ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Το νέο κέντρο εκπαίδευσης των Ισραηλινών στην Καλαμάτα θα είναι παγκόσμιας κλάσης, θα περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά αεροσκάφη – το 346 της Leonardo που θα είναι εξοπλισμένο με τα καλύτερα συστήματα αεροηλεκτρονικής – και θα διαθέτει μερικά από τα καλύτερα συστήματα εκπαίδευσης και προσομοίωσης στον κόσμο.

Ο Ραν Κριλ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ισραηλινής Elbit, παραχώρησε στην «Καθημερινή» ενδιαφέρουσα συνέντευξη. «Οι επενδύσεις στην Ε&Α τείνουν να ενθαρρύνουν την τεχνολογική επιχειρηματικότητα και τις βιομηχανικές συνεργασίες, ενώ ταυτόχρονα προσελκύουν διεθνείς παίκτες υψηλής τεχνολογίας», επισημαίνει ο Ραν Κριλ.

«Θεωρούμε την Ελλάδα μια σημαντική αγορά για την Elbit και σίγουρα σκοπεύουμε να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στη χώρα τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο Ραν Κριλ.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» επισημαίνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιλέξει το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ως συνεργάτη για την ίδρυση και λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα θα ενισχύσει και θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και θα επιτρέψει την επωφελή μεταφορά τεχνογνωσίας σε αμοιβαίο επίπεδο. «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ηγείται μιας ευρείας προσπάθειας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μέσω της εισαγωγής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης» προσθέτει και εξηγεί πως η διαδικασία αυτή θα ενισχύσει ολόκληρη την οικονομία, αφού όταν χώρες όπως η Ελλάδα με καλά συστήματα εκπαίδευσης, ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρηματικό ήθος τρέχουν μακροπρόθεσμα τεχνολογικά έργα και σε στενή συνεργασία με διεθνείς επιχειρήσεις, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός περιβάλλοντος προσανατολισμένου στην τεχνολογία. «Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν μια ιδιαίτερη σχέση» συνεχίζει, ενώ μιλά για αυξημένο ενδιαφέρον στον συνδυασμό αυτόνομων και επανδρωμένων δυνατοτήτων και την προοπτική μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Αναφέρει λοιπόν ότι « σε πολλές χώρες, ο αμυντικός κλάδος αποτελεί ισχυρό παράγοντα ώθησης της τεχνολογικής καινοτομίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ, όπου οι εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υψηλής τεχνολογίας εδώ και δεκαετίες. Το αίτημα των αμυντικών εταιρειών είναι η ανάπτυξη, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, συστημικών και πολυεπιστημονικών τεχνολογικών λύσεων που ανταποκρίνονται σε ποικίλες προκλήσεις, οδηγώντας έτσι σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καινοτομίας που δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο τον τεχνολογικό κλάδο. Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας μας, γίναμε μάρτυρες της μεταμόρφωσης των τεχνολογιών που ανέπτυξε η Elbit –προκειμένου να ανταποκριθεί σε προκλήσεις ασφάλειας– σε καινοτόμες εξελίξεις στους κλάδους αεροπλοΐας, ιατρικής, επικοινωνίας, κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια τάση που έγινε γνωστή ως «ανοιχτή καινοτομία» (open innovation) ενισχύθηκε και στο Ισραήλ, όπου οι επιχειρήσεις άμυνας υψηλής τεχνολογίας, όπως η Elbit, υιοθετούν την τεχνολογική επιχειρηματικότητα που προέρχεται από μη-στρατιωτικούς τομείς προς όφελος της ανάπτυξης επαναστατικών λύσεων στον αμυντικό κλάδο. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ηγείται μιας ευρείας προσπάθειας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μέσω της εισαγωγής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης. Η εμπειρία μας δείχνει ότι σε χώρες με συστήματα εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, άφθονο ανθρώπινο ταλέντο και επιχειρηματικό ήθος, όπως στην Ελλάδα, τα μακροπρόθεσμα τεχνολογικά έργα και οι στενοί δεσμοί με διεθνείς επιχειρήσεις σίγουρα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός περιβάλλοντος προσανατολισμένου στην τεχνολογία».

«Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Θεωρούμε την Ελλάδα μια σημαντική αγορά για την Elbit και σίγουρα σκοπεύουμε να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Οι τεχνολογικές δυνατότητες και η εμπειρία της Elbit είναι σε θέση να καλύψουν σε υψηλό βαθμό τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας. Υπάρχει επίσης μια στενή συσχέτιση ανάμεσα στο ανοιχτό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και στον ανοιχτό τρόπο με τον οποίο η Elbit δραστηριοποιείται στον διεθνή στίβο, που περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη στενή συνεργασία με τοπικούς παράγοντες».

Νέα συστήματα

Στην ερώτηση αν η Elbit θα βοηθήσει την Ελλάδα να συσσωρεύσει αμυντική τεχνογνωσία απαντά:

– Η επιλογή της Elbit να ηγηθεί της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου κέντρου εκπαίδευσης πιλότων βασίστηκε στην εμπειρία της στην ίδρυση και λειτουργία παρόμοιων κέντρων εκπαίδευσης για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και άλλες πολεμικές αεροπορίες, καθώς και στις διεθνείς ηγετικές ικανότητές της στην ανάπτυξη και προμήθεια συστημάτων προσομοίωσης για εκπαιδευόμενους πιλότους, θαλάσσια πληρώματα και χερσαίες δυνάμεις. Κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και το Η.Β., αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα των τεχνολογιών προσομοίωσης και εκπαίδευσης της εταιρείας μας – επιλέγοντας την Elbit για να προμηθεύσει συστήματα αεροηλεκτρονικής για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Air Force T-7 των ΗΠΑ, καθώς και συστήματα προσομοίωσης στις δυνάμεις πυροβολικού και τα πληρώματα υποβρυχίων του Η.Β. Θα χαρούμε να συμβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε στη βελτίωση των διαφόρων σχετικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι άξονες στους οποίους η Elbit, ως διεθνής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να συνεργαστεί με την ελληνική βιομηχανία.

Το νέο κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα θα είναι παγκόσμιας κλάσης

Η Καθημερινή ρωτά: - Σύμφωνα με τα σχέδια, η Καλαμάτα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα κέντρο εκπαίδευσης με πελάτες από διαφορετικές περιοχές. Υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον; Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκπαιδευτικό κόμβο για την περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική);

– Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το νέο κέντρο εκπαίδευσης θα είναι παγκόσμιας κλάσης, θα περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά αεροσκάφη –το 346 της Leonardo που θα είναι εξοπλισμένο με τα καλύτερα συστήματα αεροηλεκτρονικής– και θα διαθέτει μερικά από τα καλύτερα συστήματα εκπαίδευσης και προσομοίωσης στον κόσμο. Το έργο προβλέπει συνεργασία με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά πολύτιμης γνώσης και εμπειρίας που διαθέτει η σχολή πτήσης της. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εντάξει περισσότερους εταίρους σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ οι εξαιρετικοί δεσμοί που έχει με αρκετές χώρες στην ευρύτερη περιοχή μπορούν σύντομα να οδηγήσουν σε αύξηση της δραστηριότητας αυτού του κέντρου.

– Μεταξύ άλλων, η Elbit θα προμηθεύσει σύγχρονους προσομοιωτές πτήσης στο έργο. Πόσες ώρες έχουν δεσμευθεί για την εκπαίδευση των πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ετήσια βάση; Θα υπάρξουν άλλες επενδύσεις στην υποδομή;

– Ηδη, από το 2016, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανέφερε στην επετηρίδα της ότι, μέσα σε ένα χρόνο, εκτελέστηκαν πάνω από 30.000 εκπαιδευτικές αποστολές στους προσομοιωτές και ότι ο στόχος της ήταν, μέσα σε 4 χρόνια, το 30% των εκπαιδευτικών αποστολών της να εκτελούνται σε προσομοιωτές. Η οικονομική αποδοτικότητα ωστόσο είναι μόνο μία πτυχή της ιστορίας. Το βασικό θέμα είναι η βελτίωση της ετοιμότητας την οποία επιτρέπει η χρήση προηγμένων συστημάτων προσομοίωσης. Οι πολεμικές αεροπορίες επιδιώκουν συνεχώς να βελτιώσουν την ετοιμότητα των πιλότων τους. Η ποιότητα της τεχνολογίας καθιστά δυνατή την εκπαίδευση πτήσης των πιλότων στο έδαφος, σε σύνθετους σχηματισμούς, σε εχθρικό έδαφος, καθώς και την προσομοίωση, με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ομοιότητας, απειλών και ακραίων καταστάσεων που είναι σχεδόν αδύνατο να προκύψουν σε πραγματικές πτήσεις. Το μότο της Elbit στον εκπαιδευτικό τομέα είναι «εκπαίδευση σαν μάχη». Τα συστήματα που προμηθεύουμε επιτυγχάνουν ακριβώς αυτό. Οι τεχνολογίες προσομοίωσης που θα ενσωματωθούν στο νέο κέντρο εκπαίδευσης δεν θα υλοποιηθούν μόνο στο έδαφος. Κάθε αεροσκάφος 346 που θα λειτουργεί στο κέντρο εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά συστήματα ενσωματωμένα στο πιλοτήριο. Αυτά τα συστήματα θα επιτρέπουν να καλυφθούν πολύ περισσότερα σενάρια από οποιαδήποτε εκπαιδευτική πτήση, δημιουργώντας και προσθέτοντας καταστάσεις και απειλές για τους πιλότους με απτό και ρεαλιστικό τρόπο, οι οποίες θα απαιτούν από αυτούς να ανταποκριθούν και να τις διαχειριστούν κατά την πτήση. Οπως ακριβώς και στη μάχη. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα καθορίσει τον συνδυασμό ωρών εκπαίδευσης σε αεροσκάφος και χρήσης επίγειων προσομοιωτών.

– Υπάρχουν διάφορα σενάρια για τον εκσυγχρονισμό και πιθανώς τη μετατροπή ορισμένων από τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 σε μια μοίρα που θα χρησιμοποιηθεί για τους επιχειρησιακούς σκοπούς της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Προς ποια κατεύθυνση;

– Καθώς οι συζητήσεις εμπορικού χαρακτήρα μεταξύ του ισραηλινού και του ελληνικού υπουργείου Αμυνας για αυτό το έργο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να σχολιάσω τις σχετικές λεπτομέρειες.