Eκει που περίμενα να διαμορφωθεί ένα πλήρες, περιεκτικό και σαφές ψήφισμα για τις διεκδικήσεις των Αγροτών της Σπάρτης, της Λακωνίας και της Ελλάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης blockαρε. Αναδιπλώθηκε, περιορίστηκε και αρκέστηκε σε ένα, έγκαιρο μεν και ενδιαφέρον Ψήφισμα, που θα μπορούσε όμως να έχει μετεξελιχθεί σε μια δυναμική Χάρτα του Δήμου Σπάρτης για το σύγχρονο Αγροτικό ζήτημα που κρίνεται αυτές τις ημέρες.

Αν ισχύει αυτό που άκουσα από Δημοτικούς Συμβούλους ότι δηλαδή, ο Δήμος Σπάρτης είναι πρωτίστως αγροτικός και αν ο δήμαρχος Σπάρτης εννοούσε αυτό που είπε, ότι όλα τα επαγγέλματα στον δήμο εξαρτώνται από την αγροτική παραγωγή, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε (καθήκον είχε) να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για ένα τόσο επείγον μεν αλλά και κρίσιμο θέμα. Προετοιμασμένο διαδικαστικά. Γιατί πολιτικά ήταν ήδη στα ταμπούρια του.

Είδαμε τους δημοτικούς συμβούλους να συμφωνούν ότι διαφωνούν. Άφησαν να εννοηθεί ότι οι προσθήκες και ο εμπλουτισμός ενός Ψηφίσματος δεν είναι κάτι θετικό και χρήσιμο. Λίγο έλειψε να ταυτιστούν οι δεξιοί με τους αριστερούς την ίδια ώρα όμως που διαχώριζαν, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση τους (!) ενώ σημαντικά σημεία που αφορούν τον αγρότη του δήμου Σπάρτης και της Λακωνίας πέρασαν απαρατήρητα.

Η κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα είναι την Τρίτη. Ένα πλήρες, περιεκτικό και ομόφωνο ψήφισμα θα «έφερνε» τον δήμο Σπάρτης στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε εκτός και αν η επείγουσα συνεδρίαση, αποκλειστικά για τα θέματα των αγροτών, πραγματοποιηθεί μέχρι την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Αρχικά θα έπρεπε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης να συζητήσουν όχι μόνον για το επείγον αλλά και για το αυτονόητο, το ομόφωνο του Ψηφίσματος. Αν αποφάσιζαν πρώτα αυτό τότε το Ψήφισμα θα «απογειωνόταν». Ευτυχώς δεν μπήκαν σε ψηφοφορία τα 3 κείμενα Ψηφίσματος γιατί θα αναδεικνυόταν ένα από αυτά με σχετική ή έστω μεγάλη πλειοψηφία αλλά όχι ομόφωνο.

Είδαμε έντονες περιχαρακώσεις Παρατάξεων.

Είδαμε αναδίπλωση της παράταξης Βακαλόπουλου που, ενώ έχει την πλειοψηφία, πήρε πίσω την αναφορά της για τη συμβολή Κυβέρνησης και Μητσοτάκη στην επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Προφανώς ο δήμαρχος ήθελε να διαφυλάξει το ομόφωνο του Ψηφίσματος και έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω.

Είδαμε τον Βαγγέλη Βαλιώτη να «ανοίγει» το Ψήφισμα στα αιτήματα των Αγροτών, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στα μπλόκα της Ελλάδας κυρίως από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους που δέχονται μεγάλη επίδραση από το ΚΚΕ. Μάλιστα ως έμπειρος «σκακιστής» έθεσε θέμα απαλοιφής του σημείου των Αγροτών που απέρριπτε τα ΣΔΙΤ έργα όταν είδε ότι με αυτό διαφωνεί η παράταξη Τζανετέα. Ήταν αρκετό να περάσουν τα 8+4 σημεία των μπλόκων και ας χαθεί ένα…

Επίμονος ο Δημήτρης Αρφάνης για την συμπερίληψη των μπλόκων στο Ψήφισμα και όσο έβλεπε την διαίρεση των «μαύρων», των «μπλε» και των «πρασίνων» δεν έχασε την ευκαιρία να προτείνει «πρόσκληση» στα μπλόκα να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Τασία Κανελλοπούλου είχε ουσία και νόημα στην παρέμβασή της για κωδικοποιημένα ζητήματα αγροτικής καλλιέργειας, παραγωγής και οικονομίας αλλά όπως διεφάνη δεν φαντάστηκε ότι μια τέτοια ρεαλιστική πρόταση - προσθήκη δεν θα «περνούσε» και δεν θα την στήριζε άλλη παράταξη.

Εκνευρίστηκε ο δήμαρχος Βακαλόπουλος από την μεγάλη διάρκεια της συζήτησης, αφού ως γνωστόν το δόγμα Βακαλόπουλου είναι «κοφτές μπαλιές και γρήγορες».

Τελικά το Σώμα, αφού χόρεψε στο γαϊτανάκι της ουσίας αλλά και της υπόγειας αναμέτρησης (όχι αντιπαράθεσης) κατέληξε σε Ψήφισμα (στο αρχικό κείμενο της Τζανετέα) αλλά και στην ανάγκη το Αγροτικό Ζήτημα κάποια στιγμή να συζητηθεί.

Όπως ακούστηκε στην αίθουσα δεν υπάρχει Σπαρτιάτης που να μην είναι αγρότης, έστω κατ’ επίφαση. Συνεπώς όταν ένας αγρότης είναι ταυτόχρονα και δημοτικός σύμβουλος θα μπορεί να διαχωρίσει ότι:

  • Άλλο είναι το μπλόκο και άλλο το φράγμα
  • Άλλο η πλημμύρα, άλλο η υφαλμύρωση
  • Άλλο το ράφι και άλλο το χωράφι
  • Άλλο είναι ο κάμπος και άλλο η ράχη
  • Άλλο το στρέμμα και άλλο η ρίζα
  • Άλλο η ακρίδα και άλλο η μαρίδα
  • Άλλο το 1974 και άλλο το 2024…

Μακάρι το Αγροτικό Ζήτημα στον δήμο Σπάρτης να αντιμετωπιστεί όχι με όρους πίεσης, κομματισμού και εντυπωσιασμού. Μακάρι κατά την γενική εκείνη συζήτηση, έξω από τη συνεδρίαση, να χρησιμεύσουν κρεμάστρες για τα κομματικά σακάκια που, κατά τον Γιώργο Κουρεμπή, πρέπει μένουν έξω από την αίθουσα.

Ποιος να το φανταστεί. Το, κατά Δήμω, μέλλον των Αγροτών να εξαρτάται από κάποιες κρεμάστρες, που σήμερα βέβαια δεν υπάρχουν…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις