ΝΕΑ ΚΙΟΣ. Ο Θαλασσοσφυριχτής είναι μικρό σε μέγεθος πουλί, περίπου 15-17 εκατοστά μήκος σώματος. Το ενήλικο αρσενικό έχει μαύρα σημάδια στο κεφάλι και στα πλαϊνά του στήθους και κανελί σβέρκο. Όταν πετά φαίνεται εμφανώς μια ρίγα στη φτερούγα και άσπρο χρώμα στα πλαϊνά της ουράς. Έχει μικρό ράμφος και παρά τα κοντά του πόδια είναι πολύ γρήγορο. Είναι παρυδάτιο είδος και αναζητά την τροφή του στο έδαφος και στα πολύ ρηχά νερά. Τρέφεται κυρίως με έντομα, καρκινοειδή και σκουλήκια.. Κάνει τη φωλιά του σε βαθούλωμα σε αμμώδες έδαφος κοντά σε ακτές, αλυκές ή λιμνοθάλασσες. Ως συνήθως γεννά 3 μικρά αβγά τα οποία διακρίνονται δύσκολα και μπορούν να πατηθούν κατά λάθος από κάποιον διερχόμενο.

Προσέχουμε τις φωλιές πουλιών στην παραλία

Η «Δράση για την άγρια ζωή» τονίζει ότι μέχρι και τα μέσα Ιουλίου η περίοδος είναι πολύ ευαίσθητη για τα πουλιά αυτά και συμβουλεύει, όποτε επισκεπτόμαστε την παραλία κατά την αναπαραγωγική περίοδο, να προσέχουμε:

  • Αν δούμε κάποιο παρυδάτιο να απομακρυνθούμε αμέσως από εκεί σε απόσταση 50 μέτρων για να νιώσει ασφάλεια ώστε να μπορέσει να τραφεί ή να συνεχίσει ανενόχλητο την επώαση των αυγών του.
  • Να επιλέγουμε να περπατάμε δίπλα στο κύμα, καθώς τα πουλιά αυτά έχουν συνήθως τη φωλιά τους σε σημείο πιο ψηλά, εκεί που δεν φτάνει το κύμα, 5-15 μέτρα από το νερό ή και πιο ψηλά στην αμμουδιά.
  • Αν πάμε βόλτα με τον σκύλο μας στην παραλία καλό είναι να τον έχουμε με το λουρί και να περπατάμε πάντα κοντά στο κύμα μαζί του.
  • Να μην οδηγούμε στην αμμουδιά με τα οχήματά μας καθώς, πέρα από το ότι απαγορεύεται η εκτός δρόμου οδήγηση, είναι πολύ πιθανό εν αγνοία μας να καταστρέψουμε κάποια φωλιά.
  • Αν κατά τύχη βρούμε φωλιά, δεν πιάνουμε τα αυγά και απομακρυνόμαστε άμεσα από το σημείο.

Photos: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις