Αν μια συνταγή μπορεί να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη εποχή (φθινόπωρο) αυτή δεν είναι άλλη από τα παραδοσιακά, μαλακά και αρωματικά μουστοκούλουρα. Αν όμως θέλουμε να τα φτιάχνουμε συνέχεια (ανεξαρτήτου εποχής και διαθεσιμότητας μούστου) τότε ως βασικό υλικό χρησιμοποιούμε το πετιμέζι.

Στην πραγματικότητα το πετιμέζι είναι το σιρόπι που προέρχεται από το «κατέβασμα» (βράσιμο) του μούστου. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική καθώς ήταν το πρώτο γλυκαντικό (μαζί με το μέλι) που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος.

Παραδοσιακά, μαλακά και αρωματικά μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Υλικά για 40 – 45 κουλούρια (ανάλογα το μέγεθος):

  • 150 γρ πετιμέζι (υπάρχει στο εμπόριο όλο το χρόνο αλλά το σπιτικό είναι πάντα αξεπέραστο!)
  • 150 γρ φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ ελαιόλαδο
  • 100 γρ μέλι
  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι (ή κονιάκ)
  • 1 κ. γ. κανέλα
  • ¼ κ. γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ. γ. μπέκιν
  • ½ κ. γ. σόδα
  • 550 – 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Σουσάμι για το τελείωμα

Εκτέλεση και ψήσιμο:

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά: το πετιμέζι, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού
  • Προσθέτουμε τα αρωματικά: γαρύφαλλο και κανέλα και τα διογκωτικά: μπέκιν και σόδα
  • Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ενώ παράλληλα ζυμώνουμε
  • Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουμε λίγο αλεύρι ή να προσθέσουμε λίγο ακόμα. Αυτό εξαρτάται από το πόσο πηχτό είναι το μέλι και το πετιμέζι που θα χρησιμοποιήσουμε
  • Στο τέλος θέλουμε να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να πλάθεται εύκολα
  • Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε λίγο νερό και σουσάμι. Βάζουμε νερό ίσα να καλυφθεί ο πάτος του πιάτου και να βραχεί το σουσάμι
  • Ζυμώνουμε τα κουλουράκια και τα περνάμε από το βαθύ πιάτο ώστε να κολλήσει πάνω το σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 – 20 λεπτά. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, ψήνουμε περισσότερη ώρα

Tips: Τα μουστοκούλουρα για να γίνουν μαλακά δε θέλουν ζάχαρη γι αυτό την αντικαθιστούμε με το μέλι

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις