ΕΛΛΑΔΑ. «Φρενίτιδα» αγοραπωλησιών επικρατεί από τους επενδυτές τρίτων χωρών για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, καθώς στο τέλος Ιουλίου ολοκληρώνεται και η τρίμηνη παράταση που έχει δοθεί, προτού το ελάχιστο ύψος επένδυσης στα σημεία αυτά διπλασιαστεί από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο τώρα των ξένων επενδυτών, κυρίως από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, αλλά και από τα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος, μπαίνουν είτε περιοχές οι οποίες είναι κοντά στην Αθήνα, είτε όσες προσφέρουν αεροπορική σύνδεση. Ειδικότερα, ο Πειραιάς, η Χαλκίδα, η Εύβοια, αλλά και η Πελοπόννησος, όπως η πόλη της Καλαμάτας, φαίνεται ότι σταδιακά θα αποτελέσουν τους νέους «θύλακες» υψηλής ζήτησης για αγορά ακινήτου και ταυτόχρονα για εξασφάλιση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Την ίδια ώρα, υψηλή ζήτηση καταγράφουν και τα νησιά της Κρήτης και της Ρόδου, τα οποία σταδιακά τραβούν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, καθώς το ελάχιστο ύψος επένδυσης εξακολουθεί να βρίσκεται στις 250.000 ευρώ.

Ακόμη, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για αγορά υπερπολυτελών κατοικιών αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ κερδίζουν σταδιακά η Πάρος, η Αντίπαρος και η Νάξος. Αυτό συμβαίνει καθώς οι τιμές της Μυκόνου έχουν εκτοξευτεί, ενώ η ζήτηση για τη Σαντορίνη είναι αισθητά πεσμένη, λόγω της σημαντικής απουσίας των Κινέζων, οι οποίοι δεν φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει πλήρως στο νησί.

Πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις αποτελεί και η Ρόδος, η οποία έχει τραβήξει την προσοχή κατά κύριο λόγο των Αμερικανών, που «σαρώνουν» το νησί για αγορά πολυτελών κατοικιών. Η Ρόδος, ωστόσο, αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς εξαιτίας του ότι αποτελεί ακριτικό νησί, είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας από το υπουργείο Άμυνας, η οποία χρειάζεται τρεις με τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους ξένους.

Η Κρήτη είναι ένα ακόμη νησί που βρίσκεται στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών για αγορά πολυτελών βιλών, αλλά και κατοικιών μέσω της «Χρυσής Βίζας». Το τελευταίο διάστημα έντονη είναι κινητικότητα των ισραηλινών εταιρειών, οι οποίες ιχνηλατούν το νησί για διαμερίσματα προς πώληση. Μάλιστα, μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για αγορά αυτοτελών βιλών, παρά για τα κλειστά συγκροτήματα κατοικιών, καθώς αυτά τα προτιμούν ιδιαίτερα οι Άγγλοι επενδυτές.

Η έντονη γραφειοκρατία, η μεγάλη αύξηση των τιμών έως και 40% ακόμη και σε παλιά ακίνητα τριακονταετίας, που δεν δικαιολογείται, οδηγούν σταδιακά, σε ένα πάγωμα των αγοραπωλησιών, καθώς οι ξένοι επενδυτές είναι εγκρατείς και ελέγχουν διεξοδικά τις τιμές.

«Η πτώση των τιμών που παρατηρείται στην Ευρώπη θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα, αν δεν υπάρξει εγκράτεια στις τιμές, καθώς η εγχώρια αγορά ακινήτων κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια φούσκα», καταλήγει.

Πηγή: powergame.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις