ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Γεμάτο μοναδικές εμπειρίες αποδείχτηκε το 5ο Συμποσίου Βιώσιμης Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε από 17 – 22/5, στη μοναδική Ελαφόνησο

  • Elafonisos Eco

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Elafonisos Eco και οι φορείς που συναντήθηκαν εκεί προσπάθησαν να σκεφτούν και να επεξεργαστούν τη στρατηγική και την εφαρμογή των Βασικών Πυλώνων της Αειφόρου Ανάπτυξης της Ελαφονήσου.

  • Ιδού η απορία

Το ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν το εξής: «Να ζει κανείς ή να μη ζει σε ένα πράσινο νησί;».

Η τοπική κοινότητα αγκάλιασε το Συμπόσιο το οποίο εφέτος χωρίστηκε σε τρία βασικά μέρη,

  • Οικο-Βιωσιμότητα,
  • Οικο-Τέχνη και,
  • Οικο-Γαστρονομία

περιλαμβάνοντας δράσεις που συνέβησαν για πρώτη φορά στην Ελαφόνησο.

Σημαντικοί ομιλητές, εξαίρετοι δήμαρχοι και δημόσιες αρχές από όλη την Ελλάδα, αλλά και καθηγητές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας και καλλιτέχνες από όλες τις χώρες της Ευρώπης μοιράστηκαν το όραμα τους, τις ιδέες και τις πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο νησί της Ελαφονήσου και έθεσαν τις βάσεις για μία ανοιχτή συζήτηση αλλά και δράση για τις σημαντικές και αναγκαίες αλλαγές στο νησί.

Το μήνυμα από το Συμπόσιο είναι πλέον καλά καθορισμένο. Το όραμα ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης είναι ξεκάθαρο μπροστά στα μάτια μας. Η Ελαφόνησος θα γίνει ένα πράσινο νησί!

  • Το Συμπόσιο - Συμμετοχές

Ο Πρόεδρός της Elafonisos Eco, Enrico Toja, με τη Δήμαρχο Ελαφονήσου, Έφη Λιάρου άνοιξαν το Συμπόσιο στο Mare Nostrum Café, στο οποίο συμμετείχαν:

Υψηλού επιπέδου εισηγητές, όπως ο Γιώργος Κρεμλής Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, η Άννα Καλογεροπούλου Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου αρμόδια για θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού, ο Θεόδωρος Βερούτης Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Μεταφορών και Υποδομών, η Δρ. Nathalie Hilmi από το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό, ο Δημήτρης Χωματίδης εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου και πολλοί άλλοι.

Ο Νίκωνας Τζινιέρης, Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Συμπόσιό μας λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα που οδήγησε σε απαγορευτικό για τα ferry boat.

  • Κοινό Φόρουμ Δημάρχων από τις αρχές Οκτώβρη

Δήμαρχοι από νησιά και άλλες περιοχές με σημαντική περιβαλλοντική επίδοση, όπως ο Δημήτρης Παπαστεργίου από τα Τρίκαλα, ο Νίκος Κομηνέας από την Αστυπάλαια, ο Μανώλης Μικέλης από τη Μήλο, ο Δημήτρης Λοτσάρης από την Άνδρο και ο Γκίκας Γκίκας από την Ίο, κατέληξαν στην απόφαση να δημιουργηθεί ένα Κοινό Φόρουμ Δημάρχων, με επίκεντρο την ανταλλαγή εμπειριών και δράσεων βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι μέσα από τη συνεργασία να επωφεληθούν ο ένας από την εμπειρία του άλλου και να προχωρήσουν σε ενέργειες, όχι απλώς «κάποτε στο μέλλον…», αλλά ξεκινώντας ρεαλιστικά από την αρχή του Οκτωβρίου 2022, προκειμένου να ενσωματώσουν στους προϋπολογισμούς τους για το 2023 τις επενδύσεις και τις δαπάνες που επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο φόρουμ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας καθώς και άλλοι Περιφερειάρχες.

  • Coco Mat

Η εταιρεία Coco Mat, εξέφρασε την προθυμία και τη δέσμευσή της για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελαφονήσου από τον ίδιο τον ιδρυτή της εταιρείας Παύλο Ευμορφίδη, με τη δωρεά,

2.000 φυτών (που θα επιλεγούν μαζί με τους Ελαφονησιώτες και μετά τις σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις που θα φυτευτούν τον Οκτώβριο του 2022),

  • 10 ξύλινων ποδηλάτων,
  • φιλικών προς το περιβάλλον ξύλινων κατασκευών (όπως καινοτόμες κυψέλες -για να γίνει το θυμαρίσιο μέλι ένα από τα προϊόντα σήμα κατατεθέν της Ελαφονήσου-, ξύλινες διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες από τα καμένα δέντρα ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες για το πεζοπορικό μονοπάτι προς τον Άγιο Πατάπιο κλπ.), αλλά και διακοσμητικές κατασκευές γύρω από τον Αυτόματο Πωλητή Νερού, που είναι δωρεά του Συλλόγου προς την Ελαφόνησο, ιδιαίτερα χρήσιμο και βασικό παράγοντα για την ελαχιστοποίηση των πλαστικών φιαλών στο νησί.

Ο Σταύρος Γουσγκουνέλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Water Shop, παρουσίασε στο Συμπόσιο τα περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από τη χρήση του Αυτόματου Πωλητή Νερού.

  • ΜΚΟ

Καταξιωμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ όπως οι WWF (Κωνσταντίνος Τσουκαλάς), Greenpeace (Νίκος Χαραλαμπίδης), iSea (Αναστασία Χαρίτου), Aegean Rebreath (Γιώργος Σαρελάκος), Zero Waste Greece (Έλενα Οικονόμου), η ακτιβίστρια από την Κέρκυρα, Ξένια Τόμπρου, και ο Σύλλογος Ελλήνων Προσκόπων (Κώστας Τάτσης).

Βασικοί Φορείς για ένα βιώσιμο μέλλον όπως το δίκτυο ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων) με τον Κώστα Κομνηνό, το G.T.I. (Greening The Island) με τον Gianni Chianetta, το SMILO - Sustainable Islands με τον Sylvain Petit, τον αρμόδιο τοπικό Φορέα για τις περιοχές Natura 2000 με τον Δήμο Αναστόπουλο Διευθυντή της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, τον Σταύρο Λιάρο μέλος του Συλλόγου μας και ιδιοκτήτη της εταιρείας Acropolis Chartering & Shipping, το ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερς Ελλάδος) με την Βήνη Φιλιππή, κ.α….

Εκπρόσωποι σημαντικών φορέων οικονομικής δραστηριότητας της Ελαφονήσου, όπως ο Σύλλογος Διαμονής εκπροσωπήθηκε από την Παναγιώτα Μερμέτη.

Τις νέες προοπτικές σχετικά με το πώς να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις ως πολίτες, έδειξαν οι περιβαλλοντικοί ή δημόσιοι φορείς, όπως

  • η συναρπαστική μαρτυρία του Simone Perotti (συγγραφέας και καπετάνιος του σκάφους Mediterranea),
  • το Καταδυτικό Πάρκο Ελαφονήσου που παρουσιάστηκε από τον Δημήτριο Μαρκάτο,
  • ένα Master Plan για την Ελαφόνησο από την Eco Research Group Architects, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΑΠΘ Σταύρο Δενδρινό, Ρούλη Πρινιανάκη και Ελένη Μπουλαμάτση, αρχιτέκτονες, όπου επικεντρώθηκαν «σε έναν πολιτιστικό, νατουραλιστικό, εναλλακτικό και θεματικό αειφόρο τουρισμό και την κοινοτική ανάπτυξη με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες» (Κληρονομιά - Φύση - Τέχνη - Οικολογία - Γαστρονομία - Κοινότητα),
  • «Ο φωτισμός ως καλλιτεχνικό μέσο ανάδειξης του φυσικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Νόρα Λόλη Lighting Designer,
  • το Υπαίθριο μουσείο για το Παυλοπέτρι από τις Λυμπέρη Χαρίκλεια, Μαρούλη Βικτώρια, Ελένη Τσότση και Μαρία-Άννα Χρυσοβέργη, Αρχιτέκτονες, οι αρχιτέκτονες David Tajchman και Theo Sarantoglou-Lalis ιδιοκτήτη του αρχιτεκτονικού γραφείου με διεθνή εμπειρία Lassa Architect,
  • την Εμπειρία του Πάρνωνα από τον Μαρίνο Μπερέτσο,
  • η Ελαφόνησος το 2030 των Paolo Verri και Stefano Peyretti,
  • Δημιουργία μακέτας της παλιάς Ελαφονήσου από τον Carlo Bolla,
  • η λίμνη Στρογγύλη και οι αναπτυξιακές δυνατότητες από την Βήνη Φιλιππή,
  • Παραδείγματα της Αλοννήσου του Άγγελου Μαγγλή,
  • Προστασία χλωρίδας από την Σταυρούλα Κατσογιάννη,
  • Ο κόσμος ως μία ενότητα… Τέχνη και κοινωνική ζωή των φυτών από την Julian Dionne και τον Andreas Montagner, καθώς και
  • το θέμα εναλλακτικών μορφών τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων από τον Στέφανο Σιδηρόπουλο από την Trekking Hellas.
  • Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, Eco & Health από τον καθηγητή Nambi από την Ινδία (Κεράλα) και τον Julian Dionne.

Παυλοπέτρι - Βασικός προορισμός για τους επισκέπτες όλο το χρόνο

Για το στολίδι – Παυλοπέτρι μίλησαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου διάφοροι εισηγητές, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου Μαρίας Αρώνη. Το Παυλοπέτρι θα μπορούσε να γίνει βασικός προορισμός για τους επισκέπτες όλο το χρόνο.

  • Νέες Εμπειρίες Οικολογικής Γαστρονομίας

Παρουσιάστηκαν Νέες Εμπειρίες Οικολογικής Γαστρονομίας με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Πάρνωνα Α.Ε.) για Μαγειρικές Ελληνικές Εμπειρίες σύμφωνα με τη διάσημη σεφ Ελένη Αλιφέρη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελαφόνησο και θα είναι Chef στο Costa Navarino Resort το επόμενο διάστημα, Mexican Dinner αλλά και πολλά άλλα γεύματα και δείπνα σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού από τον Monsieur Jean -Pierre, Ισραηλινός μπουφές φτιαγμένος με αγάπη από τα μέλη Tovi & Chantal, Ιταλικός μπουφές από την ιταλική ομάδα συμπεριλαμβανομένης της Magnolia Borra και τη μοναδική εμπειρία του διάσημου ξενικού είδους ψαριού Λεονταρόψαρου που ψαρεύτηκε και προσφέρθηκε από τους ντόπιους ψαράδες της Ελαφονήσου, που διοργάνωσε η ερευνήτρια Coline Pasteau.

Πολύ ενδιαφέρουσα και η παρουσίαση από τον Γιώργο Πίτα, γνωστό στο χώρο της γαστρονομίας, συγγραφέα και ιδιοκτήτη του Ελληνικού Οδηγού Γαστρονομίας.

  • Eco-Art

Αριστουργηματική η Eco-Art δωρεά στην Ελαφόνησο από τον καλλιτέχνη Daniel Van de Velde, η δημιουργία βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο από τη νεαρή καλλιτέχνιδα Φωτεινή Τάτση για την προστατευόμενο φυτό Τουλίπα Γουλιμή που φυτρώνει στην περιοχή, οικολογικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και οικολογικές κατασκευές για παιδιά.

Η καλλιτέχνης Emeline Depas (καλλιτέχνης, καλλιεργήτρια λουλουδιών και Καθηγήτρια στο La Cambre School of Arts στις Βρυξέλλες) παρουσίασε επίσης τις δραστηριότητες των καλλιτεχνών Benedict Henderick και Naoki Karathanassis.

Βίντεο και φωτογραφίες με τίτλο Being Concrete about Trees από την Els Opsomer (εικαστική καλλιτέχνη, βίντεο και φωτογραφίας), όλοι προερχόμενοι από τη Σχολή Τεχνών La Cambre και τέλος ζωγραφική πάνω σε πλακάκια με τα παιδιά και τους ντόπιους με την Eline Belou.

Η Emeline με τους Benedict, Naoki και Els έμειναν περισσότερο από ένα μήνα στο Artist Resident House που παρέχεται από τον Σύλλογό μας υπό τον συντονισμό της Yolande De Bontridder (Σύμβουλο Σύγχρονης Τέχνης και Επιμελήτρια)

  • Μουσική

Μουσική από διάφορα μέρη στην Ελλάδα, όπως τα συγκροτήματα των τραγουδιστών της Ζακύνθου «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» και των Κυθήρων «Προβέντζα Band» συνοδευόμενη από την εξαιρετική ερμηνεία του ιερέα Νικολάου Τσάκου και της Μαρίκας Αρώνη.

  • Ευχαριστίες

«…Βασικοί εταίροι μας για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του 5ου Συμποσίου μας ήταν οι Πανεπιστημιακοί φοιτητές και οι εθελοντές που ήρθαν φέτος από τη Γαλλία, καθώς και οι στενοί φίλοι του Προέδρου μας Enrico Toja, που μας στήριξαν ενεργά, από κάθε άποψη με όλη τους την καρδιά.

Σε όλους τους οφείλουμε ένα “μεγάλο ευχαριστώ!”

Και φυσικά στο Πράσινο Ταμείο, τον κύριο χορηγό του 6ήμερου Συμποσίου μας που μας στήριξε ώστε να έχουμε υψηλού επιπέδου ποιότητα ανθρώπων συνεργατών και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους υποστηρικτές μας, ιδιαίτερα το CGM- Gruppo Azimut , καθώς επίσης και το Sogno Greco Apartments και το Residence Azzurro.

Ευχαριστούμε θερμά την Οργανωτική Ομάδα Κώστα Μοίρα, Βήνη Φιλιππή, Matteo Accattino, Lucia Teppati, Chantal και Tovi Benvenisty, Φωτεινή Τάτση, Μάρθα Μοίρα και τους Γάλλους εθελοντές Coline, Jade, Antoine, July, Elodie και Orane, καθώς και τους Κατερίνα και Ιορδάνη στα παρασκήνια.

Ευχαριστούμε θερμά τα εστιατόρια “Σπύρος & Σπυριδούλα”, “Αντώνης”, “Στα Καλά Καθούμενα” και “Pita Bar και το αρτοποιείο Καληφουρνάς», λένε από την Elafonisos Eco.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις