ΕΛΛΑΔΑ. Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως επίσης κι επιλεγμένες τουριστικές περιοχές εκτός Αττικής, όπως π.χ. το Πόρτο Χέλι και οι γύρω περιοχές αυτού, η Μεσσηνία, η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, αναμένεται να αποτελέσουν τους επόμενους «θύλακες» υψηλής ζήτησης από τους επενδυτές τρίτων χωρών, που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Αυτό επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων που ήδη έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται την «επόμενη ημέρα» στο πρόγραμμα, καταγράφοντας και τις πρώτες εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αυτήν την περίοδο επικρατεί μια «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, καθώς στο τέλος Ιουλίου ολοκληρώνεται και η τρίμηνη παράταση που έχει χορηγηθεί, προτού το ελάχιστο ύψος επένδυσης στα σημεία αυτά, διπλασιαστεί από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ. Κατά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2022 (δηλαδή μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ελάχιστο όριο) και μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο, έχουν ολοκληρωθεί 3.782 αγοραπωλησίες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δις ευρώ. Μόνο κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, το σχετικό νούμερο αγγίζει τα 1.446 αιτήματα έκδοσης άδειας μόνιμου επενδυτή (που σημαίνει δηλαδή ότι έχει ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία), αριθμός αυξημένος κατά 252% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο, οι υπηρεσίες του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξέδωσαν 574 νέες άδειες, αριθμός που είναι 101% υψηλότερος από πέρσι.

Μετά την πρόσφατη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για την «Χρυσή Βίζα», στις αρχές του έτους, το κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια, τα βόρεια προάστια, η Μύκονος, η Σαντορίνη και ο δήμος της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν τα πρώτα σημεία, όπου οι ξένοι επενδυτές ουσιαστικά θα αποκλειστούν, καθώς το όριο θα αυξηθεί σε 500.000 ευρώ και μάλιστα για ένα και μόνο ακίνητο (πλην τυχόν οριζόντιων ιδιοκτησιών που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο).

Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν π.χ. να αποκτούν δύο-τρία διαφορετικά ακίνητα για να ξεπερνούν το ελάχιστο όριο, όπως συμβαίνει σήμερα και με το χαμηλότερο ύψος των 250.000 ευρώ. Αρχικά, η αλλαγή αυτή θα ξεκινούσε να ισχύει από την 1η Μαΐου, ωστόσο δόθηκε μια ακόμα τρίμηνη παράταση μέχρι την 1η Αυγούστου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν έστω σε υπογραφή προσυμφώνων αγοράς, ενώ θα έχουν επιπλέον χρόνο έως το τέλος του 2023, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία.

Με τον τρόπο αυτό, το κέντρο της Αθήνας και ιδίως οι συνοικίες που βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη, ή έστω σε απόσταση μίας ή δύο το πολύ στάσεων μέσω του ΜΕΤΡΟ ή του ΗΣΑΠ, που αποτελούσαν βασικούς «στόχους» των ξένων αγοραστών, δεν θα είναι προσβάσιμο για επενδυτές τρίτων χωρών. Ασφαλώς, αυτό δεν αποκλείει όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν σε ακίνητα με στόχο την εκμετάλλευση, είτε μέσω βραχυχρόνιας, ή και μακροχρόνιας ενοικίασης. Το ίδιο αναμένεται και στα νότια προάστια, όπου επίσης παρατηρούνταν σημαντική εισροή επενδυτών, ιδίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Τουρκίας. Αντιθέτως, οι περισσότεροι Κινέζοι ενδιαφέρονταν για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και δευτερευόντως και των νοτίων προαστίων.

Πλέον, οι επενδυτές από την Κίνα, οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη ομάδα του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», με μερίδιο της τάξεως του 65% επί του συνόλου, προβλέπεται να μετακινηθούν προς την περιοχή του Πειραιά. Η παρουσία της κινεζικής Cosco στο λιμάνι αποτελεί σημαντικό «μαγνήτη», καθώς συνιστά την μεγαλύτερη επένδυση κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα και σίγουρα λειτουργεί θετικά για τους ενδιαφερόμενους. Ήδη, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των ακινήτων, έχει ξεκινήσει η ανέγερση νέων οικοδομών στην περιοχή, που θα απευθυνθούν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές, ενώ σημαντική είναι και η κινητικότητα στα υπόλοιπα ακίνητα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι όλα τα ακίνητα και όλες οι περιοχές κατάλληλες για επένδυση. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ και δευτερευόντως στον προαστιακό.

Σε σχετική έρευνα του μεσιτικού γραφείου Potamianos Real Estate, του κ. Λευτέρη Ποταμιάνου, προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, προέκυψε ότι ο Πειραιάς αποτελεί από τις περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων. Ειδικότερα, από το 2017 μέχρι και σήμερα, το μέσο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 55,6% και αγγίζει τα 7 ευρώ/τ.μ., από 4,5 ευρώ/τ.μ. Συγκριτικά με το 2009, πριν δηλαδή την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το σημερινό επίπεδο των ενοικίων υπολείπεται μόλις κατά 2,85%.

Εκτός όμως από περιοχές της Αττικής, οι επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν πως πλέον θα αυξηθεί και ο αριθμός των ξένων επενδυτών τρίτων χωρών, που θα αναζητήσουν κάποιο ακίνητο κι εκτός Αττικής, είτε σε κάποιο δημοφιλές νησί (όπου όμως οι τιμές είναι ήδη αρκετά υψηλές), είτε στην ενδοχώρα. Στο επίκεντρο, θα βρεθούν περιοχές της Πελοποννήσου, που είτε βρίσκονται κοντά στην Αττική, όπως π.χ. το Πόρτο Χέλι, το Λουτράκι και το Ναύπλιο, είτε όσες προσφέρουν αεροπορική σύνδεση, όπως π.χ. η Καλαμάτα, όπου το Costa Navarino λειτουργεί ως πόλος έλξης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις