ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Εως τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να επεκταθούν οι αντικειμενικές αξίες στις τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας, που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, ώστε να φτάσει στο 100% η κάλυψη των ακινήτων της επικράτειας.

Πρόκειται για περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σχεδόν σε όλη τη χώρα και στις οποίες υπάρχουν ακίνητα - «φιλέτα» που υποφορολογούνται, ενώ η αξία τους είναι ακόμη και πολλαπλάσια σε σχέση με άλλα ακίνητα εντός του αντικειμενικού συστήματος. Σήμερα, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων καλύπτει 13.808 ζώνες .

Αυτόματα ανά διετία η αναπροσαρμογή

Το επόμενο βήμα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα είναι η εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται ανά διετία αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Το σύστημα θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα, ώστε οι τελικές αντικειμενικές φορολογητέες αξίες ακινήτων που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές. Ουσιαστικά η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα σημάνει την αντικατάσταση του όρου της «αντικειμενικής αξίας» με την «εμπορική».

Πελοπόννησος: Σε ποιες περιοχές επεκτείνονται οι αντικειμενικές αξίες

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων είναι οι ακόλουθες:

  • Αχαΐα: όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.
  • Κορινθία: οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.
  • Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.
  • Μεσσηνία: όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις