
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις