ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πάλη, Μάχη ίσως και πόλεμος θα ανάψει με το Φυσικό Αέριο ανάμεσα στις Παρατάξεις του περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Σε μια κρίσιμη καμπή το notospress φιλοξενεί τις θέσεις Τατούλη, Γόντικα και Πετράκου.

Πέτρος Τατούλης

Η διαχείριση του ζητήματος του φυσικού αερίου απαιτεί γνώση και σοβαρότητα κ. Νίκα

«Η διαχείριση του ζητήματος του φυσικού αερίου από εκπροσώπους των θεσμικών φορέων απαιτεί γνώση και σοβαρότητα.

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Νίκα για το θέμα αυτό είναι απολύτως προσβλητικές και για το θεσμό που υπηρετεί και για τους Πελοποννήσιους πολίτες.

Ο κ. Νίκας σε σημερινή του δήλωση είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα… ότι η ΡΑΕ εκχώρησε σε ιδιώτη την Τρίπολη και την Κόρινθο».

Ο κ. Νίκας συνεχώς αποδεικνύει ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, με δεδομένο ότι η ΡΑΕ χορήγησε άδειες διανομής φυσικού αερίου στην «HENGAS A.E.», με αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ στις 2 & 3 Μαρτίου 2021.

Είναι ανεπίτρεπτο ένας Περιφερειάρχης να αφήνει υπόνοιες αμφισβήτησης, χρησιμοποιώντας το ρήμα «άκουσα»!

Ο κ. Νίκας διατυμπανίζει ότι διαθέτει (!) 20 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τη ΔΕΔΑ.

Με ποιο τρόπο και με ποια διαδικασία η δήλωση του αυτή, μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

Προσπαθεί εκμεταλλευόμενος το μεγάλο του ταλέντο στο λαϊκισμό να πείσει δήθεν τους πολίτες ότι ενδιαφέρεται για το συμφέρον τους.

Ο κ. Νίκας λοιπόν για ακόμη μία φορά, επιστρατεύει το «δεκανίκι» του κ.Νίκο Γόντικα για να τον υπερασπίσει…

Ο κ. Γόντικας σε κοινή γραμμή με τον κ. Νίκα κατηγορεί τον Πέτρο Τατούλη ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τα ιδιωτικά συμφέροντα της «HENGAS A.E.».

Ο κ. Νίκας και ο κ. Γόντικας για ποια ιδιωτικά συμφέροντα άραγε ενδιαφέρονται, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε η ΔΕΔΑ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης;

Η ταύτιση του εκπροσώπου του ΚΚΕ στην Περιφέρεια κ.Γόντικα με τον κατά περίπτωση (ανάλογα τα συμφέροντά του) γαλάζιο Περιφερειάρχη έχει πλέον αποκαλυφθεί και είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες την καταδικάζουν με τον πιο ηχηρό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τον πανικό και τον εκνευρισμό, που δεν μπόρεσε να «κρύψει» ο κ.Νίκας, μετά τη συνάντηση του Πέτρου Τατούλη με τους εκπροσώπους των εταιρειών «EDIL HELLAS» και «HENGAS A.E.», τον ενημερώνουμε ότι αυτή… είναι μόνο η αρχή!

Ο Πέτρος Τατούλης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και ηγετικά στελέχη της Αντιπολίτευσης για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τους Πελοποννήσιους πολίτες. Παρόμοιες συναντήσεις θα ακολουθήσουν με επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αν θεωρείτε κ. Νίκα πως θα σας αφήσουμε να συνεχίσετε να υποβαθμίζετε το προφίλ της Περιφέρειας και να νομίζετε ότι η Πελοπόννησος είναι «ιδιοκτησία» σας, είστε… πολύ βαθιά νυχτωμένος!»

Νίκος Γόντικας

Βλάσης και Τατούλης «σφάζονται» και ομονοούν» όταν είναι να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα.

«Βλάσης και Τατούλης την περασμένη Παρασκευή χτυπησαν από κοινού και συντονισμένα. Ο κ. Βλάσης με συνέντευξή του σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι και ο κ. Τατούλης με συνάντηση με τον επιχειρηματία που έχει αναλάβει το φυσικό αέριο στη Πελοπόννησο. Απαίτησαν και οι δυο να δοθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές (δίκτυα κλπ) ώστε να ξεκινήσουν σε Κόρινθο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη τα έργα σύνδεσης με φυσικό αέριο. Μια διαδικασία που θα είναι μακροχρόνια και θα αφορά σε πρώτη φάση επιλεγμένους πελάτες (μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, άλλες επιχειρήσεις, μεγάλα ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ). Νοιάζονται με λεφτά των εργαζόμενων του λαού να φτιαχτούν οι υποδομές τα δίκτυα για να κερδοσκοπεί ο επιχειρηματίας. Τελικά τι θα πληρώσει αυτός; Τίποτα; όπως γίνεται και με τη ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια; Μόνο θα εισπράτει;

Όσο περισσότερο προχωρά η επελευθέρωση της ενέργειας, τόσο θα περιορίζεται η πρόσβαση του λαού σε φθηνή και επαρκή ενέργεια.

Ο λαός μπορεί να δει ακόμα πιο καθαρά ότι για κάθε εκατομμύριο που ανακοινώνεται ότι «πέφτει» στο πεδίο των ενεργειακών επενδύσεων, δυναμώνει ο πονοκέφαλος για το πόση ώρα θα ανάψει το θερμοσίφωνο, πόση ώρα θα λειτουργήσει το κλιματιστικό και ο φούρνος.

Όσο περισσότερο δηλαδή πανηγυρίζει η κυβέρνηση και οι άνθρωποί της σε Δήμους και Περιφέρεια για τις μπίζνες που ξανοίγονται στον ενεργειακό κλάδο, τόσο πληθαίνουν τα κομμένα ρεύματα και δυναμώνουν οι εκβιασμοί για «διακανονισμούς» που στραγγίζουν το λαϊκό εισόδημα, δεν σταματούν να τηλεφωνούν οι εισπρακτικές, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων.

Με άλλα λόγια, η ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά εν έτη 2020 είναι η άλλη όψη της σφοδρής επίθεσης που δέχονται κάτοικοι και εργαζόμενοι στις λιγνιτικές περιοχές, που πληρώνουν το μάρμαρο της «μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή», δηλαδή το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στα «πράσινα» μονοπώλια.

Ανεργία, απολύσεις - «εθελούσιες αποχωρήσεις», εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, ξήλωμα δικαιωμάτων είναι τα αναγκαία «υποστηρίγματα» του master plan της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση. Πάνω σε τέτοια αντιδραστικά μέτρα αναπτύσσονται η επέκταση του φ/α των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων, ακόμα και σε περιοχές NATURA, δίπλα σε παραδοσιακούς οικισμούς, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι ανάγκη τα πλατιά λαϊκά στρώματα να δουν ότι, όσο οι δυνάμεις και τα πρόσωπα σφάζονται και σκοτώνονται, για το ποιος θα έχει το τιμόνι στη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο ομονοούν, όταν είναι να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα.

Να αντιληφθούν κάποιοι σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κάποιοι αριστεροί και αριστερούληδες, οικολόγοι και οικολογούντες, που «παίζουν» σε δευτερεύοντα και διαδικαστικά ζητήματα, στη λογική του αντί Νίκα ή αντί Τατούλη μέτωπο, ότι εν τέλει εξυπηρετούν αυτή την πολιτική.

Στον αντίποδα της στρατηγικής εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της Ενέργειας βρίσκεται η πρόταση διεξόδου που συμφέρει τους εργαζόμενους και το λαό, για έναν δρόμο ανάπτυξης όπου οι πηγές Ενέργειας, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, θα είναι στα χέρια των εργαζομένων, ώστε να λειτουργούν με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.»

Θανάσης Πετράκος, Δημοσθένης Δρούγκας

Μείζον θέμα η κυβερνητική πολιτική για το Φ.Α. στην Πελοπόννησο

«Η κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική της στόχο έχει την υποστήριξη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και όχι των κοινωνικών αναγκών «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της» την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη σθεναρή στάση του Περιφερειάρχη για το θέμα της σύνδεσης όλων των πόλεων της Πελοποννήσου με το δίκτυο του Φυσικού Αερίου της ΔΕΔΑ .

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας και τις υπονομευτικές ενέργειες κατά της απόφασης του ΠΕΣΥΠ και των θέσεων του Περιφερειάρχη από Πελοποννήσιους μέλη της και άλλους παράγοντες της , «προσέφερε» κατ’ αρχάς την Τρίπολη και την Κόρινθο σε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό να «δώσει» και τις υπόλοιπες πόλεις στην εκλεκτή της ιδιωτική της εταιρεία.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι μείζον πολιτικό ζήτημα και πρέπει να καταγγελθεί με ένταση και αποφασιστικότητα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥΠ και οφείλουμε να απαιτήσουμε όλοι να ανακληθεί.

Οφείλουμε ομόφωνα να απαιτήσουμε να γίνει απολύτως σεβαστή η απόφαση του ΠΕΣΥΠ η οποία μεταξύ των άλλων τονίζει: «…Το ΠΕΣΥΠ απαιτεί να συνδεθούν οι πόλεις της Πελοποννήσου με το δίκτυο του φυσικού αέριου από τη Δημόσια Επιχείρηση το συντομότερο δυνατό και επιμένει ότι η ένταξη στο δίκτυο του φυσικού αέριου από τη δημόσια ΔΕΔΑ και μόνο από δημόσιο φορέα είναι πολύ σημαντική για την Πελοπόννησο, διότι θα δώσει οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και γι’ αυτό αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Πελοποννήσου…»

Τέλος ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές και την κριτική που έχουμε ασκήσει στον Περιφερειάρχη για άλλα θέματα ,για το θέμα του ΦΑ οφείλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για τη στάση του Περιφερειάρχη , ο οποίος με συνέπεια και σταθερότητα υπερασπίζεται την απόφαση του ΠΕΣΥΠ και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι: «η χρηματοδοτική συμβολή της Περιφέρειας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων θα δοθεί μόνο αν η ένταξη στο δίκτυο του φυσικού αέριου των πόλεων της Πελοποννήσου γίνει από τη δημόσια ΔΕΔΑ και μόνο από δημόσιο φορέα».»