ΣΠΑΡΤΗ. Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 19/6, το Επετειακό Μουσικό Αφιέρωμα «Μικρασία, 100 χρόνια μνήμης», στο πάρκο Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη.

Το αφιέρωμα διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως «Πέτρος ο Πελοποννήσιος», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγκίνηση

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μικρασιατικά και άλλα σχετικά με το θέμα τραγούδια, που μαζί με τις αφηγηματικές μαρτυρίες αυτήκοων και αυτοπτών μαρτύρων των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής, «…ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και προκάλεσαν συγκίνηση».

Απονομές

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι απονομές του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας στους επιτυχόντες/ουσες μαθητές/τριες, Παναγιώτα Πανταζέλου, Χριστίνα Κωτσή, Παναγιώτα – Άννα Κουλέντη, Χριστιάννα Κρητικάκου και Παναγιώτη – Ευάγγελο Καχρημάνη.

Παράλληλα απονεμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, Τιμητικός Έπαινος στους μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης, Νικόλαο-Ιωάννη Σκιαδά, Θεόδωρο Σοφό και Μαρία Βάρλα, για τη διάκρισή τους στον Γ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους, με θέμα «200 χρόνια από το 1821. Ιωάννης Καποδίστριας, Κωνσταντίνος Κανάρης, Ευανθία Καῒρη, π. Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων».

Τον διαγωνισμό διοργάνωσαν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σκληρή εργασία

Όπως ανέφερε στην παρουσίαση της εκδήλωσης ο υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας π. Νικόδημος Καρκαμπάσης, «…για το Επετειακό Μουσικό Αφιέρωμα εργάστηκαν σκληρά, πρωτίστως τα παιδιά μας, τα οποία ετοίμασαν όμορφες μελωδίες και συγκινητικά τραγούδια».

Συμμετοχή

Στη χορωδία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολη και μαθητές των κατηχητικών σχολείων των ενοριών Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, Γεννήσεως του Χριστού Μολάων, Αγίου Γεωργίου Ανωγείων και Γενεσίου της Θεοτόκου Καστορείου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Αρχιμανδρίτες Θεόφιλος Μαντζαβράκος, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και Ραφαήλ Τσάλτας, ιεροκήρυκας και υπεύθυνος όλων των εκδηλώσεων της τοπικής Εκκλησίας για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επίσης, ο Δήμος Σπάρτης και το προσωπικό του, ο μαέστρος Παναγιώτης Χρόνης, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Εκπαιδευτικός και Υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, η σολίστ της εκδήλωσης Κατερίνα Βλαχοδημητράκου, μουσικοδιδασκάλισσα, ψάλτρια και καθηγήτρια φωνητικής.

Συμμετείχαν οι μουσικοί Νίκος Βορίλας (λαούτο – τραγούδι), Νίκος Σταθάκης (βιολί), Νίκος Παπαηλίου (κλαρίνο) και Νικόλαος Δημητρακαράκος (κρουστά), με ηχολήπτη τον Γιάννη Ρουσσέτο και τον συνεργάτης του Γιάννακα στον φωτισμό.

Στην αφήγηση, η Αγγελική Τζανετέα και ο Πολύδωρος Μπαγετάκος, νέοι επιστήμονες με όραμα και εθελοντικό πνεύμα.

Επιπλέον, η δασκάλα χορού Αντωνία Κολοβού και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Κοκκινόραχης «ΠΑΡΝΩΝ», που παρουσίασαν μικρασιατικούς χορούς παρά το επιβαρυμένο πρόγραμμά τους.

Τέλος, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Αργυρώ Μαστρογιάννη, Βασιλική Παντελάκου και Γεωργία Συνοδινού, τα στελέχη του Γραφείου Νεότητας και οι εθελοντές «…που βοήθησαν για την προετοιμασία της εκδήλωσης».

Χαιρετισμοί

Μετά το πέρας της «μουσικής πανδαισίας» απηύθυναν χαιρετισμό τόσο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος στήριξε και υλικά την εκδήλωση, όσο και ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, με τη συνδρομή του οποίου καλύφθηκαν πρακτικές ανάγκες της εκδήλωσης.

Αμφότεροι ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη, επαίνεσαν τα παιδιά και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν και διαβεβαίωσαν ότι θα στέκονται πάντα αρωγοί σε τέτοιου είδους πατριωτικές εκδηλώσεις.

  • Ευστάθιος: «Η ζωντανή μνήμη των ιστορικών γεγονότων του Γένους είναι εχέγγυο για την πρόοδο του τόπου μας και ιδιαιτέρως της νεολαίας»

Την εκδήλωση έκλεισε με τον σύντομο λόγο του ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος, ο οποίος απαντώντας στους προλαλήσαντες τους ευχαρίστησε θερμά για τα καλά τους λόγια και τη γενικότερη στήριξή τους σε όλες τις εκδηλώσεις της Μητρόπολης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη συνέχεια επαίνεσε ιδιαιτέρως τα παιδιά, «…τους γονείς που τα εμπιστεύονται στην Εκκλησία, τους συντελεστές και όλους τους παρευρισκόμενους», ενώ τόνισε ότι «…η ζωντανή μνήμη των ιστορικών γεγονότων του Γένους μας είναι εχέγγυο για την πρόοδο του τόπου μας και ιδιαιτέρως της νεολαίας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις