ΜΑΝΗ. Εκ νέου περιοδεία στα πυρόπληκτα χωριά της Ανατολικής Μάνης πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ'.

Στον Άγιο Νικόλαο Σμήνους τέλεσε την Πέμπτη 12/8 την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μάλιστα λόγω των υγειονομικών μέτρων και των εδικών συνθηκών από την καταστροφική πυρκαγιά, η Ιερή Ακολουθία πραγματοποιήθηκε έξω από τον ναό, με συγκινητική συμμετοχή των πιστών.

Το θείο κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου ήταν παραμυθητικό και ενισχυτικό, βάλσαμο παρηγοριάς για τους πυρόπληκτους, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι:

«Ναι πράγματι, όλοι μας είμαστε πονεμένοι, πικραμένοι και στενοχωρημένοι με το κακό αυτό που συνέβη αυτές τις μέρες στον τόπο μας. Κάηκαν σπίτια, τα ωραία δάση μας, κτήματα, τα ελαιόδεντρά μας, ζώα, μελίσσια και άλλα.

Συμμεριζόμεθα την θλίψη αυτή. Ο Βιβλικός Λόγος λέγει για τον άνθρωπο ότι: ”Αἱ ἡμέραι αὐτοῦ ἀλγημάτων καί θυμοῦ περισπασμός αὐτοῦ καί γε ἐν νυκτί οὐ κοιμᾶται ἡ καρδία αὐτοῦ”.

Δηλαδή, διερχόμεθα τον βίο μας στο μάταιο τούτο κόσμο με στενοχώριες, με ακαταστασίες, ταραχές, πίκρες, αποτυχίες. Ούτε την νύκτα δεν μπορούμε να ησυχάσουμε. Και όπως λέγει και ο Μέγας Βασίλειος, «”πολυστένακτος ὁ βίος μας καί γεμᾶτος κατήφεια”.

Όμως o πιστός δεν αποκαρδιώνεται και δεν συντρίβεται από το βάρος της θλίψης. Καμία απογοήτευση και μελαγχολία να μην επικρατεί. Θαρσείτε, αδελφοί μου χριστιανοί. Η Παναγία δεν μας έχει εγκαταλείψει. Αυτή είναι κοντά μας και μας παρηγορά. Ξέρει η Παναγία, μάνα μας, από θλίψη και πόνο. Πιστεύσατέ το, είναι κοντά μας. Γι' αυτό ο καθένας μας να λέγει: “Τὴν πᾶσαν ἐλπίδα μου εἰς σὲ ἀνατίθημι, Μῆτερ τοῦ Θεοῦ, φύλαξόν με ὑπὸ τὴν σκέπην σου”.

Θα διώξουμε την μαυρίλα της στάκτης και θα ξαναδημιουργήσουμε, θα φέρουμε το φvς στh γη και στη ζωή μας. Μην αποκάμεις δουλευτή. Κουράγιο, ακλόνητοι στις αντιξοότητες, υπομονή, πίστη και ελπίδα. Ζεῖ Κύριος ὁ Θεός καί ἐξαλείψει πᾶν δάκρυον ἐκ τῶν θλιβομένων ὀφθαλμῶν μας.

H μάνα Εκκλησία είναι δίπλα σας».

Ο Σεβασμιώτατος μετά την Παράκληση διένειμε ποικίλα αγαθά από το Φιλόπτωχο της Ιεράς Μητροπόλεως και συνομίλησε με τούς πυρόπληκτους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις