Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν γύρω από τα δημοτικά πράγματα στη Σπάρτη. Παλαιές και νέες υποψηφιότητες, δηλωμένες ή αναμενόμενες, διαμορφώνουν ένα σκηνικό τόσο ενδιαφέρον όσο και ρευστό.

Η δημαρχία του Πέτρου Δούκα για πολλούς και διάφορους λόγους - που δεν είναι η στιγμή να αναλύσουμε - δεν θεωρείται επιτυχημένη. Σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα και με ευθύνη συνεργατών του.

Θα είναι πάλι υποψήφιος ο Πέτρος Δούκας; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη αρκετών πολιτών του Δήμου Σπάρτης. Σχεδόν πάντα ο εν ενεργεία δήμαρχος είναι και πάλι υποψήφιος. Στη περίπτωση όμως του Πέτρου Δούκα τα πράγματα είναι περίπλοκα, δυσδιάκριτα και απρόβλεπτα.

Είναι το πολιτικό πρόσωπο που έκανε την έκπληξη αλλά και το πρόσωπο που ενώ υποσχέθηκε πολλά δεν τήρησε παρά ελάχιστα. Είναι ο δήμαρχος που θα άλλαζε «εποχή» στην αυτοδιοίκηση της Σπάρτης αλλά απ’ ότι φαίνεται επαναφέρει έμμεσα ή άμεσα ό,τι παλαιό και ό,τι δοκιμασμένο.

Ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο Πέτρος Δούκας; (Δεν αναφερόμαστε σε επιλογές που θα ευχόταν να είχε)

Πρώτη. Με μεγάλη προσπάθεια συγκροτεί ψηφοδέλτιο και κατέρχεται στις εκλογές χωρίς να έχει το εκλογικό ανάστημα για να διεκδικήσει τον δήμο ή έστω την 2η θέση. Ολοκληρώνει τη θητεία του και αποχωρεί.

Δεύτερη. Δεν κατεβάζει συνδυασμό, ολοκληρώνει τη θητεία του και αποχωρεί.

Τρίτη. Απελευθερώνει από σήμερα τους συνεργάτες του με τον όρο ότι δεν θα «κρεμάσουν» την παράταξη και τον Δήμο έως τις εκλογές, ολοκληρώνει την θητεία του και αποχωρεί.

Τέταρτη. Αποχωρεί πριν τη λήξη της θητείας του όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν παράγεται κανένα έργο και δεν έχει τη δύναμη να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο.

Σε κάθε ένα από τα σενάρια υπάρχουν δευτερεύοντα (και κάποια ενδιαφέροντα) που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία του με άλλες παρατάξεις, παλαιές ή νέες.

Κανείς, σήμερα, δεν γνωρίζει τι θα πράξει ο δήμαρχος Σπάρτης. Ισως τα κελεύσματα από το κόμμα στο οποίο οφείλει της εκλογή του να τον επηρεάσουν. Ενδέχεται να παραδώσει όποιες δυνάμεις έχει σε ένα ρόλο συνετού κομματικού στελέχους.

Δεν θα ήταν παράδοξο βέβαια να δούμε έναν Πέτρο Δούκα σε ρητορική έξαρση και δημιουργικό παροξυσμό να επιχειρεί ότι και την προηγούμενη φορά. Αιφνιδιασμό… Βέβαια τώρα δεν έχει κοντά του περίπου τα 2/3 των σημαντικών στελεχών που τον στήριξαν. Κάποια μάλιστα θα είναι απέναντί του.

Ένα σημείο όμως είναι αδιαμφισβήτητο και δυστυχώς δεν μπορεί να επικαλεστεί ο δήμαρχος Σπάρτης: Από το 2019 έως αρχές του 2023 στον δήμο Σπάρτης δεν έγινε έργο και για την επόμενη περίοδο δεν έχει γίνει επαρκής προετοιμασία. Επίσης σχεδόν καμία γνωριμία του δημάρχου δεν «εξαργυρώθηκε» - τουλάχιστον επαρκώς κι εμφανώς - στο στοίχημα της ανάπτυξης του δήμου.

Με βάση αυτές τις επιδόσεις, ο Πέτρος Δούκας θα έπρεπε να επιστρέψει στην Αττική με τη λήξη της θητείας του. Αν όμως θεωρεί ότι ο δήμος Σπάρτης προσφέρεται για αυτοδιοικητικές αθλοπαιδιές ή για εκτόνωση των συνταξιούχων της πολιτικής, τότε δυστυχώς, θα παραμείνει και θα επιμείνει.

Ένα άλλο ερώτημα που σιγά - σιγά φθίνει είναι το εξής: Θα μπορούσε σήμερα ο Πέτρος Δούκας να γυρίσει το κλίμα και να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής; Ποιος, στη θέση του, δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Το θέμα όμως δεν είναι να θέλει, είναι να ξέρει και όχι μόνον να ξέρει αλλά και να μπορεί. Και αν μπορεί θα πρέπει και να το πράξει…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις