ΣΠΑΡΤΗ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων διεξάγεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη προστασίας του υδάτινων πόρων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να τεστάρουν οι ίδιοι την καταλληλότητα του νερού που χρησιμοποιούν και να ασκούν έλεγχο στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις εταιρίες υδάτων.

Καθιερώθηκε το 2003 από την αμερικανική μ.κ.ο. America's Clean Water Foundation και από το 2008 τα εκπαιδευτικά της προγράμματα πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου υπό την καθοδήγηση της μ.κ.ο. EarthEcho International των αδελφών Κουστό, παιδιών του διάσημου θαλασσοπόρου Ζακ-Ιβ Κουστό.

Δυστυχώς αυτή η μέρα βρίσκει τους κάποιους Σπαρτιάτες καταναλωτές πόσιμου νερού σε μεγάλο προβληματισμό. Αν και δεκαετίες έχει αναπτυχθεί η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης, ακόμα και σήμερα σπίτια μέσα στη Σπάρτη αλλά και σε περίχωρά της υδρεύονται από σωλήνες αμίαντου. Μπορεί να αποτελούν εξαιρέσεις αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το κακό για τους πολίτες που το αντιμετωπίζουν. Μάλιστα υπάρχουν περιοχές που επί χρόνια εφοδιάζονται εμφιαλωμένο νερό ή νερό από πηγές αφού όσα παράπονα και αν έκαναν στην ΔΕΥΑ Σπάρτης δεν δόθηκε λύση σε ένα αυτονόητο δικαίωμα τους για καθαρό νερό.

Πολίτες της Σπάρτης, πελάτες της ΔΕΥΑΣ, επώνυμα καταγγέλλουν ότι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν φίλτρα νερού, τα οποία και παρουσιάζουν, προκειμένου να προστατευθούν, όσο είναι δυνατόν, από το ακατάλληλο νερό. Την ίδια στιγμή η ΔΕΥΑΣ τους καθησυχάζει λέγοντας πως είναι φυσικό να υπάρχουν κατάλοιπα ή αναφέροντας επίσημα ότι η ύδρευση με σωλήνες αμιάντου δεν είναι ούτε επικίνδυνη.

Δείτε την απάντηση της ΔΕΥΑΣ σε σχετικό δημοσίευμα:

«[…] Σχετικά με την ποιότητα του νερού η ΔΕΥΑΣ προβαίνει σε συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα αποτελέσματα των οποίων τα αναρτεί .στο site της ΔΕΥΑΣ (deya-spartis.gr).

Όσον αφορά το νερό της πόλης δεν τίθεται θέμα υγιεινής και ασφάλειας λόγω αμιάντου διότι το συγκεκριμένο νερό δεν είναι διαβρωτικό ώστε να υπάρχει δυνητικός κίνδυνος απελευθέρωσης ινών αμιάντου στο νερό».

Στις φωτογραφίες τα φίλτρα νερού που κάθε τόσο αλλάζουν οι καταναλωτές νερού στην οδό Παντανάσσης στη Σπάρτη. Στις αποθήκες πάντα υπάρχουν παλέτες με εμφιαλωμένο νερό για τις πιο κρίσιμες χρήσεις όπως είναι το πόσιμο νερό, το μαγείρεμα, οι ανάγκες των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων.

Δυστυχώς σε μια εποχή που τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι καταναλωτές θα έπρεπε να συνεργάζονται για την μη σπατάλη και την εξοικονόμηση νερού, ενόψει της έλλειψης που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, συζητούν και απ’ ότι φαίνεται διαφωνούν, για τα αυτονόητα, για καθαρό και ασφαλές νερό το έτος 2021.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις