ΕΛΛΑΔΑ. Προκρατήσεις ρεκόρ καταγράφονται για τις ημέρες των Χριστουγέννων που ξεπερνούν το 90% σε δεκαέξι δημοφιλείς, χειμερινούς προορισμούς.

Η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών που το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου είδαν τις πληρότητες να αγγίζουν το 100% στο σύνολο των προορισμών.

Συνωστισμός στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Το θετικό κλίμα, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζεται καθώς φέτος μεγάλο μέρος των πολιτών φαίνεται να προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τα στοιχεία είναι άκρως εντυπωσιακά όπως καταγράφονται σε έρευνα του E- Real Estates που δημοσιεύσει το iefimerida.gr και αφορούν αποκλειστικά σε ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το κόστος για ενοικίαση σε Αράχωβα και Μέτσοβο

Ξεκινώντας από τους παραδοσιακούς προορισμούς, στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (22/12-25/12) αγγίζουν το 73%, με το συνολικό κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 815€ για κατοικία 65τμ.

Στο Μέτσοβο, όπου το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 907€ και αφορά κατοικία 41τμ., οι προκρατήσεις βρίσκονται ήδη στο 80%, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων αγγίζουν το 100%. Τα Ιωάννινα καταγράφουν δυναμική 501 εγγεγραμμένων αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο 90% οι προκρατήσεις στα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% για τα Χριστούγεννα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 822€ για κατοικία 40τμ και 849€ για κατοικία 65τμ. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα είναι κυρίως από 55τμ έως 75τμ και μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου.

Θα γεμίσουν κόσμο τα χωριά της Αρκαδίας

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 100%. Η Αρκαδία κάθε χρόνο φαίνεται να αναδεικνύει νέους ορεινούς προορισμούς. Οι προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα αγγίζουν το 100%, στη Βυτίνα το 93%, στη Στεμνίτσα το 88% και στα Λαγκάδια το 90%. Οι «νέοι» προορισμοί των Χριστουγέννων όπως το Λεβίδι αγγίζει το 90%, η Ζάτουνα το 100%, η Καρύταινα το 100% και η Βλαχέρνα το 85%. Οι συγκεκριμένοι προορισμοί αν και δεν διαθέτουν υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, φαίνεται ότι μπαίνουν στον χάρτη των χειμερινών ορεινών προορισμών. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις στους Αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 524€ έως και 1.268€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι ανώτερες τιμές, αφορούν κυρίως ολόκληρα αρχοντικά 100τμ -120τμ.

Στο Καρπενήσι οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 100%. Διαθεσιμότητα καταγράφεται στο όμορο χωριό Κορυσχάδες όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τετραμελή οικογένεια ή παρέα κυμαίνεται στα 715€ συνολικά.

Στην Καλαμπάκα, που αποτελεί θρησκευτικό προορισμό λόγω των Μετεώρων, οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 99%, με το κόστος να κυμαίνεται από 583€ για το τετραήμερο των Χριστουγέννων.

Υψηλά ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 77% με το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 588€ και στην Πορταριά οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 70% με το κόστος διαμονής να κυμαίνεται από 546€ για κατοικία 60τμ κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα. Στη Ζαγορά, στις Μηλιές και στη Βυζίτσα οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 68%, 50% και 53% αντίστοιχα. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 640€ στη Ζαγορά, από 471€ στις Μηλιές για κατοικία 40τμ και στη Βυζίτσα από 514€.

Road trip προς Καλαμάτα

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει την Καλαμάτα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 66% σε 425 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 244€ για κατοικία 55τμ σε απόσταση 1,3χιλ από το κέντρο της πόλης.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξης του 56%, με 163 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 370 ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών. Το κόστος μίσθωσης για το τετραήμερο κυμαίνεται από 348€ για κατοικία 70τμ σε απόσταση 200μέτρων από το κέντρο.

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, με τα «Μαγικά» Χριστούγεννα, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξης του 95% με το κόστος για τέσσερις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 568€ για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται και στην μαγευτική Έδεσσα με 96%, στη Φλώρινα με 96%, στη Βέροια με 95%. Το κόστος μίσθωσης για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 688€ για κατοικία 60τμ σε απόσταση 400 μέτρων από το κέντρο. Στα Γρεβενά οι προκρατήσεις φτάνουν το 92%, με το κόστος τεσσάρων διανυκτερεύσεων να κυμαίνεται από 370€.

Η γραφική πόλη της Καστοριάς, με το θεματικό πάρκο, τις συναυλίες και τα παραδοσιακά Ραγκουτσάρια, καταγράφει ποσοστά προ-κρατήσεων που αγγίζουν το 96%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 940€.

«Όσο θα πλησιάζουμε στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι προ-κρατήσεις θα αγγίξουν το 100%, ενώ οι τιμές θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο λόγω των ημέρων, αλλά και του γεγονότος ότι τα διαθέσιμα ακίνητα θα είναι μεγαλύτερης επιφάνειας (άνω των 100-120τμ) που το κόστος διαμονής τους σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται άνω των 350€/διανυκτέρευση σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Αναλυτικά οι προκρατήσεις σε προορισμούς στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις