Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να πορευόμαστε με το δελτίο Χαρδαλιά και τις βουλές και επιβουλές όσων θέλουν να ορίζουν τα μελλούμενα. Πολιτικοί, κληρικοί και υγειονομικοί με μια λέξη τους μπορούν να ανατρέψουν συνήθειες ετών και παραδόσεις αιώνων.

Τι γίνεται όμως όταν μια πόλη, ένας δήμος πρέπει να επιβιώσει και να προχωρήσει στην σύγχρονη πραγματικότητα;

Όσοι προνόησαν μπορούν σήμερα να ελίσσονται και να πορεύονται. Όσοι αδράνησαν και παραιτήθηκαν, σήμερα είναι σε δεινή θέση.

Η Σπάρτη ενδέχεται να ανήκει στην κατηγορία αυτή αφού απ’ ότι φαίνεται δεν μπορεί να σαλέψει…

Να μην μιλήσουμε για έργα και πόρους, γιατί αυτά συνήθως αποδίδονται από την κεντρική εξουσία όταν είσαι ευθυγραμμισμένος με αυτήν ή αποκτώνται όταν έχεις δουλέψει σκληρά και διεκδικήσει επίμονα.

Ας μιλήσουμε για θεσμούς και γιορτές. Ας μιλήσουμε για ό,τι ενδιαφέρει και αφορά άμεσα τον πολίτη και θα μπορούσε να έχει είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως συμμετοχή.

Για ποιόν λόγο στη Σπάρτη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτισμικά, τουριστικά και αναπτυξιακά ένα πλέγμα εκδηλώσεων, θεσμών και γιορτών; Ποιος είναι ο λόγος που η Σπάρτη δεν μπορεί να αξιοποιήσει στελέχη της κοινωνίας με δημιουργική διάθεση, αντοχή και διάθεση για έργο; Γιατί η Σπάρτη δεν συντονίζει ιδέα, σχέδιο και δράση;

Ποια είναι η ομάδα του Δήμου Σπάρτης – και αν θέλετε και όσων θα έπρεπε να συνεπικουρούν τον δήμο – ώστε μέσα από την προσαρμογή και επαναπροσδιορισμό να αποκτήσουν, η πόλη και τα χωριά, παλμό, ζωή και κοινωνική αναφορά;

Σπάρταθλον, Spartan Race, Σπαρτακιάδα, Παλαιολόγεια, Φεστιβάλ Σαϊνοπουλείου, Γιορτή Ελιάς και Λαδιού σε Σπάρτη και Σελλασία, Γιορτή Κάστανου στην Άρνα, Γιορτή Τσίπουρου στο Γεωργίτσι, Γιορτή Πιταρούδας στα Χρύσαφα, Γιορτή Μπουκουβάλας στο Καστόρι, Γιορτή Κρασιού στους Γοράνους, Εμποροπανήγυρις του Μυστρά, Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο μετρό στο Σύνταγμα, Έκθεση Σπαρτιατικών Προϊόντων στη Σπάρτη, κ.α. Φεστιβάλ, συμπόσια, συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες, εσπερίδες, πανηγύρια και τοπικές γιορτές, συνδεδεμένα. Σύλλογοι, Σωματεία, Ενορίες και Γειτονιές σε εγρήγορση. Δημιουργική σύνδεση της Σπάρτης με Γεράκι, Μάνη, Μονεμβάσια, Κυνουρία και Μεγαλόπολη. Εκδόσεις, social media, προβολή, επικοινωνία και πρωτοτυπία. Μουσεία σε παρέμβαση και ανατρεπτική δημιουργία. Προσωπικότητες σε συστράτευση και παρουσία.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Οι συνθήκες σκληρές και μεταβαλλόμενες. Η ανάγκη προσαρμογής μεγάλη. Όσοι σχεδιάζουν το παρόν και το μέλλον της Σπάρτης πρέπει να σοβαρευτούν, να εργαστούν σκληρά, να αποδώσουν έργο και σχέδιο ώστε να ανασυνταχθεί η κοινωνία, να αφυπνιστούν οι δυνάμεις της και να κυκλοφορήσουν και να κυοφορήσουν οι ιδέες της.

Σε διαφορετική εξέλιξη η κοινωνία της Σπάρτης και των χωριών της θα βρεθούν οριστικά εκτός πραγματικότητας, υστερώντας αναγκαστικά, απέχοντας παθητικά και παρακμάζοντας ιστορικά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις