ΛΑΚΩΝΙΑ. Σοκ υπέστησαν όσοι παρακολούθησαν εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λακωνίας που βράβευσε της Επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κα του Γιάννη Παναρίτη, από το βήμα της εκδήλωσης, απευθύνεται στον Πρωθυπουργό αλλά και στους παρευρισκόμενους θεσμικούς εκπροσώπους της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης. Αναφέρεται στο δόγμα που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, στους νόμους που ψηφίζει η Βουλή αλλά και στην επικράτηση συνθηκών Μπανανίας στην ελληνική αγορά, με χαμένους πάντα τους μικρούς της αγοράς και τους Έλληνες πολίτες.

Οι λίγοι και ισχυροί ελέγχουν την αγορά

«Ακολουθείτε το δόγμα Πισσαρίδη που ορίζει ότι πρέπει να κλείσουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και η αυτοαπασχόληση. Μια πολιτική που την πληρώνει η κοινωνία με την ακρίβεια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ολιγοπώλησης και του ελέγχου της αγοράς από τους λίγους και ισχυρούς. Λαμβάνετε νομοθετικές πρωτοβουλίες ψηφίσατε τον Νόμο 5073 /23 αιφνιδιάζοντας την επιχειρηματική κοινότητα και το πιο αδύναμο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις, με φόρους που δεν είχατε αναφέρει προεκλογικά, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους της χώρας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός στον αέρα

Προχωράτε σε ένα ψηφιακό μετασχηματισμό από 1η Μαρτίου με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS όταν οι πάροχοι ταμειακών μηχανών δεν είναι έτοιμοι ούτε οι τράπεζες είναι σε θέση να παράσχουν POS και μάλιστα όταν υπάρχει δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού (δηλαδή 1.750.000 τραπεζικών λογαριασμούς) χωρίς να δίνουν σχετική βεβαίωση, με αποτέλεσμα να επικρέμεται πρόστιμο 10.000€ - 20.000€ για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Ούτε ένα € από το Ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στους μικρομεσαίους

Ο Γιώργος Καββαθάς αφήνοντας εμβρόντητους τους θεατές της εκδήλωσης αναφέρθηκε με ένταση στα μεγάλα προβλήματα όπως η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης. «Από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αυτοί που κάνουν τεράστια προσπάθεια να επιβιώσουν ή να διακριθούν στις αγορές της χώρας. Δεν θα δουν ούτε ΕΣΠΑ. Τα προγράμματα βγαίνουν με κόφτη 2 ή 3 ετήσιες μονάδες, η ψηφιακή μεταρρύθμιση με 10 ετήσιες μονάδες, αποκλείοντας τους πάντες. Πως θα πάμε στην επόμενη μέρα. Το δόγμα που εφαρμόζετε, αυτό τον στόχο έχει, να μην πάμε στην επόμενη ημέρα, στην πράσινη οικονομία.

Κατά 30% αυξημένο το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων

Την ίδια στιγμή το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια κατά 30% αλλά οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μεταβιβάσει στον καταναλωτή μόνον το 12% της αύξησης του λειτουργικού κόστους σε αντίθεση με τις μεγάλες εθνικές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τριπλασιάσει τις τιμές των προϊόντων τους. Κι επειδή συμφωνώ με τον Πρωθυπουργό ότι η χώρα δεν είναι Μπανανία επιτέλους ας λειτουργήσει το κράτος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τρόφιμα, σε εισαγωγές, στην ενέργεια, γιατί υπάρχουν τρόποι και λύσεις».

Σε άλλο σημείο τονίζει με έμφαση ότι «ενώ το δημόσιο χρέος έχει ρυθμιστεί μέχρι το 2030 δεν έγινε το ίδιο με το χρέος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν κυβερνήσαμε εμείς αυτή τη χώρα. Αυτοί που μας κυβέρνησαν έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση, επι 15 χρόνια να περνάμε συνεχείς κρίσεις με τρία μνημόνια και σήμερα οι τράπεζες και τα funds θα πάρουν τα σπίτια των Eλλήνων χωρίς καμία προστασία από την Eλληνική Πολιτεία. Καλώ από το Γύθειο τα Κόμματα όλα να καταθέσουν κοινή Πρόταση Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των Ελλήνων. Οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα δεν επενδύουν, εξαγοράζουν ελληνικές επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις