ΕΛΛΑΔΑ. Σε ανακοινώσεις προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τις επιδοτήσεις ρεύματος από τον Ιανουάριο μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα δοθούν συνολικά 840 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο και 9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Λύση και απαραίτητη και αναγκαία. Η Ευρώπη έδειξε τι σημαίνει ενότητα και αλληλεγγύη, το οποίο είναι το όπλο μας για κοινές δράσεις και κοινές πολιτικές. Επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατούν στην Ευρώπη, μιας και ήμασταν οι πρώτοι που προτείναμε το πλαφόν σε επίπεδο Ευρώπης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 840 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.»

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 330 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται το 87% της αύξησης
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh, η επιδότηση είναι 280 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούν σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.
  • Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 €/MWh.
  • Για τους φούρνους η επιδότηση είναι 292 €/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 230 €/MWh.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 € ανά θερμική MWh (από 25 ευρώ) για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις