ΣΚΑΛΑ. Πραγματοποιήθηκαν και φέτος από τον Δήμο Ευρώτα και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βρονταμά, με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη των πεσόντων του Παλαιομονάστηρου, το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου.

Η 196η Επέτειος του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου αποτελεί πλέον θεσμό και κομβικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα της Λακωνίας και εξέπεμψε τα μηνύματα της τόλμης και της σύμπνοιας. Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής αλλά κι ευρύτερα της Ελληνικής Ιστορίας, καθώς έχει χαρακτηριστεί και επίσημα από την Πολιτεία ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο.

«Πρόκειται για μια Μονή που οικοδομήθηκε τμηματικά σε διάφορες εποχές. Η ιστορικότητα του μνημείου, ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος και η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση ανάγουν το Παλαιομονάστηρο σε μνημείο θρησκευτικής, εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, προσθέτοντας ότι είναι χρέος όλων «να κρατήσουμε τη θυσία των Βρονταμιτών ως φυλαχτό και βαριά παρακαταθήκη για το έθνος μας, διαφυλάσσοντας ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες τους».

Αποκαλυπτήρια

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν στο επίκεντρό τους τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο συντελεστών της ηρωικής πράξης του Ολοκαυτώματος, των Γιαννάκη Καραμπά και Δημήτρη Παπαδημήτρη, στην κεντρική πλατεία Βρονταμά.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν το βράδυ της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος και η Ποτούλα Χαϊδοπούλου-Καραμπά, ως εκπρόσωπος της οικογένειας του ηρωικού αγωνιστή Γιαννάκη Καραμπά, οι οποίοι στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνους.

Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση και ειδικότερα ο Βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Βασίλης Τσιγαρίδης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Μανιατάκος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Βρονταμά, Ελένη Καρκά.

Κορύφωση εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου με την επίσημη δοξολογία στον χώρο του Παλαιομονάστηρου. Ακολούθησαν η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ευρώτα, Δήμο Βέρδο, τους Βουλευτές Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βερούτη, τον Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, τον Διοικητή του ΚΕΕΜ Σπάρτης, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Πολίτη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λακωνίας, Βασίλη Τσιγαρίδα, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας, Πύραρχο Γεώργιο Αλικάκο, τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μανιατάκο και την Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Βρονταμά, Ελένη Καρκά.

Μουσικές εκδηλώσεις

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με δύο, με παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία «Λιμπρέτο» του συλλόγου ΕυΖήν, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αναστασίας Τζανετάκου και στη συνέχεια με μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τον τραγουδιστή Πάνο Μπούσαλη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις