ΕΛΛΑΔΑ. Το πρώτο τριήμερο της χειμερινής σεζόν είθιστε να «ξεκινάει» τις ημέρες του εορτασμού της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφουν μια κινητικότητα που θα αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πέρυσι, ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι προ-κρατήσεις κατέγραφαν ποσοστά της τάξεως του 51%-95%, ανάλογα ποσοστά καταγράφουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά η ημέρα της εθνικής εορτής «πέφτει» Σάββατο, ενώ πέρυσι ήταν Παρασκευή όπου οι ταξιδιώτες μπορούσαν να βρεθούν εκτός των μεγάλων αστικών πόλεων από την Πέμπτη το απόγευμα. Τη φετινή χρονιά το τριήμερο είναι «κουτσουρεμένο», ενώ σε πολλούς προορισμούς καταγράφουμε αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 10% στην Αράχωβα, + 28% στα Ιωάννινα, +25% στο Καρπενήσι, +10% στη Καλαμάτα και +39% στη Καστοριά.

Την επόμενη εβδομάδα, θεωρούμε ότι η κινητικότητα θα ενταθεί και οι προ-κρατήσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα του 85%-95% ιδιαίτερα στους δημοφιλείς ορεινούς χειμερινούς προορισμούς.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα (διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες) που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν.

28η Οκτωβρίου: Οι προ-κρατήσεις στην Πελοπόννησο

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου αγγίζουν το 84%. Το καλό οδικό δίκτυο Αθηνών – Πατρών, έφεραν και πάλι τον Αχαϊκό ορεινό προορισμό στο προσκήνιο για τους ταξιδιώτες που διαμένουν στην Αθήνα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 379€ έως 515€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 40τμ σε απόσταση 1,1 χιλ. από το κέντρο και η ανώτατη τιμή, αφορά κατοικία 123τμ με 3 Υ/Δ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας. Στο επίκεντρο η Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Οι προ-κρατήσεις σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 95%, 85% και 95% ανίστοιχα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 310€ έως και 705€ στους Αρκαδικούς προορισμούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων είναι ολόκληρα αρχοντικά που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και 8 άτομα. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι πλέον αναδεικνύονται και νέοι χειμερινοί προορισμοί στην Αρκαδία. Ζάτουνα, Καρύταινα και Λαγκάδα εντάσσονται πλέον στον χάρτη των χειμερινών προορισμών.Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το οι Αρκαδικοί προορισμοί δεν καταγράφουν μεγάλη δυναμική στο κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 65%, με 298 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα. Η Καλαμάτα διαθέτει στο σύνολο των πλατφορμών 1.040 εγγεγραμμένα ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση των νέων εγγραφών κατά 10% σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για δυο διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 100€ έως 172€ για κατοικία 90τμ σε απόσταση 1χιλ από το κέντρο της πόλης.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 50%, με 150 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 357 ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών, καταγράφοντας οριακή αύξηση νέων εγγραφών κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 170€ έως 234€ για κατοικία 80τμ σε απόσταση 400μέτρων από το κέντρο.

Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα «γεμίσουν» την 28η Οκτωβρίου

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου αγγίζουν το 70%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 353€ έως 468€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 60τμ σε απόσταση 150 μέτρα από το κέντρο και η ανώτατη τιμή, αφορά κατοικία 95τμ σε απόσταση 200 μέτρων από το κέντρο. Στην Αράχωβα, είναι εγγεγραμμένα 188 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μειωμένη δυναμική κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65% .Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 250€ έως 270€, για κατοικίες 75-85τμ σε απόσταση 200-300μέτρων από το κέντρο. Στο Μέτσοβο καταγράφεται οριακή αύξηση της δυναμικής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά +4% όσον αφορά την εγγραφή νέων ακινήτων.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν το τριήμερο από τη πρωτεύουσα όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 75% με μόλις 24 διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση στην πλατφόρμα Airbnb. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 255€ έως 499€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 40τμ σε απόσταση 700μέτρων από το κέντρο και η ανώτατη τιμή, αφορά κατοικία 72τμ . Στο Καρπενήσι, είναι εγγεγραμμένα 104 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένη δυναμική κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 478 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα, αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων κατά 28% σε σχέση με πέρυσι. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 81%, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αριθμούν πλέον τα 83. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 216€ έως και 240€ .

Η Ναύπακτος, ο προορισμός που κέρδισε έδαφος εν μέσω πανδημίας και παράλληλα διαθέτει χειμερινούς και θερινούς προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από την Αχαϊκή πρωτεύουσα τη Πάτρα και παράλληλα προσεγγίσιμος μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για τους Αθηναίους. Η Ναυπακτία στο σύνολο της καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 62%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στη πόλη της Ναυπάκτου για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια ή/και 4μελή παρέα, κυμαίνεται από 190€ έως 252€ για το σύνολο του τριημέρου. Η Ναυπακτία καταγράφει αύξηση των νέων εγγραφών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς κατά 26%.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις