ΕΛΛΑΔΑ. «Πανδημία και Εστίαση» ήταν το θέμα της εκδήλωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 40 και πλέον Προέδρων Επιμελητηρίων όλης της χώρας.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά

Σκοπός, να ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που ήταν προσκεκλημένος της τηλεδιάσκεψης.

Σκυλακάκης

Στην εκδήλωση, ο Υπουργός τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της χώρας είναι συγκεκριμένη, ο περσινός προϋπολογισμός, είπε, ότι ήταν κλειστός, ενώ εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ.

Επίσης, θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Προς το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει λιγότερα κάθε μήνα από κάθε υπόχρεο, από το να μη λαμβάνει καθόλου γιατί αυτός θα έχει βάλει λουκέτο».

Όλοι οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων που μίλησαν, περιέγραψαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με τα πιο μελανά χρώματα, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Ανάγκη μέτρων ενίσχυσης

Η ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν, οι επιδοτήσεις ενοικίων και ενεργειακού εξοπλισμού, αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μονόδρομος.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε πως είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών όπως:

  • Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
  • Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων.
  • Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
  • Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Γιώργος Καββαθάς

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, που επεσήμανε ότι, «… συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δις ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους».

Ζήτησε και ο ίδιος την υποστήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν υψηλότατο ενεργειακό κόστος εξ αιτίας των ανατιμήσεων.

Ο Ιωάννης Παναρίτης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση και υπερθεμάτισε επί των προτάσεων του Προέδρου της ΚΕΕΕ.

Επιπλέον, πρόσθεσε τις εξής προτάσεις:

  • Τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» όλων των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 36% της ενεργειακής κατανάλωσης προέρχεται από κτήρια που στεγάζονται επιχειρήσεις.
  • Την ανάγκη παροχής πόρων προς την κατεύθυνση εξόφλησης των μεταχρονολογημένων επιταγών στην αρχική ημερομηνία έκδοσής τους. Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να σχηματοποιηθεί με ευέλικτα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία θα εξασφαλίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, που θα χρηματοδοτούν τους εκδότες με ποσά αντίστοιχα με τις επιταγές που έχουν εκδώσει, μέσω της σύστασης ενός ειδικού λογαριασμού (Ταμείο) που θα καλύψει απευθείας τις επιταγές των εκδοτών και οι οποίοι στη λήξη της ρύθμισης θα καταβάλουν τα αντίστοιχα ποσά στον ειδικό λογαριασμό.
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ, όσο διαρκεί το ράλι τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης ελληνικών τραπεζών, μόνο το 15% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εποχή της πανδημίας έγιναν «κόκκινες» οι επιχειρήσεις. Η πολιτεία να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ούτως ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις