ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και τον διοικητή ΑΑΔΕ Πιτσιλή Γεώργιο οι φορείς των Λογιστών - Φοροτεχνικών της Πελοποννήσου ζητούν παράταση χρόνου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023. Μάλιστα κάνουν λόγο για εμπαιγμό του κλάδου μέσα από τηλεοπτικές δηλώσεις.

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ και Διοικητά,

Όπως γνωρίζετε το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όπως αυτό αρχικά είχε σχεδιαστεί (με ημερομηνία λήξης 30/06), έχει για μία ακόμη χρονιά συρρικνωθεί αρκετά, συγκριτικά με αυτό που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις του τύπου «...ξεκινήσαμε φέτος νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά....», απλά αποτελούν εμπαιγμό προς τον κλάδο μας, καθότι και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι μιλάμε για διάστημα ολίγων ημερών και μόνο, και με τα στοιχεία στο σύστημα του taxis να ενημερώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Μετά και την πρώτη παράταση που δόθηκε στο χρονοδιάγραμμα υποβολής, η νέα καταληκτική ημερομηνία πλέον ορίζεται η31η/07/2023. Μια ημερομηνία που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον αρχικό σχεδιασμό. Να σημειώσουμε ότι βάση των πρόσφατων δηλώσεων σας κύριε Υπουργέ, το 75% έχει ήδη υποβάλει την φορολογική του δήλωση και απομένει ένα 25%. Στο ανωτέρω ποσοστό, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, προφανώς, έχετε ξεχάσει να συμπεριλάβετε έναν μεγάλο αριθμό δηλώσεων οι οποίες αφορούν τροποποιητικές δηλώσεις επί των αρχικών, εξαιτίας ανάρτησης στοιχείων εκ των υστέρων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων από φορείς του Δημοσίου, ποσά αναστολών αποζημιώσεων, ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής κλπ).

Από την πλευρά μας, ως Λογιστές - Φοροτεχνικοί, δεν αρεσκόμεθα στο να ζητάμε συνεχώς αλλαγές του χρονοδιαγράμματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Ζητάμε την απλή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος βάση του αρχικού σχεδιασμού (τετράμηνη διάρκεια) και πάντα κατόπιν της έγκαιρης και ορθής ενημέρωσης των συστημάτων της ΑΑΔΕ. Δεν ανεχόμαστε πλέον τον εμπαιγμό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (βλέπε μη εφαρμογή του νόμου περί ασθένειας του λογιστή, την μη καθιέρωση του μήνα Αυγούστου ως μήνας ανάπαυσης), ζητάμε τον σεβασμό στον κλάδο μας, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων του κράτους.

Επιπλέον, όπως ήδη γνωρίζετε ο μήνας Ιούλιος αποτελεί για τον κλάδο μας, μια ιδιαίτερα επιφορτισμένη χρονική περίοδο, αφού προϋποθέτει πέραν της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και την ενημέρωση των βιβλίων (απλογραφικά- διπλογραφικά), την υποβολή της σύνοψης και τον χαρακτηρισμό στην πλατφόρμα myDATA, την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, καθώς και πλήθους άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας.

Είναι επιβεβλημένηλοιπόν και άμεση η ανάγκη για έκδοση απόφασης για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων έτους 2023.

Τέλος, σκόπιμα επιλέξαμε, να αφήσουμε ασχολίαστες τις δηλώσεις περί αναγκαίας εκκαθάρισης των νέων φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να μην καθυστερήσει η χορήγηση του νέου marketpass. Ο λόγος είναι, ότι την λύση της χορήγησης του επιδόματος με βάση τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και την εκ των υστέρων εκκαθάριση του, και την γνωρίζετε και την εφαρμόζετε αρκετά χρόνια τώρα (βλέπε τρόπο χορήγησης επιδόματος παιδιου-Α21, επίδομα στέγασης κλπ κλπ)».

Την κοινή επιστολή υπογράφουν:

  • ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  • ΈΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις