Γράφει ο Νεοκλής Κρητικός

Από το Σεπτέμβριο του 2021, έχουμε ξεκινήσει με συνεργάτες μου, με πολύ προσοχή και με τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ιστορία του τόπου μας, αλλά και με επίγνωση του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που θα προκαλέσει η έκθεση προς το κοινό, της πρώτης απτής απόδειξης Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας, μια προσπάθεια προκειμένου να «επαναπατριστούν» ο Ολυμπιονίκης Λακράτης, οι Πολέμαρχοι Χαίρων και Θίβραχος καθώς και οι συμπολεμιστές τους.

Αφού ερευνήσαμε διεξοδικά το θέμα, δημιουργήσαμε αναλυτικό και τεκμηριωμένο φάκελο, συντάξαμε σχετική επιστολή με το αίτημα στις 19 Νοεμβρίου 2021, επισκέφθηκα την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Αιτήθηκα τη μεταφορά στη Σπάρτη, των σκελετών των σπουδαίων Σπαρτιατών της Αρχαιότητας, δηλαδή του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των Πολέμαρχων Χαίρωνα και Θίβραχου, καθώς και των 20 συμπολεμιστών του, αλλά και των ευρημάτων του «Τάφου των Λακεδαιμονίων» στον Κεραμεικό.

Της παρέδωσα εκτός από τον φάκελο, και αναλυτική επιστολή, στην οποία πέραν της ιστορικής αναφοράς για την εύρεση των σκελετών, επεσήμανα ότι η μεταφορά τους στο Νέο Μουσείο της Σπάρτης, θα είναι ένα ιστορικό και με παγκόσμιο ενδιαφέρον και αντίκτυπο γεγονός! Θα αποκτήσει μια σημαντικά πρόσθετη αξία η άμεση σύνδεσή τους με την Αρχαία Σπάρτη και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Επίσης τόνισα στην κα Υπουργό, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλά οστά Σπαρτιατών και ειδικά Πολεμαρχών και από όσο γνωρίζω κανένα Ολυμπιονίκη. Με τη μεταφορά κυρίως αυτών των τριών στην Σπάρτη (Λακράτης, Χαίρων, Θίβραχος), ουσιαστικά θα κάνουμε μία τομή στην Ιστορία. Θα είναι μια σπουδαία κίνηση από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Είναι μια πολύ καλή πρόταση και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για να δούμε το διαδικαστικό του θέματος. Θα είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, αν μπορούμε να την εκτελέσουμε».

Στις 21 Νοεμβρίου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκα αναλυτικά και ενημέρωσα για τα παραπάνω.

Στις 22 Νοεμβρίου έχει αποσταλεί σχετικό Δελτίο Τύπου προς όλα τα Μ.Μ.Ε.

Στις 2 Δεκεμβρίου και αφού η κ. Μενδώνη, έχει αποστείλει το 4σέλιδο αναλυτικό και τεκμηριωμένο αίτημά μου στις αρμόδιες υπηρεσίες, συνοδευόμενο από τις δικές της κατευθύνσεις, για διερεύνηση του θέματος, επισκέφθηκα τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Αυτό συνέβη, αφού επικοινώνησα με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το οποίο και είναι υπεύθυνο για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, από τις αρχές του 20ου αιώνα καθώς και με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο στο χώρο, τον κ. Λεωνίδα Μπουρνιά.

Με δέος, στάθηκα μπροστά στα οστά του Ολυμπιονίκη Λακράτη, τα οποία απλώς φυλάσσονται στο χώρο. Έως σήμερα δεν ήταν ευρύτερα γνωστό, αν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οστά του Ολυμπιονίκη.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, ίσως και το μοναδικό παγκοσμίως αρχαιολογικό-ανθρωπολογικό εύρημα, ο μοναδικός ίσως ταυτοποιημένος σκελετός της Αρχαιότητας, ο οποίος και μας συνδέει με απτό τρόπο, με το περιβάλλον των Ολυμπιονικών της Αρχαίας Ελλάδας. Η έκθεσή του στους επισκέπτες, θα αποτελέσει κορυφαία είδηση για την παγκόσμια αθλητική-ολυμπιακή κοινότητα και όχι μόνο.

Ένα εύρημα το οποίο έχει αποκαλυφθεί σε ανασκαφές του 1914, από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, στον Τάφο των Λακεδαιμονίων στον Κεραμεικό και έχει ταυτοποιηθεί αργότερα και από τον αείμνηστο ιατρό-ανθρωπολόγο και λάτρη της Λακωνικής γης, Θ. Πίτσιο, του οποίου η πολύχρονη προσπάθεια για ίδρυση παραρτήματος του κεντρικού Ανθρωπολογικού Μουσείου στην Τρύπη, κοντά στον Καιάδα, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, συνάντησα και την διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου κα Katja Sporn, με την οποία είχα μια πολύ θερμή συνομιλία και με την οποία και συμφωνήσαμε να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο συνεργασίας για την ικανοποίηση του αιτήματος μας.

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Συγκίνηση και δέος μπροστά από οστά ενός Αρχαίου Σπαρτιάτη, που έχει τιμήσει τον τόπο του, όχι μόνο ως νικητής στους Ολυμπιακούς αγώνες, το 416 π.Χ. αλλά και με τη θυσία του, υπερασπιζόμενος με τη ζωή του, ως μέλος της φρουράς, τον βασιλιά της Σπάρτης, Παυσανία, στη μάχη.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, ελπίζω να είναι η απαρχή για να επιστρέψει ο Ολυμπιονίκης στην πατρίδα του και να τοποθετηθούν τα οστά του στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2021, απέστειλα αναλυτικό Δελτίο Τύπου και φωτογραφικό υλικό, σε όλα τα Λακωνικά Μ.Μ.Ε..

Ολοκληρωμένο φάκελο παρέδωσα και στις 16 Φεβρουαρίου 2022, στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Ο κ. πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έτσι είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για το αίτημα.

Οι Σπαρτιάτες, οι Λάκωνες, γνωρίζουμε πώς να αποδώσουμε τις τιμές που πρέπουν σε ένα Ολυμπιονίκη μας, όταν αυτός επιστρέψει στην πατρίδα.

Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβεί μετά από 2.400 χρόνια.

Ήδη έχω προγραμματίσει και συνεχίζω τις επαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να καμφθούν οι όποιοι αρνητικοί παράγοντες, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με θετική έκβαση και να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν ενωρίτερα, η επιστροφή στη γενέθλια γη του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των πολέμαρχων Θίβραχου και Χαίροντα.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας μας και θα ήταν πολύ όμορφο και αποτελεσματικό, αν μπορούσαμε να κινηθούμε όλοι μαζί, αλλά με προσεκτικά και οργανωμένα σωστά βήματα.

Προχωράμε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις