ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Πραγματοποιήθηκαν 21 - 22/6/2022 οι δράσεις καθαρισμού του λιμανιού της Ελαφονήσου αλλά και άλλων παράκτιων τοποθεσιών, μια συνεργασία του Δήμου Ελαφονήσου, της Elafonisos Eco και της iSea

H πραγματικά εντυπωσιακή, αποτελεσματική και σε πολλά επίπεδα χρήσιμη αυτή εμπειρία έγινε πραγματικότητα και με την υποστήριξη του Δήμου, στο πλαίσιο του πρωτοβουλίας «Προσφέρω»

Εθελοντές από Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία

Στην πραγματικότητα ήταν μια πολυεθνική και πολυτομεακή δραστηριότητα (ΜΚΟ, Δημόσιο, ιδιώτες και πολίτες), αφού 17 συνολικά άτομα που συμμετείχαν ενεργά, ήταν από Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία!

Για πρώτη φορά συλλέχθηκαν με επιστημονικό τρόπο στοιχεία σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των απορριμμάτων. Μετά την επεξεργασία τους από την iSea, «θα μπορέσουμε να έχουμε το προφίλ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απορριμμάτων στην περιοχή της Ελαφονήσου».

  • «Γιατί μας είναι τόσο χρήσιμα;»

Μα για να τα αξιοποιήσουμε σε στοχευμένες πλέον δράσεις μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος!

«Είδαμε στην πράξη πώς πρέπει να αποτυπώνονται τα απορρίμματα από καθαρισμούς σε παράκτιες περιοχές, ώστε να εφαρμόζουμε και εμείς τον τρόπο αυτό αποτύπωσης και στις υπόλοιπες δράσεις καθαρισμού που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, αλλά και για να τροφοδοτούμε τα στοιχεία αυτά σε μία μεγάλη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό», λένε από την Elafonisos Eco.

  • Reduce - Reuse - Recycle

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης - επαναχρησιμοποίησης (Reduce - Reuse - Recycle) των απορριμμάτων, ρωτήσαμε ορισμένους ψαράδες της Ελαφονήσου που βρίσκονταν στην περιοχή που κάναμε τους καθαρισμούς, σχετικά με το αν θα τους ήταν χρήσιμες οι άγκυρες που ανασύραμε από τον βυθό.

Μας είπαν ότι αφού τις ελέγξουν θα πάρουν αυτές που είναι ακόμα λειτουργικές και χρήσιμε»!

Τις υπόλοιπες άγκυρες θα τις αξιοποιήσει η Elafonisos Eco για γλυπτικές δημιουργίες σε συνεργασία με καλλιτέχνες που φιλοξενεί ο Σύλλογος συστηματικά στην Ελαφόνησο.

Elafonisos Eco:

«Ευχαριστούμε πολύ την Δήμαρχο Ελαφονήσου Έφη Λιάρου για τη συνδρομή των μηχανημάτων (γερανού και μπουλντόζας) και των υπηρεσιών (Υπηρεσία Καθαριότητας) του Δήμου Ελαφονήσου σε όλο αυτό το εγχείρημα. Λειτούργησαν καταλυτικά για την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων από το κεντρικό λιμάνι της Ελαφονήσου και τον καθαρισμό του χώρου στην πλατεία όπου συγκεντρώσαμε τα υλικά».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις