ΣΠΑΡΤΗ. Ξεκίνησε την Τετάρτη 27/4, το τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου INHERIT, που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου το διήμερο 27 - 28 Απριλίου, στην Σπάρτη.

Το συνέδριο που πραγματοποιείται παρουσία και του περιφερειάρχη Π. Νίκα, λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Mystras Grand Palace Resort (Παλαιολόγιο Μυστρά, Σπάρτη), θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29/4, με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στον αρχαιολογικό χώρο του βυθισμένου προϊστορικού οικισμού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου.

Νίκας: «H Μεσόγειος αποτελεί κοινή πατρίδα»

«H Μεσόγειος αποτελεί κοινή πατρίδα, το λίκνο όπου χιλιάδες χρόνια πριν αναπτύχθηκαν οι αρχές και οι αξίες που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Σήμερα ο υπερπληθυσμός στις ακτές της -σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή- συνιστά εν δυνάμει παράγοντα κινδύνου, τόσο περιβαλλοντικού, όσο και για τα μνημεία των αλλεπάλληλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν γύρω της. Προγράμματα, όπως το Interreg Med και το Inherit έχουν ως σκοπό να κάνουν εμάς, τους λαούς της Μεσογείου, να συναισθανθούμε τον κίνδυνο αυτόν και ως εκ τούτου να υποχρεωθούμε να αναπτύξουμε μια κοινή δράση και συνεργασία, ώστε να τον αντιμετωπίσουμε».

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το πρωί σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του τελικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού έργου Inherit, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Med και καλωσορίζοντας στην Σπάρτη τα στελέχη των αντιπροσωπειών από τις 15 χώρες που συμμετέχουν στο έργο.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, «…με πρώτο στόχο να ενημερωθούμε ως προς το τι πράττουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ανταλλάξουμε εμπειρίες στην κατεύθυνση μιας κοινής δράσης», ενώ αναφερόμενος στην επιλογή του βυθισμένου οικισμού στο Παυλοπέτρι ως πολιτιστικού χώρου που θα αναδειχθεί μέσα από συνδυασμό μέτρων προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, τόνισε:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουμε υποδείξει το Παυλοπέτρι, έναν βυθισμένο πλέον προϊστορικό οικισμό -μεταξύ της Λακωνίας και της Ελαφονήσου- ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, για τον οποίον έχει επιδείξει μέριμνα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τη συνεργασία της οποίας προβήκαμε σε ενέργειες μέσω του εν λόγω προγράμματος, προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος σπουδαιότατος αρχαιολογικός χώρος.

Αυτό θα σημάνει πολλά για την ανάπτυξη, καθώς ο πολιτισμός είναι ο βασικός βραχίονας για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», παρατήρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι «μπορεί ο βυθισμένος οικισμός στο Παυλοπέτρι να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ένα σημείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την οικονομία της περιοχής».

 • «…Κρίσιμο ζήτημα για Μεσόγειο να αξιοποιηθούν όπως πρέπει οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδος»

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «κρίσιμο ζήτημα για Μεσόγειο, για περιβάλλον, για τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι διάσπαρτοι στις ακτές της, να έχουμε μια κοινή δράση, να αξιοποιηθούν όπως πρέπει οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδος με τον τρόπο που αρμόζει -με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και σεβασμό προς αυτόν τον τεράστιο πλούτο τον οποίον μας έχουν αφήσει οι προηγούμενες γενιές που έζησαν και άνθισαν γύρω από τη Μεσόγειο».

 • Τέλος, ο Π. Νίκας δεσμεύθηκε ότι «…από την πλευρά μου, με βάση τα πορίσματα του συνεδρίου, θα συνδράμω με όσες δυνάμεις διαθέτω στην κατεύθυνση της σωτηρίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού».

Χαιρετισμοί και εισηγήσεις

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τους βουλευτές Λακωνίας Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα και τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευσταθίου, αρχιμανδρίτη Λάζαρο Σκάγκο.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου -τις οποίες παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης και Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, οι πρόεδροι του Περιφερειακού Τμήματος Νοτιoανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παναγιώτης Κρητικός και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, καθώς και ο συνταγματάρχης Σπύρος Βλάσσης εκ μέρους του ανωτάτου διοικητή φρουράς Σπάρτης- συνεχίστηκαν με εισηγήσεις σχετικά με το έργο Inherit από τους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν σε αυτό.

Τι εστί … INHERIT;

Το έργο INHERIT στοχεύει,

 • στην προστασία της παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού και,
 • στην αξιοποίηση των πιο πάνω χαρακτηριστικών μέσω μιας νέας στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης,

που εστιάζει,

 • «…Στη δημιουργία προτύπων περιοχών INHERITURA, όπου τα μέτρα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και οι πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης θα αποφασίζονται και θα εφαρμόζονται μέσω μιας ανιούσας (bottom-up) διαδικασίας με τη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και κάθε ομάδας ενδιαφέροντος.
 • Στη διαμεσογειακή συνεργασία για τη δημιουργία θεματικών τουριστικών πακέτων, που θα αναδεικνύουν και θα συνδέουν τις περιοχές INHERITURA έτσι ώστε η φυσική κληρονομιά να γίνει το εργαλείο για την “πράσινη” ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσόγειο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της.»

Εντυπωσιακό Παυλοπέτρι

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ηγείται του εταιρικού σχήματος του ευρωπαϊκού έργου INHERIT, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Interreg Med» (https://inherit.interreg-med.eu/), και στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 15 εταίροι και 3 υποστηρικτικοί εταίροι από 10 χώρες της Μεσογείου.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η επιλεγείσα INHERITURA είναι το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, και η Περιφέρεια -με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, της ιστορίας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και της ανάδειξης αυτού του σημαντικού μνημείου- διοργανώνει Συνέδριο.

Στο έργο INHERIT συμμετέχουν άλλοι 14 οργανισμοί από διαφορετικά κράτη της Μεσογείου

 • Υπουργείο Τουρισμού – Κροατία
 • Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια – Ιταλία
 • Περιφέρεια της Μούρθια, Γενική Διοίκηση Φυσικού Περιβάλλοντος, Γραφείο Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος – Ισπανία
 • Περιφέρεια της Aπουλίας, Τμήμα Τουρισμού, Οικονομίας του Πολιτισμού και Περιφερειακής Αξιοποίησης – Ιταλία
 • Διαμερισματικό Συμβούλιο του Ερώ – Γαλλία
 • Δήμος της Ιζολα, Δημόσια υπηρεσία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη έργων – Σλοβενία
 • Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου – Κύπρος
 • Ιδρυμα γα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον Διάλογο στη Μάλτα – Μάλτα
 • Διεθνής Ενωση για τα Μεσογειακά Δάση – Γαλλία
 • Ιδρυμα Seneca, Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας της Περιφέρειας της Μούρθια – Ισπανία
 • Πανεπιστήμιο Πατρών – Ελλάδα
 • Ινστιτούτο Γεωργίας και Τουρισμού – Κροατία
 • Parks Dinarides, Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών των Δειναρικών Αλπεων – Μαυροβούνιο
 • Ενωση για τη Διαφύλαξη της Κληρονομιάς της Μέρτολα – Πορτογαλία

Συνέδριο του Ευρωπαϊκού έργου INHERIT στη Σπάρτη

Δες και το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Ιδού και η Πρόσκληση του Συνεδρίου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις