Πρόκειται για το εργοστάσιο που αναλογεί στη Λακωνία για την διαχείριση των απορριμμάτων. Χωροθετήθηκε στη θέση Ξηροκάμπια αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας.

Αυτοί που αντιδρούν δεν είναι 10 και 20 άτομα αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής. Τι λένε οι πολίτες, αιρετοί και εκπρόσωποι από συλλογικότητες και φορείς:

  • Το έργο και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από το 2014 και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Εκκρεμοδικεί.
  • Την αναθεωρημένη ΑΕΠΟ την έχει προσβάλει ο ίδιος ο Δήμος Ευρώτα και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση
  • Τα οικόπεδα είχαν παρανόμως οικειοποιηθεί στην περιοχή, διότι είχαν παρουσιαστεί πλαστά συμβόλαια και γι’ αυτό υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις. Για αυτό και τον Οκτώβριο του 2018 έγιναν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
  • Υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, που χαρακτηρίζουν το έργο μη αποδεκτό στη θέση Ξηροκάμπια για πολλούς λόγους, σημαντικότερος των οποίων είναι ότι είναι σε περιοχή Natura 2000 και κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω των διαπερατών πετρωμάτων.
  • Έγιναν αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου υπέρ της εταιρείας για τις εισόδους εξόδους από κόμβους.
  • Η ΕΕ αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο και νέος φάκελος από την Περιφέρεια ακόμα δεν έχει κατατεθεί. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα ούτε έγκριση ούτε χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
  • Η Ε.Ε. έλεγε ότι το έργο είναι αναχρονιστικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της και τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας αλλά και αδικαιολόγητα ακριβό. Υπάρχει ανύπαρκτη τεκμηρίωση στη μελέτη κόστους - οφέλους του έργου.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι το έργο είναι σε ασυμφωνία με τις ευρωπαϊκές επιταγές για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών σε σχέση με το σχεδιασμένο έργο για σύμμεικτα εγγυημένης ποσότητας απόβλητα, αλλά και ότι είναι υπερδιαστασιολογημένο έργο.
  • Στο ερώτημα της Ε.Ε. ότι το έργο στον Ευρώτα είναι τριπλάσιου κόστους από αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, μετά από 2 σχεδόν χρόνια δεν έχει απαντήσει ούτε ο κ Νίκας, ούτε ο αρμόδιος υπουργός, ούτε η ΤΕΡΝΑ.

Όλα αυτά αλλά και πολλά ακόμα οι πολίτες του Δήμου Ευρώτα τα γνωρίζουν σε βάθος. Και τα διαχειρίζονται με ευθύτητα και υπομονή. Αυτό όμως που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η απειλή ότι αν δεν αποσυρθούν από το μπλόκο στα Ξηροκάμπια θα επέμβουν τα ΜΑΤ και ο Εισαγγελέας. Σε αυτό οι πολίτες θα απαντήσουν, αν προκληθούν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις