ΕΛΤΑ. Μια ακόμα βίαιη τομή, χωρίς αναισθητικό
Ποιος θα διαφωνήσει ότι ένα κατάστημα όταν «μπαίνει μέσα» πρέπει να διακόψει την λειτουργία του; Κανείς.
Ποιος θα διαφωνήσει ότι υπάρχουν Υπηρεσίες που ακόμα και αν δεν είναι κερδοφόρες πρέπει να παρέχονται στον πολίτη από το Κράτος. Κανείς.
Τότε γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα ΕΛΤΑ πρέπει να παρέχουν Υπηρεσίες στον πολίτη ακόμα και αν δεν υπάρχει κέρδος αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συμμαζεύουν την ζημιά και να διορθώνουν το παθητικό τους;
Η Κυβέρνηση και στην περίπτωση των ΕΛΤΑ αιφνιδίασε. Τρόμαξε τους πολίτες που ζουν στην εσχατιά της Ελλάδας, στη λεγόμενη επαρχία. Χωρίς προηγούμενη συζήτηση, χωρίς το θέμα να ωριμάσει στην κοινωνία και χωρίς να εξηγήσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές και εξασφαλισμένες υπηρεσίες για τον πολίτη, ανακοίνωσε την κατάργηση των Καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε πάνω από 200 σημεία της χώρας.
Προφανώς και η εποχή μας είναι αυτή των couriers και των διανομέων και είναι πλέον σαφές ότι οι κλασικές συναλλαγές στα ΕΛΤΑ είναι παρελθόν.
Όμως, μια Κυβέρνηση και ένα Κράτος που τόσο πολύ έχει επενδύσει στην επικοινωνία δεν κατόρθωσε να ενημερώσει και τελικά να πείσει τους πολίτες ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και αυτή η αλλαγή δεν θα είναι σε βάρος τους.
Δηλαδή είτε αδιαφόρησε είτε σκοπίμως τάραξε την κοινωνία θέλοντας προφανώς με την απόφαση και τη διαταγή να προχωρήσει άμεσα, χωρίς εξηγήσεις και χωρίς περιστροφές στην αλλαγή.
Ακόμα και αν πρόκειται για σκόπιμο αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα καυτά θέματα των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και είναι μια κίνηση επίδειξης ισχύος τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις μεγάλες εταιρείες διανομών, η Κυβέρνηση κατόρθωσε το ακατόρθωτο: Να ανοίξει μια ακόμα πληγή και μάλιστα στη δοκιμαζόμενη και αγωνιούσα κοινωνία της επαρχίας.
Δείγμα κρίσιμης απορρύθμισης ή μεγάλης αλαζονείας;