ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) με φορείς επιχειρηματικότητας για συζήτηση επί των θεμάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις και για ανταλλαγή ευχών για τις γιορτές.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας,

Επιμελητήρια: Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων/μέλη του ΠΕΣΠ: ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, οι Αντιπρόεδροι ΠΕΣΠ και Προέδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, Κορινθίας κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος και Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τρουπής και ο Πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός,

Από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας

Ομοσπονδίες: ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Γιώργος Βαγενάς και ο Πρόεδρος Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Παγώνης,

Οι Πρόεδροι τοπικών Ομοσπονδιών: Άργους κ. Θεόδωρος Γαβρίλος, ΟΕΒΕ Αργολίδας κ. Παναγιώτης Μακρής, ΟΕΒΕ Αρκαδίας κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, ΟΕΒΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Μποζίκης, ΟΕΒΕ Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ΟΕΒΕ Μεσσηνίας κ. Θεόδωρος Καλογερόπουλος καθώς και Πρόεδροι μεγάλων εμπορικών συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων: Άργους κ. Αντώνης Καλοθέου, Ναυπλίου κ. Κωνσταντίνος Βερδελής, Τρίπολης κ. Παναγιώτης Μαντάς, Κορίνθου κ. Βασίλης Γεώργαρης, Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος και Καλαμάτας κα Λίλιαν Ψηλάκη.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ κ. Ιωάννης Παναρίτης στην εισήγησή του καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Επιχειρηματικότητας και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους τονίζοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι η εμψύχωση για τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η οικονομία και οι επιχειρήσεις, η ανταλλαγή ευχών και η δημιουργία της βάσης για συνέχιση της επικοινωνίας και της κοινής δράσης.

Ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε τόσο την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα Επιμελητήρια όσο και την πρόθεση και προσπάθεια της Περιφέρειας να σταθεί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων για τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ανέλυσε την κατάσταση της αγοράς και τον ρόλο των Επιμελητηρίων στις συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο επίπεδο των ευρωεπιμελητηρίων για την ανεύρεση λύσεων ρευστότητας και στήριξης κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τόνισε ότι αυτό που τίθεται επιτακτικά στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η «συγχώρεση χρέους» των χωρών που θα οδηγήσει και στη «συγχώρεση χρέους» των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι κοινωνικοί εταίροι θέτουν το ζήτημα της «συγχώρεσης χρέους» ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη σημαντικότητα της ανεύρεσης περαιτέρω πόρων του ταμείο ανάκαμψης για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας στην τοποθέτησή του, τόνισε τη δυναμική του κοινού μετώπου διεκδίκησης, την ανάγκη να εισακούγονται από την πολιτεία οι φορείς της επιχειρηματικότητας ως οι πλέον ειδικοί για θέματα του επιχειρείν και ότι το λιανικό εμπόριο της μικρομεσαίας επιχείρησης δεν ανέκαμψε με τον τρόπο που λειτούργησε την περίοδο των εορτών.

Στη συνέχεια όλοι οι εκπρόσωποι, παίρνοντας το λόγο έθεσαν, πέραν των ευχών για υγεία και ένα καλύτερο 2021 για την κοινωνία και την οικονομία, επί μέρους θέματα της επιχειρηματικότητας και όλοι συμφώνησαν πως η τηλεδιάσκεψη αυτή είναι η βάση για τη δημιουργία κοινού μετώπου δράσης με βάση τα κοινά σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ κ. Ιωάννης Παναρίτης, στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης, τόνισε την ομοφωνία όλων στο ενιαίο μέτωπο δράσης και την κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση, εφικτών και ρεαλιστικών λύσεων για την αποφυγή του κλεισίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.