ΤΑΙΝΙΑ. Το Dumb Money δραματοποιεί την αληθινή ιστορία πίσω από τους Redditors της εργατικής τάξης που έγιναν επενδυτές και ανέτρεψαν τη Wall Street. Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορεί σε περιορισμένους κινηματογράφους και επεκτείνεται τις επόμενες εβδομάδες, η κωμωδία-δράμα του σκηνοθέτη Craig Gillespie, σε σενάριο Lauren Schuker Blum και Rebecca Angelo, συνδυάζει πολλές ιστορίες για να ζωντανέψει το έπος του GameStop του 2021.

Η ιστορία που κυριάρχησε στα τότε πρωτοσέλιδα, ενώ πολλοί βρίσκονταν κλεισμένοι στο σπίτι έχοντας κολλήσει την παραλλαγή του Covid Omicron, έχει τις ρίζες της στην πρακτική των mega hedge funds όπου επενδύουν μετοχές σε εταιρείες όπως η εταιρεία λιανικής πώλησης τυχερών παιχνιδιών «GameStop», με τις ελπίδες για short selling, μια επενδυτική στρατηγική που φαίνεται να έχει κέρδος από την πτώση των τιμών στις μετοχές. Και αυτοί οι επενδυτές εμφανίζονται στο Dumb Money, με τη μορφή χαρακτήρων που υποδύονται οι Nick Offerman, Seth Rogen και Vincent D'Onofrio.

Αλλά η ιστορία έγινε πραγματικά ενδιαφέρουσα όταν επενδυτές της εργατικής τάξης ενώθηκαν στο Reddit Internet forum r/WallStreetBets και έπληξαν τους δισεκατομμυριούχους επενδυτές, προκαλώντας ταχεία άνοδο στην τιμή της μετοχής, οδηγώντας έτσι σε μεγάλες απώλειες των short sellers. Στο αποκορύφωμά της, η μετοχή του GameStop διαπραγματευόταν στα 483 δολάρια ανά μετοχή. Με αυτούς τους μεμονωμένους επενδυτές να έχουν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στην αγορά, στους short sellers προσφέρθηκαν πολλά προγράμματα διάσωσης – με αποτέλεσμα να ασκηθεί κριτική ότι το σύστημα ήταν στημένο προς όφελός τους.

«Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να κοιτάξεις γύρω σου και να δεις πόσο σπασμένα, κατακερματισμένα και φαινομενικά απελπιστικά είναι τα πράγματα», λέει ο Schuker Blum στο TIME. «Αλλά εδώ ήταν μια εμπνευσμένη ιστορία μιας απίστευτα διαφορετικής και μεγάλης ομάδας ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν γύρω από μια ιδέα.»

Και αυτή η ομάδα ανθρώπων - που αντιπροσωπεύεται στην ταινία από χαρακτήρες που απεικονίζονται από τον Paul Dano, την America Ferrera και τον Anthony Ramos, μεταξύ άλλων - χρησιμεύουν ως stand-in του κοινού για κάθε άτομο. Ορισμένοι απεικονίζουν χαρακτήρες της πραγματικής ζωής, ενώ άλλοι παίζουν φανταστικούς ή σύνθετους χαρακτήρες που βασίζονται στις εμπειρίες πολλών επενδυτών.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής τους διαδικασίας, οι σκηνοθέτες άντλησαν πληθώρα πληροφοριών από συνεντεύξεις με συμμετέχοντες επενδυτές στο Reddit, όπως ο Harmony Murphy (για τον οποίο ονομάστηκε ο χαρακτήρας της ταινίας Harmony Williams, αλλά δεν βασίζεται άμεσα, και ο οποίος βρίσκεται σε εκκρεμή αγωγή εναντίον του Robinhood, εφαρμογή που πάγωσε αμφιλεγόμενα τις συναλλαγές στο GameStop). Χρησιμοποίησαν επίσης ως πηγαίο υλικό το βιβλίο του Ben Mezrich του 2021 The Antisocial Network: The GameStop Short Squeeze and the Ragtag Group of Amateur Traders που γονάτισαν τη Wall Street. Ο Mezrich ήταν ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της ταινίας.

Να τι πρέπει να γνωρίζετε για τους πραγματικούς ανθρώπους πίσω από την ιστορία:

Keith Gill

Ο Keith Gill, τον οποίο υποδύεται ο Paul Dano, είναι κεντρικός στην ιστορία, ως ο εγκέφαλος πίσω από την εξαγορά των μετοχών. Φορώντας μια κόκκινη μπαντάνα και μια μπλούζα με γατάκια πάνω της, ως φόρο τιμής στο διαδικτυακό του ψευδώνυμο, «Roaring Kitty», ο Gill απεικονίζεται στην ταινία να έχει κερδίσει τη λατρεία από τους συναδέλφους επενδυτές, που ταυτίστηκαν με τα βίντεο που τράβηξε από το υπόγειο του σπιτιού του στη Μασαχουσέτη, σχετικά με τις επενδύσεις του στο GameStop.

Παρά την ισχυρή παρουσία του στο διαδίκτυο που εξασφάλισε σχεδόν μισό εκατομμύριο συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube, η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Gill, ενός οικονομικού αναλυτή που ζει με τη γυναίκα και το παιδί του σε ένα λιτό σπίτι στα προάστια, του οποίου το κύριο χόμπι εκτός από την επένδυση είναι το τρέξιμο.

Ο Gill αρχικά επένδυσε περίπου 50.000 δολάρια από τις αποταμιεύσεις της οικογένειάς του στο GameStop, όταν η μετοχή πωλούταν για περίπου 5 δολάρια ανά μετοχή. Καθώς μοιράστηκε τη στρατηγική του με τους οπαδούς του, οι οποίοι άρχισαν να βλέπουν τη μετοχή να αυξάνεται μπροστά στα μάτια τους, αντιμετωπίστηκε ως ένα είδος λαϊκού ήρωα.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Γκιλ κλήθηκε να καταθέσει για τον ρόλο του στο έπος στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δήλωσε: «Η επένδυσή μου στο GameStop και οι αναρτήσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αποκλειστικά δικές μου. Δεν ζήτησα από κανέναν να αγοράσει ή να πουλήσει τη μετοχή για δικό μου κέρδος».

Δεν είναι σαφές πόσα έβγαλε ο Gill από τις επενδύσεις του στο GameStop, αλλά κάποια στιγμή οι επενδύσεις του έφτασαν σε αξία τα 48 εκατομμύρια δολάρια. Ο Gill έκτοτε διατηρεί μια ιδιωτική ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι παραγωγοί προσέγγισαν τον Γκιλ, αλλά δεν είχαν άμεση επαφή μαζί του για τη δημιουργία της ταινίας.

Είναι το Dumb Money βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

Η ταινία είναι πράγματι αληθινή ιστορία και ακολουθεί τη συναρπαστική ιστορία του Keith Gill και της σχέσης του με την GameStop Corp. Ένα αμερικανικό κατάστημα για βιντεοπαιχνίδια, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και εμπορευμάτα gaming.

Ο Gill, ο οποίος είναι επίσης γνωστός με το όνομα χρήστη του Reddit «DeepF**kingValue (DFV)» και στο YouTube και/ή στο Twitter ως «Roaring Kitty» έγινε γνωστός όταν άρχισε να αναλύει τις μετοχές του GameStop. Πίσω το 2019, δημοσίευσε στιγμιότυπο οθόνης στο Reddit μιας συναλλαγής που αποτελείται από μια θέση αγοράς περίπου 53.000$ στο GameStop. Υποστήριξε ότι μέσω της θεμελιώδους και τεχνικής ανάλυσης η μετοχή του GameStop ήταν υποτιμημένη. Λίγο αργότερα η αποτίμησή του εκτινάχθηκε.

Εν ολίγοις, η επένδυση του Gill στη μετοχή της GameStop τον Ιούνιο του 2019 (η οποία ήταν 5$ ανά μετοχή εκείνη την εποχή) ενέπνευσε και άλλους να επενδύσουν, γνωστή ως GameStop Short Squeeze, η οποία προκάλεσε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες σε αρκετά hedge funds και άλλους επενδυτές κατά τη λιανική πώληση. Οι επενδυτές κέρδισαν μεγάλα ποσά. Μέσα σε επτά μήνες, η επένδυση του Gill είχε φτάσει τα 48 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δισεκατομμυριούχοι hedge fund

Το Dumb Money απεικονίζει επίσης τις συνεισφορές αρκετών δισεκατομμυριούχων hedge fund που εμπλέκονται στον χάος. Για το βιβλίο του Mezrich, ο συγγραφέας μίλησε με δεκάδες πηγές υψηλού επιπέδου που εργάζονται επί του παρόντος ή έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με βασικούς hedge funders στην ιστορία, καθώς και με πολλούς δισεκατομμυριούχους που τους γνωρίζουν τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά. Επικοινώνησε και με άλλους hedge funders για τη δημιουργία της ταινίας, αλλά έλαβε απαντήσεις μόνο από μερικούς, σύμφωνα με έναν παραγωγό.

Ο Rogen υποδύεται τον Gabe Plotkin, τον CEO της Melvin Capital, του hedge fund του οποίου τα στοιχήματα shorting στο GameStop απέτυχαν. Ο Offerman υποδύεται τον Kenneth Griffin, τον ιδρυτή του hedge fund Citadel, το οποίο βοήθησε στη διάσωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Plotkin και Melvin Capital.

(Το Puck News ανέφερε ότι ο Γκρίφιν βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη για την απεικόνισή του στην ταινία. Σε μια συνέντευξη στο CNBC Leaders στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Γκρίφιν αντέκρουσε τον ισχυρισμό, λέγοντας «έχω άλλα πράγματα να κάνω με τη ζωή μου» και αστειεύοντας με ελαφρότητα σε μια ερώτηση σχετικά με τους σκηνοθέτες που επιλέγουν τον Offerman να τον παίξει: «Αν μπορούσα να πάρω τον Daniel Craig, θα το προτιμούσα. Αλλά, ξέρετε, ο Nick είναι τέλειος.»)

Ο D'Onofrio, απεικονίζει τον Steve Cohen, ιδρυτή του hedge fund Point72 και ιδιοκτήτη του New York Mets, ο οποίος, παρόμοια με το αμοιβαίο κεφάλαιο της Citadel, επένδυσε 750.000 δολάρια στη Melvin Capital κατά τη διάρκεια της αύξησης των μετοχών του GameStop.

Ο Sebastian Stan και ο Rushi Kota παίζουν τον Vlad Tenev και τον Baiju Bhatt, αντίστοιχα, τους συνιδρυτές της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Robinhood, η οποία προσφέρει «χωρίς προμήθεια συναλλαγές μετοχών, δικαιωμάτων προαίρεσης, ETF και κρυπτονομισμάτων».

Μια κύρια πλατφόρμα όπου μεμονωμένοι επενδυτές αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές της Gamestop, η Robinhood βυθίστηκε σε διαμάχες όταν οι συνιδρυτές αποφάσισαν να παγώσουν τις συναλλαγές για το GameStop στις 28 Ιανουαρίου 2021. Η ταινία απεικονίζει τους συνιδρυτές να έχουν τους διαχειριστές του hedge funds στο χέρι, παρά την ομολογημένη αποστολή τους να εκδημοκρατίσουν την πρόσβαση τους στις συναλλαγές.

Εκείνη την εποχή, η Barron's ανέφερε ότι η εξήγηση της εταιρείας ότι «χρειαζόταν να περιορίσει τις συναλλαγές σε αυτές τις μετοχές μέχρι να μπορέσει να αυξήσει τις εξασφαλίσεις της με την Depository Trust & Clearing Corporation» ήταν νόμιμη. Ανεξάρτητα από το πραγματικό κίνητρο, η κίνηση αντιμετωπίστηκε με ευρεία κριτική από τους καθημερινούς επενδυτές.

Η Angelo τονίζει ότι αυτή και ο Schuker Blum δεν είχαν σκοπό να δυσφημήσουν κανέναν από αυτούς τους άνδρες. «Ο κακός της ταινίας δεν είναι ένα άτομο, είναι ένα σύστημα που σαφώς δεν έχει διαφάνεια», λέει.

Όσο για το πως είναι η κατάσταση τώρα: Η Melvin Capital αντιμετώπισε πολλές αγωγές και έκλεισε το 2022. Ο Κοέν εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης των Μετς και οι Robinhood κατέληξαν σε συμβιβασμό σε μια ομαδική αγωγή, αφού η έρευνα του Κογκρέσου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Robinhood επέδειξε ανησυχητικές επιχειρηματικές πρακτικές, ανεπαρκή διαχείριση κινδύνων και μια κουλτούρα που έδινε προτεραιότητα στην ανάπτυξη πάνω από τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του χρηματιστηρίου meme».

Οι Redditors της εργατικής τάξης έγιναν επενδυτές

Αυτό το έπος δεν θα μπορούσε να ειπωθεί χωρίς τη συμβολή χιλιάδων επενδυτών που έκαναν δυνατή την ιστορική στιγμή. Στο Dumb Money, οι ελπίδες, τα όνειρα και η αλληλεγγύη τους, αποτελούν την καρδιά της ταινίας και τη βασική αφηγηματική ένταση της ταινίας.

Η ταινία επιλέγει να αναδείξει αυτούς τους επενδυτές μέσα σε τέσσερις βασικούς χαρακτήρες: τη Riri και την Harmony (που υποδύονται οι Myha'la Herrold και Talia Ryder, αντίστοιχα), ένα δίδυμο εφηβικής ηλικίας με χρέη. Τον Marcus Barcia (που υποδύεται ο Ramos), ένας λιανικός επενδυτής που εργάζεται σε ένα φυσικό κατάστημα GameStop και τη Jennifer Campbell (που υποδύεται η Ferrera), μια ανύπαντρη μητέρα που εργάζεται ως νοσοκόμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έμπνευση για τον χαρακτήρα της Ferrera ήταν μια γυναίκα με το όνομα Kim Campbell, η οποία όπως και ο χαρακτήρας της, ήταν ανύπαντρη μητέρα και RN που ενδιαφερόταν για τη σελίδα r/WallStreetBets ως πηγή οικονομικών συμβουλών και ψυχαγωγίας. «Το χρηματιστήριο δεν είναι μόνο για άτομα με κοστούμια, αλλά κάθε είδους άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν», λέει στο TIME η Campbell για το δικό της ενδιαφέρον για τις συναλλαγές.

Όταν το κίνημα του Gill απογειώθηκε, η Campbell ήθελε να μπει και αγόρασε 100 μετοχές του GameStop. «Σκέφτηκα: Αυτό πρόκειται να συμβεί, δεν μπορώ να είμαι αυτή που δεν αγόρασε καμία μετοχή», λέει. «Αν πήγαιναν στο φεγγάρι, ήθελα να πάω κι εγώ».

Η Campbell πούλησε μόνο πέντε από αυτές τις μετοχές, κερδίζοντας περισσότερα από αυτή την πώληση από όσα ξόδεψε για την επένδυση των 100. Εξακολουθεί να κατέχει τις υπόλοιπες μετοχές. Το Dumb Money απεικονίζει την αλληλεγγύη μεταξύ χαρακτήρων όπως η Campbell και ο Barcia, που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον προσωπικά αλλά ένιωθαν ότι ήταν μαζί, με έναν αξιοσημείωτο αριθμό από αυτούς να αντέχουν από την πώληση των μετοχών για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη μετοχή στα hedge funds. «Όσο συνεχιζόταν, ένιωθα σαν να είχα την ευκαιρία να κερδίσω», λέει. «Σκέφτηκα, «θέλω τα χρήματα», αλλά στη συνέχεια έγινε αντιπροσωπευτικό για πολλούς περισσότερους».

Η Campbell ταράχτηκε όταν οι Robinhood αφαίρεσαν το κουμπί «Αγορά» από την εφαρμογή. «Ήξερα ήδη ότι τα πράγματα ήταν στημένα, αλλά αυτό ήταν πραγματικά άδικο. Έμοιαζε σαν να άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού». Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας!

Με την απεικόνισή τους για το πόση δύναμη έχει παγιωθεί μέσα στο ένα τοις εκατό, οι σκηνοθέτες ελπίζουν ότι οι θεατές θα απομακρυνθούν από αυτό. «Θέλουμε οι άνθρωποι να φύγουν από το θέατρο νιώθοντας λίγο πιο αισιόδοξοι παρά απαισιόδοξοι», λέει ο Angelo. «Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι το σύστημα έχει αλλάξει οριστικά από αυτή την ιστορία, αλλά αυτό είναι ένα παράδειγμα της δύναμης της συλλογικότητας. Να ενωθεί και να πετύχει μια ουσιαστική νίκη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις