ΕΛΛΑΔΑ. Ανατιμήσεις «φωτιά» καταγράφονται τον τελευταίο μήνα στα σούπερ μάρκετ, καθώς το κύμα ακρίβειας «χτυπά» αγορά και καταναλωτές. Οι τιμές σε ορισμένα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί μέχρι και 17%, ενώ μεταβολές παρατηρούνται και από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται – σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή» – στο αλεύρι, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο. Ανοδική πορεία όμως υπάρχει πλέον και στις τιμές των ζυμαρικών, στα χαρτιά υγείας, στο τυρί και στην βρεφική κρέμα. Το αποτύπωμα επομένως του κύματος ακρίβειας φαίνεται άμεσα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να πληρώνουν αρκετά για βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι συνέπειες από τις πληθωριστικές πιέσεις είναι ήδη εμφανείς στην καταναλωτική ζήτηση. Οι πολίτες ψωνίζουν πλέον λιγότερο, ενώ ψάχνουν παράλληλα φθηνότερες λύσεις. Στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγορών της IRI δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα (που τελείωσε στις 13 Μαρτίου) η ζήτηση για βασικά συσκευασμένα προϊόντα σούπερ μάρκετ ήταν μειωμένη κατά 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2021. Μάλιστα, η μείωση αυτή – σύμφωνα με την έρευνα – καταγράφηκε σε όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων.

Δείτε τις τιμές «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις