ΚΡΗΤΗ. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα την 1η Οκτώβρη του 1541 στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, από εύπορους γονείς. Χωρίς να είναι γνωστά πολλά πράγματα για τους δασκάλους και την καλλιτεχνική μαθητεία του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική στη γενέτειρά του και να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη.

Η ζωή του στην Ιταλία

Το 1567 ταξίδεψε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία, όπου παρέμεινε επί τριετία και μαθήτευσε στα εργαστήρια των ζωγράφων Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέντο, ενώ ζωγράφισε πίνακες, όπως «Ο Διωγμός των εμπόρων από το Ναό».

Το 1570 εγκατέλειψε τη Βενετία και πήγε να εργαστεί στη Ρώμη. Στην Αιώνια Πόλη διεύρυνε τον κύκλο των γνωριμιών του και απέκτησε τέτοια αυτοπεποίθηση για την τέχνη του, ώστε να υποστηρίξει ότι αν καταστρέφονταν οι τοιχογραφίες της «Καπέλα Σιξτίνα» που είχε ζωγραφίσει ο Μιχαήλ Άγγελος, θα μπορούσε αυτός να κάνει καλύτερες. Η παρατήρησή του αυτή θεωρήθηκε τότε βλασφημία και επιτάχυνε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Ρώμη και σε συνδυασμό με τις γνωριμίες του στον κύκλο των Ισπανών ευγενών της Ρώμης να εγκατασταθεί αρχικά στη Μαδρίτη (1576) και τον επόμενο χρόνο στο Τολέδο.

Η πορεία του προς την αιωνιότητα

Στην ισπανική αυτή πόλη η καλλιτεχνική του παραγωγή έφθασε στην κορύφωσή της. Διακόσμησε με πίνακες τον ναό του Αγίου Δομηνίκου, το ανάκτορο του Εσκοριάλ και τη μητρόπολη του Τολέδου. Σπουδαίοι πίνακες του είναι η «Ανάληψη της Θεοτόκου», «Η Αγία Τριάδα», «Η Ανάσταση του Σωτήρος», «Το μαρτύριο του Χριστού», «Εσπόλιο» (σκηνή από τα πάθη του Χριστού), «Ο Λαοκόων» και «Η Πεντηκοστή».

Το 1578 είναι μια σημαντική χρονιά στη ζωή του Γκρέκο. Θα αποκτήσει το πρώτο και μοναδικό του παιδί, τον Χόρχε Μανουέλ, από τη σχέση του με τη δόνα Χερόνιμα δε λας Κουέβας, με την οποία θα ζήσει το υπόλοιπο του βίου του, αλλά δεν θα την παντρευτεί. Οι μελετητές του έργου του πιστεύουν ότι η δόνα Χερόνιμα εικονίζεται στην προσωπογραφία «Η κυρία με την ερμίνα».

Το προσωνύμιο “El Greco” του αποδόθηκε στην Ισπανία, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και παρήγαγε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο καλλιτεχνικό του έργο. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος έφυγε από τη ζωή πριν ολοκληρώσει το τελευταίο έργο που του είχε ανατεθεί και θα συνεργαζόταν για την ολοκλήρωσή του με τον γιο του, Χόρχε.

Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614, σε ηλικία 73 ετών αρχικά θάφτηκε στην εκκλησία του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο, αλλά το 1619, ο γιος του μετέφερε το λείψανό του στην εκκλησία του Σαν Τορκουάτο, η οποία αργότερα κατεδαφίστηκε με αποτέλεσμα να χαθεί το φέρετρό του. Στην απογραφή που συνέταξε ο γιος του μετά το θάνατο τού Γκρέκο, αναφέρονταν 143 ολοκληρωμένοι πίνακες, 45 γύψινα ή πήλινα προπλάσματα, 150 σχέδια, 30 σχέδια για ρετάμπλ, καθώς και 200 χαρακτικά έργα.

Η ζωή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου γυρίστηκε σε ταινία το 2007 από τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη Έλληνα Σμαραγδή και βασίστηκε στο βιβλίο «El Greco -Ο Ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου, το οποίο αφηγείται τη ζωή του διάσημου ζωγράφου.

Για πολλά χρόνια το όνομά του έμεινε στην αφάνεια και οι πίνακές του σε εκκλησίες και παλάτια της Ιταλίας και της Ισπανίας θεωρούνταν ως έργα κάποιου τρελού. Από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, που επηρέασε ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.

Πίνακες του Γκρέκο κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και η αξία κάποιων από αυτούς είναι αμύθητη.

Στη χώρα μας υπάρχουν έξι έργα του Θεοτοκόπουλου:

  • «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» (Μουσείο Μπενάκη)
  • «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Μουσείο Μπενάκη)
  • «Στέψη της Θεοτόκου» (Εθνική Πινακοθήκη)
  • «Η Συναυλία των Αγγέλων» (Εθνική Πινακοθήκη)
  • «Βάπτιση του Χριστού» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)
  • «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις