Η εύκολη, εναλλακτική πιταρούδα από τον Πάρνωνα μπορεί να γίνει ψητή στο τηγάνι ή πάνω σε σόμπα ακόμη και σε μαντέμι στη φωτιά που καίει στο τζάκι. Πρόκειται για μία από τις νοστιμότερες πίτες των ορεινών χωριών της Λακωνίας και της Αρκαδίας.

Σε αυτή την εκδοχή της συνταγής θα απλοποιήσουμε τα πράγματα αλλά θα διατηρήσουμε τη γεύση ακαταμάχητη! Έτσι δηλαδή όπως της αξίζει. Το μυστικό είναι ένα: άριστες πρώτες ύλες, μπόλικο λάδι και υπομονή.

Υλικά για 3 μεγάλες πιταρούδες (διάμετρος τηγανιού 24 εκ.):

  • 1,5 κιλό χόρτα χειμωνιάτικα (σπανάκι, σέσκουλο, παπαρούνες, αντίδια κτλ). Η αναλογία καθώς επίσης και το είδος εξαρτάται από τις προτιμήσεις ή την προσφορά ανάλογα την εποχή
  • 4 – 5 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι μαζί με τα φύλλα τους
  • Μυρωδικά (άνηθος, μυρώνια, καυκαλήθρες). Κι εδώ ισχύει ό, τι με τα χόρτα. Επιλέγουμε τα μυρωδικά μας ανάλογα την εποχή ή τις προτιμήσεις
  • 250 γρ φέτα βαρελίσια
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Υλικά για τη συναρμολόγηση και το τηγάνισμα:

  • 2 αυγά
  • 200 γρ φρέσκο γάλα
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • Έξτρα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 3 φύλλα χωριάτικα για την κάθε πιταρούδα
  • Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

  • Αρχικά καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και τα κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Για πιο αποτελεσματικό στράγγισμα μπορούμε να τα απλώσουμε πάνω στο μισό ενός βαμβακερού τραπεζομάντιλου, να τα σκεπάσουμε με το υπόλοιπο μισό και να τα αφήσουμε εκεί για μία ώρα
  • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε στην άκρη
  • Σε μια άνετη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του σκεύους και ρίχνουμε τα χόρτα, τα μυρωδικά και το κρεμμύδι
  • Προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι και ανάβουμε τη φωτιά
  • Αφήνουμε τα χόρτα να μαραθούν και να πιουν όλα τα υγρά τους. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος θέλουμε μισομαγειρεμένα τα χορταρικά και καθόλου υγρά στην κατσαρόλα
  • Παράλληλα σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά. Ύστερα προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα
  • Μόλις κλείσουμε τη φωτιά, θρυμματίζουμε στα χόρτα τη φέτα με τα χέρια μας και ανακατεύουμε ελαφρώς
  • Παίρνουμε ένα τηγάνι (ιδανική διάμετρος περίπου 24 – 25 εκ), αλείφουμε τον πάτο με ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα φύλλο χωριάτικο
  • Με ένα πινέλο περνάμε αρκετό από το μίγμα με το αυγό πάνω στο φύλλο και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο επαναλαμβάνοντας τη ίδια διαδικασία. Στρώνουμε τέλος και το τρίτο φύλλο χωρίς όμως να αλείψουμε με το μίγμα του γάλακτος
  • Αδειάζουμε μέσα το 1/3 από τη γέμιση και κλείνουμε τα φύλλα αλείφοντας ανάμεσά τους με το μίγμα του γάλακτος. Αν το τηγάνι είναι της παραπάνω διαμέτρου δε θα χρειαστεί να σκεπάσουμε με έξτρα φύλλο. Αρκούν οι γωνίες τον φύλλων που στρώσαμε στον πάτο
  • Αφού κλείσουμε την πιταρούδα, βάζουμε το τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος για να μη στεγνώσει ο πάτος του σκεύους
  • Γυρίζουμε πλευρά μετά από 7 – 8 λεπτά και ψήνουμε και από την άλλη μεριά προσθέτοντας ελαιόλαδο όταν χρειάζεται
  • Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο τυρί

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις