ΜΑΝΗ. Άρχισε να ξεδιπλώνεται το πλούσιο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης για να τιμήσει και να αναδείξει την τεράστια συνεισφορά του τόπου, στην Εθνική Παλιγγενεσία.

  • Από την πλατεία Αθανάτων

«Το έναυσμα δόθηκε το πρωί της Κυριακής (12/3), από την πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη, με τον 4ο Αγώνα Κήρυξης Ελληνικής Επανάστασης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης Πέτρου Μαυρομιχάλη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη, στο Λιμένι

Η συνέχεια προέβλεπε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και ιστορικών κειμηλίων με τίτλο «Η ζωή στη Μάνη το 1821». Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης (πλατεία 17ης Μαρτίου) έως την 1η Απριλίου, αποτελεί δημιουργία του Ηλία Περγαντή από το 2017. Θέμα της, η αναβίωση και αποτύπωση της ελληνικής παράδοσης και της ιστορίας της Μάνης την περίοδο πριν και μετά την Ελληνική Επανάσταση, συμπεριλαμβάνοντας και ιστορικά γεγονότα με τη συμμετοχή Μανιατών και εκτός της ευρύτερης περιοχής της Μάνης. Οι φωτογραφίες αναφέρονται στο ιστορικό γεγονός, τον άνθρωπο, τη φορεσιά και το συναίσθημα.

  • Ώρες επίσκεψης, (10:00 - 14:00) και (18:00 - 20:00)

Το μεσημέρι της Δευτέρας (13/3), επίσημοι, σχολεία, σύλλογοι, σωματεία και οργανώσεις μετέβησαν στο μνημείο πεσόντων ηρώων στο Γύθειο. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών, ενώ μαθητές αναπαρέστησαν το πολεμικό συμβούλιο των Γρηγοράκηδων. Στο ίδιο κλίμα, στις 13:00, η πλατεία του δημαρχιακού μεγάρου φιλοξένησε μαθητικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μάνη και 1821». Με την ολοκλήρωσή του τα σχολεία της πόλης του Γυθείου παρουσίασαν δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς.

Την Τρίτη (14/3) Μαρτίου οι εκδηλώσεις μεταφέρονται εκ νέου στην Αρεόπολη.

(*) Η Λαϊκή Αγορά του Γυθείου, λόγω της αργίας της 17ης Μαρτίου, θα διεξαχθεί εκτάκτως την Πέμπτη 16 Μαρτίου και μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Υποέργου 1: Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Manifest» της Πράξης «Διοργάνωση εκδηλώσεων Manifest» με Κωδικό ΟΠΣ 5168465, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις