ΕΛΛΑΔΑ. Μετά τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, οι Έλληνες με τις προσφορές που καταθέτουν στις δημοπρασίες ελαιόλαδου, αγοράζουν και τα τελευταία αποθέματα, εκτοξεύοντας τις τιμές που φτάνουν ακόμα και τα 9.45 ευρώ, το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην αγορά χονδρικής από τους παραγωγούς.

Τιμές παραγωγών στις δημοπρασίες (22/01/2024) – Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο:

  • Λακωνία 9,42-9,45 ευρώ/κιλό (τιμή παραγωγών)
  • Μεσσηνία 9,10-9,20 ευρώ/κιλό (τιμή παραγωγών)
  • Στην Ιταλία 9,70 ευρώ/κιλό (τιμή παραγωγών)
  • Ισπανία 9,15- 9,20ευρώ/κιλό (τιμή παραγωγών)

Οι δημοπρασίες ελαιόλαδου για πολλούς επιτείνουν το πρόβλημα σε μια ήδη ταραγμένη αγορά, με την παραγωγή την περσινή χρονιά να είναι κρίσιμα χαμηλή γεγονός που εκτόξευσε τη τιμή του ελαιόλαδου. Την ίδια ώρα, η μείωση του κόστους θα μπορούσε να γίνει μέσα από την αλλαγή του τρόπου καλλιέργειας της ελιάς, όπως προτείνει ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για πλήρη εκμηχάνιση μέσα από το «Υπέρπυκνο Σύστημα Φύτευσης» της ελιάς.

Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιοχές της χώρα μας, με τα πλεονεκτήματα σύμφωνα με τον επιστήμονα να είναι σημαντικά. Το 50% του ελαιόλαδου παγκοσμίως, εκτιμάται σύμφωνα με τον ίδιο ότι θα παράγεται από το «Υπέρπυκνο Σύστημα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις