ΠΥΛΟΣ. Ιδιαίτερη γεωμετρία και design σε ένα σπίτι στην Πύλο που υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project.

Πέτρα, κεραμική στέγη και σκυρόδεμα αποτελούν τα βασικά υλικά αυτής της κατοικίας ενώ είναι εντυπωσιακό πως τον ιδιαίτερο σχεδιασμό ακολουθεί η πισίνα, τα καθιστικά και οι σκάλες.

Πρόκειται για μία εξοχική κατοικία λίγο έξω από τον οικισμό της Μεθώνης στην Πύλο. Ανατρέποντας την καθιερωμένη εικόνα των κατοικιών της περιοχής (ορθοκανονικών με τετράριχτη κεραμική στέγη), η σύνθεση προκύπτει ως μία χειρονομία πλαστικής μεταχείρισης μίας επιφάνειας που λειτουργεί ως στέγη.

«Όταν μας ανατέθηκε ο σχεδιασμός της εξοχικής κατοικίας στην Πύλο, ο στόχος που βάλαμε ήταν να σχεδιάσουμε μία κατοικία που ενώ θα ακολουθούσε όλους τους κανονισμούς, θα επιχειρούσε να τους αποτυπώσει με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Ενδεχομένως, αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση: να ξεφύγουμε από την καθιερωμένη οικιστική τυπολογία της περιοχής και να σχεδιάσουμε μία κατοικία που θα ενσωματώνεται στο περιβάλλον της, θα αξιοποιεί τα ειδικά στοιχεία του οικοπέδου και θα προτείνει κάτι νέο, θα αποτελεί μία εναλλακτική προσέγγιση της ελληνικής εξοχικής κατοικίας. Οπότε, ουσιαστικά, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε ελεύθερα, χωρίς να ακολουθούμε κάποιο υπάρχον μοντέλο, σε όλες τις διαστάσεις. Το όνομα Wedge, προκύπτει ακριβώς από αυτό: από τις σφηνοειδείς φόρμες που συνθέτουν την κατοικία τόσο σε κάτοψη όσο και σε όψη και τομή», εξηγούν στο iefimerida ο Κώστας Φλώρος, ο Τάσος Γεωργαντζής και η Μαρία Τσαυτάρη, αρχιτέκτονες και υπεύθυνοι της μελέτης.

Μέσα στο σπίτι ύμνος στην γεωμετρία στην Πύλο

Πιο συγκεκριμένα, το σπίτι συνολικής επιφάνειας 130 τ.μ. βρίσκεται σε μακρόστενο οικόπεδο με είσοδο από το δρόμο στη στενή πλευρά που εφάπτεται του δρόμου υπό γωνία, με αποτέλεσμα η κάτοψη του οικοπέδου να είναι τραπεζοειδής. Ο σχεδιασμός της κατοικίας ακολουθεί το περίγραμμα του οικοπέδου και έτσι διατηρεί σφηνοειδή γεωμετρία, τόσο σε κάτοψη όσο και σε τομή.

Τα τρία en suite υπνοδωμάτια, η κουζίνα, το καθιστικό και το γραφείο, οργανώνονται σε δύο επίπεδα (ισόγειο και όροφο) και δύο διακριτούς μακρόστενους όγκους με κεκλιμένη στέγη. Οι δύο σφηνοειδής σε τομή όγκοι είναι τοποθετημένοι παράλληλα και συνδέονται στο χαμηλότερο μέρος τους. Η κλίση της στέγης σε συνδυασμό με την πλήρη διάνοιξη της όψης με το μεγαλύτερο ύψος, επιτρέπει ανεμπόδιστη θέα από το εσωτερικό της κατοικίας και άπλετο φυσικό φως παρά το δυτικό προσανατολισμό του.

Η κατοικία είναι κατασκευασμένη με εμφανή λιθοδομή ενώ η στέγη της είναι πλάκα σκυροδέματος. Με τον τρόπο αυτό το κέλυφος απελευθερώνεται από το βάρος της πιθανής κεραμοσκεπής και σε συνδυασμό με την έντονη κλίση της στέγης δημιουργεί δυναμική σχέση με το έδαφος και το περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου ακολουθεί τον σχεδιασμό της κατοικίας: η πισίνα, τα καθιστικά και οι σκάλες έχουν σφηνοειδείς χαράξεις, χειρονομία που δημιουργεί οπτικές φυγές και κατευθύνει τη θέα.

Εσωτερικά της κατοικίας επικρατεί η ίδια χρωματική συνέπεια που βρίσκουμε και εξωτερικά. Οι μαρμάρινες και οι γήινες πινελιές δίνουν ένα touch of luxury στο συνολικό σκηνικό, αναβαθμίζοντας ακόμα και την παραμικρή γωνία και δίνοντας έναν απίστευτο χαρακτήρα.

Σε γενικές γραμμές, οι μινιμαλιστικές γραμμές είναι αυτές που κυριαρχούν και λειτουργούν ως βάση στην εσωτερική διακόσμηση. Ουδέτεροι τόνοι έχουν πάρει τη θέση τους και δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πρώτη στιγμή που το αντικρίζει κανείς για τη φανταστική και ανεμπόδιστη αρμονία που αποπνέει.

Ταυτότητα έργου

  • Τίτλος και θέση έργου/μελέτης:Wedge House - Κατοικία στην Πύλο
  • Αρχιτέκτονες: URBAN SOUL PROJECT
  • Υπεύθυνος/η/οι μελέτης:Κώστας Φλώρος, Τάσος Γεωργαντζής, Μαρία Τσαυτάρη
  • Ομάδα μελέτης: Μαρία Κουκούτση, Δήμητρα Παραθυρά, Ζαχαριάς Κεχαγιόγλου, Ευθυμία Κατσαρού, Ναταλίας Παντελίδου
  • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Γιώργος Θεοφιλογιαννάκος
  • Εσωτερική διακόσμηση: URBAN SOUL PROJECT
  • Επίπλωση και εξοπλισμός: URBAN SOUL PROJECT
  • Φωτογραφία: Kim Powell

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις