ΣΠΑΡΤΗ. Όπως ενημέρωσε το Σωματείο «Διάζωμα», ξεκινά η δράση «Digital Diggings: a virtual diary of restoration for the ancient theatre of Sparta», που εντάσσεται στο πεδίο της Δημόσιας Αρχαιολογίας και αποτελεί καρπό εθελοντών του Δικτύου Αρωγών Μελών του Σωμετείου.

Αγαπητό … ψηφιακό ημερολόγιο!

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ψηφιακό «ημερολόγιο» που θα έχει τη μορφή ιστοσελίδας και θα ενημερώνει το κοινό για την πρόοδο αποκατάστασης του Αρχαίου Θέατρου Σπάρτης, αξιοποιώντας παράλληλα σαν όχημα προβολής τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, TikTok).

Memo

Να θυμίσουμε πως στις 18 Ιουνίου 2021 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης, στην περιοχή της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου) με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Για την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου η χρηματοδότηση προήλθε από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund, μετά από χορηγία που διέθεσε στο Σωματείο «Διάζωμα».

Το ψηφιακό ημερολόγιο, λοιπόν, αποσκοπεί στην προβολή της πορείας αποκάλυψης του σπουδαίου μνημείου.

Βασικοί στόχοι της δράσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σπάρτης – με επίκεντρο το θέατρο – μέσα από

  • τα καινοτόμα πρότυπα του 21ου αιώνα,
  • τη συνεργασία της επιστημονικής με την τοπική κοινότητα (δημόσια αρχαιολογία) και
  • την καλλιέργεια της ενεργούς συμμετοχής των νέων σε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ομάδα

Για την υλοποίησή του προγράμματος έχει συγκροτηθεί μια διεθνούς χαρακτήρα ομάδα από φοιτητές αρχαιολογίαςμουσειολογίαςδιαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ψηφιακής επικοινωνίας.

Τη δημιουργία και επιστημονική έρευνα του προγράμματος έχει αναλάβει η Δάφνη Μάρτιν (Daphne D. Martin), μια εκ των «Πρεσβευτών» των Αρχαίων Θεάτρων του Διαζώματος και πτυχιούχος Κλασικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Yale στις Η.Π.Α. Σήμερα φέρει τον τίτλο της υποψήφιας διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, με τη διδακτορική της έρευνα να αφορά τους τομείς της Κλασσικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης με επίκεντρο την αρχαϊκή Σπάρτη.

Συνεργάτιδες στο πρόγραμμα είναι ακόμα: Η Κωνσταντίνα Μαρκόγλου, αρχαιολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» του ΕΚΠΑ καθώς επίσης και η Αλεξάνδρα Χρυσαδάκου, αρχαιολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού» του ΑΠΘ.

Οι 3 τους έχουν εργαστεί και εργάζονται για πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία και αρχαιολογικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι βασικοί τους στόχοι είναι η επικοινωνία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τα καινοτόμα πρότυπα του 21ου αιώνα, η συνεργασία της επιστημονικής με την τοπική κοινότητα (δημόσια αρχαιολογία) και η ένταξη των νέων στα αρχαία κληροδοτήματα και μνημεία κάθε τόπου και εν προκειμένω στο Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης.

Συνεντεύξεις

Στο πλαίσιο της δράσης η ομάδα θα πραγματοποιήσει ακόμη συνεντεύξεις με πολίτες της Σπάρτης, ώστε να αναδειχθούν προσωπικές τους εμπειρίες που συνδέονται με το θέατρο και θα αναπτύξει σταδιακά μια συλλογική αρχειοθήκη άυλης κληρονομιάς.

Η διάρκεια του προγράμματος αφορά το διάστημα από το φθινόπωρο του 2021 έως το καλοκαίρι του 2024.

Συνεργάζονται:

Η υλοποίηση της δράσης θα γίνει σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», τον Σύλλογο «Γιτιάδα» και πάντα υπό την καθοδήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) και του επιστημονικού προσωπικού που έχει αναλάβει να φέρει το μοναδικό αυτό μνημείο στο φως.

Πώς μπαίνω;

Θα μπορείς να αναζητήσεις το πρόγραμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα «Reviving AToS» και σύντομα θα ανακοινωθούν τα επίσημα εγκαίνια των λογαριασμών (accounts) για αλληλεπίδραση με το κοινό, σε Instagram και Tik Tok.

info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα δράση και το Δίκτυο Αρωγών Μελών του Σωματείου «Διάζωμα», μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια του δικτύου – αρχαιολόγο του Διαζώματος, Μαρία Κουρασάνη, 210.82.54.256, mk@diazoma.gr.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις