ΕΛΛΑΔΑ. Με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων θα προκηρυχθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021 το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ενώ θα ακολουθήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους η εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου.

Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021 - 2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ για βελτίωση το έτος 2030 ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38%, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. O αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%».

Για τα κτίρια του Δημοσίου προβλέπεται η αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης (περίπου 5.400 τ.μ.) στην οποία θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs).