ΜΟΛΑΟΙ. Στην Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, για το φλέγον θέμα της αναβάθμισης της νέας οδικής εισόδου στους Μολάους Λακωνίας, απάντησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο παρουσιάζει την αλληλογραφία του με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και τις απαντήσεις της Δ/σης Τεχνικών έργων της ΠΕ Λακωνίας και του Δήμου Μονεμβασίας.

«Εκκρεμεί σχετική απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου και η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πέτσας, αναφέρει:

«Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της χώρας γίνεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Μονεμβασιάς κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. έτους 2020, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ποσό ύψους 408.330,00€, ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί και κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η με αριθμ. πρωτ. 30292/19.04.2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, όπου ο Δήμος Μονεμβασιάς χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 504.300,00€.

Τέλος, σας διαβιβάζουμε, για ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 119854/12-07-2021 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις