Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Δημιουργικά και γόνιμα φαίνεται να εμπλουτίζεται ο διάλογος που άνοιξε η επιστολή του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Σπάρτης προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενθαρρύνει στην κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης και των θεσμικών ρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε τα νεοκλασικά διατηρητέα κτίσματα των πόλεων να διασωθούν.

Ειδικότερα, στις προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η δημιουργία του προγράμματος ΔΙΑΤΗΡΩ, ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου που θα διευκολύνει πολλούς ιδιοκτήτες να διατηρήσουν τα, «…νεοκλασικά αριστουργήματα, τα οποία κάνουν την διαφορά στην φυσιογνωμία των πόλεων, αλλά και κτίσματα της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής που μπορούν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των οικισμών μας».

Περαιτέρω, το Ινστιτούτο προχώρησε στην επιστολή, διερμηνεύοντας και την ανησυχία πολλών Φορέων που καταγίνονται με τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, αφού πληροφορίες ήθελαν το ΔΙΑΤΗΡΩ να μην … διατηρείται στις προθέσεις της κυβέρνησης ως μη επαρκώς αποτελεσματικό, χωρικά.

Επιπλέον, ανησυχία προξένησε το γεγονός, πως ο Δήμος Σπάρτης, έως τις 19/12/2020, δεν είχε αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, κατάλογο ετοιμόρροπων ή επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, όπως το Υπουργείο ζητούσε.

Με σημερινή του ενημέρωση, ο Δήμος Σπάρτης γνωστοποίησε πως «…στα πλαίσια του προγράμματος "ΔΙΑΤΗΡΩ" που προετοιμάζει η κυβέρνηση, κατέγραψε 182 (σε πρώτη φάση) επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές που έχουν εντοπιστεί ανά Δημοτική Ενότητα και Οικισμό, εντός των διοικητικών ορίων του»

Μάλιστα, «τα 34 εξ αυτών βρίσκονται στην Σπάρτη».

Τέλος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «…έχουμε δε ήδη προωθήσει τον σχετικό κατάλογο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των συγκεκριμένων κτιρίων των οποίων η καταστροφή θα απομειώσει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου αλλά και να αποφευχθούν κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τα εν λόγω κτίρια για τους δημότες μας».

Η λίστα από τον δήμο Σπάρτης είναι η εξής:

  1. Παλαιολόγου με Αικατερίνης Γρηγορίου
  2. Παλαιολόγου με Λυκούργου
  3. Θερμοπυλών και Χαμαρέτου
  4. Οδός Χαράς μεταξύ Χαμαρέτου και Επ. Δανιήλ.
  5. Οδός Μαραθώνος και Αγίου Νίκωνος
  6. Οδός Αγίου Νίκωνος και Βρασίδα
  7. Οδός Αγίου Νίκωνος και Βρασίδα
  8. Οδός Αγίου Νίκωνος και Διοσκούρων
  9. Οδός Θερμοπυλών και Λυσάνδρου
  10. Οδός Πλατανιστά (αδιέξοδο)
  11. Λυσάνδρου 21
  12. Βρασίδου 186
  13. Ατρειδών και Ανανίου
  14. Ανανίου και Λυσάνδρου
  15. Ανανίου και Πλατανιστά
  16. Πλατανιστά και Λυκούργου
  17. Άγιδος και Μητροπολίτου Γερμανού
  18. Άγιδος και Μητροπολίτου Γερμανού
  19. Άγιδος 24
  20. Άγιδος 28 δυο κτήρια (δεν έχω το 24 σε φωτογραφία)
  21. Άγιδος και Λυκούργου
  22. Διοσκούρων 68
  23. Γκορτσολόγου και Κλεομβρότου
  24. Κλεομβρότου απέναντι από Δημοτική αγορά.
  25. Λυκούργου 103
  26. Λυκούργου 170
  27. Λεωνίδου 58
  28. Λεωνίδου και Μεναλάου
  29. Λεωνίδου 26
  30. Μεναλάου 90
  31. Μεναλάου 79
  32. Μενελαόυ 88
  33. Αγησιλάου 53
  34. Ευαγγελιστρίας Στοά Μορφογένη