ΜΑΝΗ. Με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες Μανιάτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά του νησιού κατά τη διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων, για ακόμα μια χρονιά, αντιπρόσωποι του Δήμου Ανατολικής Μάνης - Αντιδήμαρχοι, μέλη του Σώματος Απόδοσης Τιμών και της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο - μετέβησαν στην Κρήτη.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας, Αθανάσιος Δαβάκης.

Στην Ασή Γωνιά!

Αρχικά, η μανιάτικη αποστολή βρέθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στην Ασή Γωνιά (Δήμου Αποκορώνου).

Η κοινότητα σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών έχει αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη.

Εκεί σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού εκδήλωση μνήμης για τους Μανιάτες που έπεσαν ηρωικά για την ελευθερία της Κρήτης.

Πέτρος Ανδρεάκος

«Ακόμη ένας Νοέμβρης που μας βρίσκει παρέα στα τιμημένα χώματα της Κρήτης. Στα χώματα αυτά που οι ήρωες πρόγονοί μας επέλεξαν να χύσουν έως την τελευταία ρανίδα το αίμα τους, αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία όλης της Πατρίδας», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος και συνέχισε λέγοντας πως «είναι μεγάλη χαρά κάθε φορά που Μάνη και Κρήτη ανταμώνουν στην Ασή Γωνιά».

«Θα μου επιτρέψετε να πω πως αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή -ιερή θα έλεγα- τόσο για εμένα όσο και για όλους τους Μανιάτες που βρισκόμαστε σήμερα εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως συμπλήρωσε, η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος και εκτίμησης που ενώνουν τους δύο τόπους έχουν βαθιές ρίζες ανά τους αιώνες.

«Η προσήλωσή μας σε κοινές αρχές και αξίες και το ιστορικό συναπάντημά μας σε όλες τις μεγάλες πολεμικές στιγμές του Έθνους μάς έχουν κάνει ένα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πλέον στις φλέβες μας κυλά το ίδιο αίμα», ανέφερε συγκινημένος ο Δήμαρχος.

Έκλεισε τον χαιρετισμό του αναφερόμενος στον Γιάννη Φατσέα, «αυτόν τον ξεχωριστό Κρητικό με τις μανιάτικες ρίζες», ο οποίος έφερε κοντά και βοήθησε στην αδελφοποίηση, ανανεώνοντας τη βαθιά φιλία που φύτεψαν στις δύο περιοχές οι σπουδαίοι πρόγονοί μας.

«Φιλία που δεν βασίζεται στο συμφέρον ή στην απόλαυση αλλά στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών», σημείωσε ο Πέτρος Ανδρεάκος.

Στο «Αγριμοκέρατο», στο μνημείο των ηρώων Μανιατών

Η συνέχεια της εκδήλωσης δόθηκε στη βουνοκορφή «Αγριμοκέρατο», όπου βρίσκεται το μνημείο των ηρώων Μανιατών, το οποίο ανεγέρθη με μέριμνα του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου και φιλοτεχνήθηκε από τον Μανιάτη γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου.

Στα Λιβάδια Ρεθύμνου

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου η αποστολή βρέθηκε στα Λιβάδια Ρεθύμνου, συμμετέχοντας σε τιμητικές εκδηλώσεις για τον οπλαρχηγό του Μυλοποτάμου, Ιωάννη Σωπασή.

Στην πλατεία του χωριού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου κι ακολούθησε παρέλαση προς το μνημείο του Ιωάννη Σωπασή.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό των δημάρχων Μυλοποτάμου Δημήτριου Κόκκινου και Ανατολικής Μάνης, ο λόγος δόθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Μαμαλάκη, ιστορικό ερευνητή.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και δώρων, απονομές επαίνων σε μαθητές που αρίστευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά και ένα τραγούδι από το Γιώργη Βάμβουκα – Φλασκή αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων στην εθελοθυσία του Αρκαδίου.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος στο Κισσό Ρεθύμνης

Η μανιάτικη αποστολή ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κρήτη το Σάββατο 6 Νοεμβρίου μεταβαίνοντας στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος στο Κισσό Ρεθύμνης, όπου τιμήθηκε η επέτειος της μάχης του 1868, που έλαβε χώρα πέριξ της Ιεράς Μονής με τη συμμετοχή και Μανιατών αγωνιστών.

Οι συμμετέχοντες ευχαριστούν για την ευγενική προσφορά «και την έμπρακτη στήριξή τους χορηγούς, όπως και όλους όσοι συνδράμουν την προσπάθειά του Δήμου Ανατολικής Μάνης να διατηρήσει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά Μάνης - Κρήτης ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές.

Ειδικά φέτος που ο Ελληνισμός σε όλο τον κόσμο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Επανάστασης και αποτελεί ιδανική ευκαιρία να φωτιστούν γεγονότα και μεγάλες μορφές της ιστορίας που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστες.»

Και υπογραμμίζουν οι Μανιάτες:

«Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει βέβαια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς «Ο Άγιος Γεώργιος» και ξεχωριστά σε όλους τους κατοίκους του χωριού για την υπέροχη φιλοξενία που επεφύλαξαν και φέτος στους αδελφούς τους Μανιάτες.

Ευχή όλων κάθε χρόνος που περνά να μας βρίσκει μονιασμένους και πάντα με το καλό ν’ ανταμώνουμε.

Καλή αντάμωση στη Μάνη!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις