Πέρα από τα κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων που πρωταγωνιστούν στο γιορτινό τραπέζι και πολύ συχνά μάχονται για το ποιο θα κερδίσει την πρωτοκαθεδρία, υπάρχει πάντα η safe εναλλακτική για μια τούρτα όλο σοκολάτα, το πιο αγαπημένο και νόστιμο γλυκό μικρών και μεγάλων.

Γιατί πώς να το κάνουμε; Η σοκολάτα παραμένει πάντα επίκαιρη, το ίδιο προκλητική και το ίδιο κολασμένη. Μπορεί οι τούρτες να θέλουν το χρόνο τους και λίγο παραπάνω προσοχή, στο τέλος όμως όλοι οι κόποι μας ανταμείβονται και μάλιστα με το παραπάνω!

Το πιο νόστιμο γλυκό των Χριστουγέννων, τούρτα σοκολάτα

Υλικά για μια τρίπατη τούρτα διαμέτρου 20 εκ:

Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ κακάο
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

  • 150 γρ νερό
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 φλούδα από πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για τη μους σοκολάτας:

  • 400 γρ κουβερτούρα υγείας
  • 660 γρ κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ ζάχαρη άχνη
  • Μερικές σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γκανάζ σοκολάτας:

  • 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
  • 150 γρ κρέμα γάλακτος

Για τη διακόσμηση:

  • Βατόμουρα ή άλλους κόκκινους καρπούς (θα τους βρούμε στα μανάβικα των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση βήμα βήμα:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα ώσπου να αφρατέψουν τα υλικά και να έχουμε ένα μίγμα άσπρο σαν σαντιγί
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες και κλείνουμε το μίξερ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα
  • Μοιράζουμε το μίγμα σε τρία ίσα μέρη. Αν δυσκολευόμαστε να το κάνουμε με το μάτι, ζυγίζουμε το μίγμα και το διαιρούμε δια τρία. Πριν το αδειάσουμε σε στρογγυλή λαδωμένη φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών, έχουμε στρώσει από κάτω μια λαδόκολλα κομμένη ακριβώς στις διαστάσεις της φόρμας
  • Ψήνουμε το κάθε παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι σε μια λαδόκολλα προσεκτικά για να μη μας σπάσει
  • Παράλληλα με το ψήσιμο των παντεσπανιών ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα πορτοκαλιού και βράζουμε για 4 – 5 λεπτά. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το σφηνάκι κονιάκ
  • Μόλις έχουμε έτοιμα τα παντεσπάνια και το σιρόπι, ετοιμάζουμε τη μους σοκολάτας. Σε μπεν μαρί (ένα μεταλλικό σκεύος μέσα σε ένα άλλο που έχει ζεστό νερό) λιώνουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώνει. *Δε θέλουμε η σοκολάτα να ζεσταθεί πολύ, απλώς να λιώσει
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος κατευθείαν από το ψυγείο και τη χτυπάμε με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια απαλή σαντιγί. Προσοχή: δε θέλει πολλή ώρα χτύπημα γιατί υπάρχει κίνδυνος να κόψει ή να γίνει πολύ συμπαγής
  • Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε αργά τη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο σοκολατένιο αποτέλεσμα. Κρατάμε τη μους στο ψυγείο και τη βγάζουμε κάθε φορά που θα τη χρειαζόμαστε
  • Τοποθετούμε το παντεσπάνι σε μια πιατέλα με τη ψημένη επιφάνεια προς τα κάτω. Η επιφάνεια που ελευθερώσαμε από τη λαδόκολλα δηλαδή, να είναι από πάνω. Με ένα πινέλο ραντίζουμε με σιρόπι την επιφάνεια του παντεσπανιού και με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής στρώνουμε τον πρώτο πάτο με τη μους σοκολάτας
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (παντεσπάνι – σιρόπι – μους) για τους δυο επόμενους πάτους της τούρτας
  • Στο τέλος, λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος για να φτιάξουμε τη γκανάζ σοκολάτας
  • Μόλις σταθεί (να μην είναι πολύ υγρή δηλαδή) απλώνουμε στο τελευταίο όροφο της τούρτας αφήνοντας να χυθεί στα πλαϊνά
  • Κρατάμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 – 5 ώρες. Ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ πριν την κόψουμε
  • Στολίζουμε με βατόμουρα ή άλλους κόκκινους καρπούς, πουράκια ή άλλα βρώσιμα διακοσμητικά
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη κι αν θέλουμε καρφώνουμε ένα χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό

*Αν περισσέψει μους σοκολάτα και γκανάζ εννοείται τα κρατάμε. Βάζουμε όση μους περίσσεψε σε ένα μπολ (ή σε μικρότερα μπολάκια) και περιχύνουμε με τη σοκολάτα γκανάζ. Τα φυλάμε στο ψυγείο και τα σερβίρουμε με τριμμένο μπισκότο ή ξηρούς καρπούς.




Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις