ΣΠΑΡΤΗ. «Τα βραβευμένα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας (1.2023)» θα προβληθούν,

  • τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, στις 9:00 μ.μ.,
  • στην αυλή της Πνευματικής Εστίας - Λ υκούργου 82 και Χαμαρέτου,
  • στη Σπάρτη.

Η συνολική διάρκεια των προβολών είναι περίπου 2 ώρες

Σειρά προβολής

  • Βραβείο Κοινού για την καλύτερη διεθνή ταινία

Walls of life//Τοιχογραφίες ζωής

Σκηνοθεσία: Zoran Djordjevic

Μια ταινία για την απεριόριστη ανθρώπινη θέληση. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του καλλιτέχνη Marcos Santos, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Έχει μερικώς εξασθενημένη ομιλία και χωρίς τις κινήσεις των μπράτσων και των χεριών, ζωγραφίζει με το αριστερό του πόδι και διδάσκει στα παιδιά μιας περιφερειακής και στιγματισμένης γειτονιάς μιας τυπικής βραζιλιάνικης πόλης, του São José dos Campos, πώς να δημιουργούν τέχνη πάνω στους τοίχους της πόλης.

  • Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ελληνική ταινία

Indigenius Loci

Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαρκολέφα

Η ταινία INDIGENIUS LOCI εξερευνά τη διεπαφή ανθρώπου και φύσης. Ο Βασίλης Φουρκιώτης, βαθύς οικολόγος, βοσκός και κοινωνιολόγος βαδίζει στα προγονικά του εδάφη βυθισμένος σε πνευματικούς στοχασμούς ενός μεταμοντέρνου κόσμου. Ψυχογεωγραφία, Ντοκιμαντέρ.

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών

Laboratory Νο2 - Εργαστήριο νο. 2

Σκηνοθεσία: Edris Abdi, Aware Omer Το Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ Νο. 2 είναι η ιστορία ενός ηλικιωμένου άνδρα που εργάζεται στο τμήμα αυτοψιών του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Σουλεϊμανίγια για 14 χρόνια. Αυτά τα 14 χρόνια δουλεύει πάνω σε πτώματα. Τελικά αποφασίζει να πάρει σύνταξη.

  • Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Smile of the mask // Το χαμόγελο της μάσκας

Σκηνοθεσία: Abbas Ghazali

Αυτή η ταινία είναι για μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα επίθεσης με οξύ και το πρόσωπό της δεν είναι φυσιολογικό. Για το λόγο αυτό είναι δύσκολο για εκείνη να κυκλοφορεί δημόσια. Λόγω του Covid, χρησιμοποιεί μια μάσκα με φωτογραφία χαμόγελου, αλλά τώρα είναι η μάσκα που χαμογελάει όχι εκείνη.

  • Βραβείο Καλύτερης Ηχητικής Επένδυσης από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Seven Symphonies Of Zagros // Επτά συμφωνίες του Ζάγκρος

Σκηνοθεσία: Perwîz Rostemî

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη φιλοσοφία επτά μουσικών Μακάμ, του παλαιότερου πνευστού (Σαμσάλ) στη ζωή των κατοίκων του Ζάγκρος. Οι Επτά Μακάμ αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τον μονόλογο ενός γέρου που πέρασε 65 χρόνια από τη ζωή του,παίζοντας το Shamshal (ένα κουρδικό πνευστό όργανο). Η ιστορία της ταινίας είναι προσανατολισμένη στους χαρακτήρες και υπονοείται η φιλοσοφία των επτά Μακάμ. Το επτά θεωρείται ιερός αριθμός σε διαφορετικές θρησκείες και το περιεχόμενο της ταινίας σχετίζεται με κάποιο τρόπο με αυτό το θέμα.

  • Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας σκηνοθέτη από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Carols // Κάλαντα

Σκηνοθεσία: Τζένη Τσιροπούλου

Ο Νίκος δεν έχει ούτε τη χαρά της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής ούτε τη χαρά της επαφής. Σπούδασε ιατρική, αλλά επέλεξε να γίνει ιατροδικαστής. Συνομιλεί με τους νεκρούς που εξετάζει και του αφηγούνται τις ιστορίες τους. Το άγχος θανάτου που κουβαλά βαραίνει όλο και περισσότερο, όσο εκείνος μεγαλώνει, όσο τα παιδιά του μεγαλώνουν. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξω βρέχει και τα κρεβάτια στο νεκροτομείο είναι γεμάτα. Ο Νίκος αγωνιά. Θα'ρθουν τα παιδιά να του πουν τα κάλαντα, για να μαλακώσει ο θάνατος;

  • Βραβείο Καλύτερου Μαθητικού Ντοκιμαντέρ

The Anxieties // Το άγχος

Σκηνοθεσία: Anežka Kozlová, Matyáš Lada

Κατάθλιψη, σκοτάδι, στενότητα, αγωνία, φόβος... αυτοί είναι επίσης τρόποι για να περιγράψουμε ψυχικές καταστάσεις που ονομάζονται άγχος. Δέκα αυθεντικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έχουν περάσει και ξεπεράσει το άγχος ή το περνούν αυτή τη στιγμή.

  • Βραβείο Φωτογραφίας από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών

Mamapara Mother Rain // Μαμαπαρά: Μητέρα - Βροχή

Σκηνοθεσία: Alberto Flores Vilca

Στα υψίπεδα του Περού, ζει με τον σκύλο της, η Ονοράτα Βίλκα, μια αγράμματη γυναίκα με καταγωγή από την Κέτσουα, αφοσιωμένη στην πώληση γλυκισμάτων. Καθώς ξεκινά η εποχή των βροχών, αφηγείται κομμάτια της ζωής της, μέχρι που ένα απόγευμα συμβαίνει κάτι μοιραίο που φαίνεται να μπορεί να κάνει ακόμη και τους ουρανούς να κλάψουν.

  • Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού/ Κυπριακού Σπουδαστικού Ντοκιμαντέρ από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

No clue about the future

Σκηνοθεσία: Μελίνα - Ναυσικά Ευθυμίου

Το «No clue about the future» είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Μελίνας Ευθυμίου, που γυρίστηκε το 2020/2021. Στόχος αυτής της ταινίας είναι να φέρει στο φως πτυχές της καθημερινότητας στον προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου, με επίκεντρο το πορτρέτο ενός αιτούντος άσυλο που ζει στον καταυλισμό και αναλαμβάνει το ρόλο ενός δασκάλου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

  • Βραβείο Καλύτερου Διεθνούς Σπουδαστικού Ντοκιμαντέρ από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Turning Man

Σκηνοθεσία: Robin Trouillet

Ο Jürgen Leppert, γνωστός και ως "The Turner" ή "The Spinner" είναι διπλωματούχος μηχανικός, εφευρέτης ηχείων, χορευτής 360 μοιρών, προικισμένος παίκτης Frisbee και καθαρόαιμος επαναστάτης του '68. Είναι ένας θρύλος για την πόλη της Καρλσρούης, και όχι μόνο στην πίστα. Μια δήλωση αγάπης για τη μουσική, τον χορό και την εξέγερση. Ένα πορτρέτο ενός σκληρού άντρα που εξακολουθεί να κολυμπάει κόντρα στα ρεύματα και μια ζωντανή απόδειξη ότι τα 81 χρόνια δεν είναι πολλά για σκληρό ρέιβ.

Συνδιοργάνωση

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις