Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, το βάψιμο και η διακόσμηση ενός σπιτιού δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Αντιθέτως, το να αποφασίσουμε ποιες αποχρώσεις και ποιο στυλ θα εντάξουμε στο χώρο μας ενδέχεται να μας απασχολήσει αρκετά και να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζουμε. Γιατί ανάμεσα στις δεκάδες διαφορετικές τεχνοτροπίες που υπάρχουν στην αγορά και τις αμέτρητες εικόνες από «ιδανικά σπίτια» που βλέπουμε καθημερινά στα social media, είναι πραγματικά δύσκολο να εστιάσουμε σε ένα και μόνο ύφος και πολύ περισσότερο να κατανοήσουμε ποιο είναι το δικό μας, προσωπικό στυλ που προκύπτει ανεπηρέαστο από εφήμερες τάσεις και διακοσμητικές μόδες.

Εάν θέλετε το σπίτι σας να εκπέμπει θετική αύρα και να είναι ένα μέρος όπου επικρατούν η ηρεμία, η ασφάλεια και η δημιουργικότητα, η αρχαία φιλοσοφία του Feng Shui σίγουρα σας έχει περάσει από το μυαλό. To Feng Shui σχετίζεται με την τοποθέτηση αντικειμένων σε ένα χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η ροή θετικής ενέργειας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα αντικείμενα αλλά και τα χρώματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αυτό διότι υπάρχουν αποχρώσεις που έχουν συγκεκριμένη σημασία και εξυπηρετούν ορισμένο ενεργειακό σκοπό.

Μήπως ήρθε λοιπόν η στιγμή να αναβαθμίσετε χρωματικά το σπίτι σας, υιοθετώντας την πανάρχαια αλλά δοκιμασμένη Κινεζική παράδοση; Μάθετε ποιες αποχρώσεις είναι ιδανικές αλλά και ποιες πρέπει να αποφύγετε, ώστε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Σαλόνι

Το γαλακτώδες/κρεμώδες λευκό ή το ιβουάρ είναι το χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για το σαλόνι σας, επειδή προκαλεί συναισθήματα χαλάρωσης και καταπραΰνει την ένταση. Το σκούρο μπλε και το κόκκινο είναι αποχρώσεις που πρέπει σίγουρα να αποφύγετε καθώς τείνουν να διαταράσσουν την οικογενειακή ηρεμία και να προκαλούν συγκρούσεις και ένταση.

Υπνοδωμάτιο

Τα ανοιχτά χρώματα όπως το λευκό, το μπεζ ή οι απαλοί γήινοι τόνοι είναι μια καλή επιλογή, δεδομένου ότι η κρεβατοκάμαρα είναι ένα μέρος ξεκούρασης και αναζωογόνησης. Εάν οι αποχρώσεις που χρησιμοποιείτε είναι πολύ φωτεινές, δεν θα σας επιτρέψουν να ξεκουραστείτε καλά και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Εάν από την άλλη είναι πολύ σκούρες και θαμπές, ενδέχεται να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Κουζίνα

Οι γήινες αποχρώσεις όπως το μπεζ, το ανοιχτό καφέ και το χακί λειτουργούν καλά στην κουζίνα, καθώς φέρνουν σταθερότητα στο νοικοκυριό και σας βοηθούν να έχετε έναν αρμονικό χώρο μαγειρέματος. Οι φλογερές κόκκινες αποχρώσεις από την άλλη, μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στην κουζίνα, επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Παιδικό Δωμάτιο

Οι αποχρώσεις που υπάρχουν στο παιδικό δωμάτιο θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του νου και τον χαρακτήρα του παιδιού, επομένως είναι καλό να εφαρμόζετε ανοιχτά χρώματα, όπως απαλό μπλε και το πράσινο, ώστε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη και να δημιουργήσετε μία γαλήνια ατμόσφαιρα. Από την άλλη, προτιμήστε να αποφύγετε τα πιο «επιθετικά» χρώματα όπως το σκούρο κόκκινο, μωβ ή το μαύρο καθώς μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά.

Τουαλέτα

Το λευκό χρώμα που συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσει την αρνητική ενέργεια στην τουαλέτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ανοιχτό μπλε για να δημιουργήσετε μια φωτεινή και απαλή όψη που παραπέμπει στο μπλε ουρανού και δίνει μια χαλαρωτική αίσθηση. Με βάση την αρχή του Feng Shui, η τουαλέτα αντιπροσωπεύει το στοιχείο του νερού, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε τις κόκκινες ή σκούρες μοβ αποχρώσεις, λόγω σύγκρουσης μεταξύ νερού και φωτιάς. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε τα μαύρα και γενικότερα τα σκούρα χρώματα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις