ΠΥΡΓΟΣ. Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά στην προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Παρασκευής (13/8) επίσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, κατά την περιοδεία της σε πληγείσες περιοχές της Ηλείας,

Στην τοποθέτηση του παρουσίασε συνολικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, παραθέτοντας και τα πιο πρόσφατα χρονικά στοιχεία (έως και λίγη ώρα πριν στη διάρκεια της ημέρας, από τις σχετικές καταγραφές που γίνονται) καθώς βέβαια την επιτακτική ανάγκη για ένα άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι οικονομικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος:

Συνολικά η πυρκαγιά κατέκαψε στο Δήμο Πύργου 4.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 αφορούν αγροτικές και οικιστικές περιοχές και τα υπόλοιπα δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Είχαμε καταστροφή αρκετών αγροτικών οικιών και αποθηκών όπως και ζημιές σε αστικές υποδομές.

Όλα υπενθυμίζουμε πως έρχονται να προστεθούν σε μια ιδιαίτερα πληγείσα περιοχή όπως η δική μας, με σωρεία πληγμάτων κι από προηγούμενες καταστάσεις φαινομένων (παλιότερες πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες). Αθροιζόμενα όλα αυτά, δημιουργούν δυστυχώς μια εκρηκτική εικόνα.

Με δεδομένους τους δείκτες χαμηλής επίδοσης σε σχέση με τις υποδομές, την οικονομία, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, απαιτείται πλέον ένα σοβαρό, υλοποιήσιμο, ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Με αναφορά βεβαίως την Αρχαία Ολυμπία, μιας και ο Πύργος αποτελεί μια ενότητα με την Αρχαία Ολυμπία. Είναι η ενότητα του τουρισμού Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία. Επίσης ενδοχώρα οικονομικής αναφοράς των επιχειρήσεων και της βιοτεχνίας του Πύργου είναι η περιοχή της Ολυμπίας, όπου εκεί καταστράφηκαν ολοσχερώς ελαιώνες. Μια πρώτη ύλη που αφορά την οικονομία της περιοχής, το λάδι. Επίσης η κτηνοτροφία που καταστράφηκε τόσο στον Πύργο όσο και στην Αρχαία Ολυμπία πλήττει καίρια την οικονομία της περιοχής. Ακόμα και πιο πέρα να πάμε, μην ξεχνάμε πως μέχρι κι η Γορτυνία έχει υπηρεσιακές υπαγωγές στον Πύργο»

Ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την περιοχή, είναι να ανακαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κατήργησε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ηλεία, να συνδράμει με επιστημονικό προσωπικό των Γεωπονικών Σχολών της χώρας για την ανασυγκρότηση των καμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και να ενισχυθεί η περιοχή από το ειδικό κωδικό για τις φυσικές καταστροφές. «Έχουμε ανάγκη από σημαντικά μέτρα με δείκτη προστασίας για την περιοχή» τόνισε, και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά είπε ότι έχει την εμπειρία και το σθένος να «τραβήξει» τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, καταγγέλλοντας τις διαχρονικές καταστροφικές συμπεριφορές της πολιτείας για την Ηλεία.

«Έχουμε λοιπόν το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής από διαδοχικές αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, όπως δυστυχώς έχουμε – και πρέπει να το υπενθυμίζουμε κι αυτό - και την ιστορική εκκρεμότητα διαχρονικά της πολιτείας σχετικά με τις προηγούμενες φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Τότε που ιδρύθηκε το «Ταμείο Μολυβιάτη» και με ιδιωτικές εισφορές, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 εκ. ευρώ από τα οποία ουσιαστικά μόνο ελάχιστα απ’ αυτά διατέθηκαν στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης και το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο το Δήμο Πύργου».

Ο κ. Αντωνακόπουλος μάλιστα παρέδωσε στην κ. Γεννηματά και φάκελο με τις αποφάσεις και τις προτάσεις των συλλογικών και παραγωγικών φορέων για το απαιτούμενο από όλη την κοινωνία, αναγκαίο σχέδιο.

Επίσης, ο Δήμαρχος Πύργου έκανε συγκεκριμένες αναφορές και στη διαδικασία αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίστηκαν με την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε. Να μην πανηγυρίζει κανείς! Ο κόσμος ήταν αυτός που λειτούργησε πολύ σωστά γιατί ενώ είχαν εντολή να φύγουν από την περιοχή, παρέμειναν εκεί, έδωσαν μεγάλη μάχη με ότι μέσο είχαν στη διάθεση τους, κι έσωσαν τα σπίτια τους και σε πολλές περιπτώσεις και τις περιουσίες τους.

Ο κ. Αντωνακόπουλος έδωσε ένα αναμνηστικό δώρο στην κ. Γεννηματά καθώς και την πρόσφατη έκδοση του Δήμου Πύργου με τα ιστορικά γεγονότα της Ηλείας κατά την περίοδο του 1821.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις