ΜΑΝΗ. Το να ταξιδεύεις στη Μάνη είναι από μόνο του μοναδική εμπειρία. Από το γραφικό Γύθειο, την ιστορική Αρεόπολη, το παραδοσιακό Οίτυλο, το πανέμορφο Λιμένι μέχρι την εντυπωσιακή Βάθεια, αυτός ο τόπος έχει μια άλλη ομορφιά, διαφορετική…

Σε καθηλώνει

Άγριο τοπίο, πέτρινα χωριά και αναρίθμητοι μικροί κόλποι σε γεμίζουν με εικόνες που θα μείνουν αξέχαστες.

Φτάνοντας

Φτάνοντας στο Ακρωτήριο Ταίναρο, στη μύτη του μεσαίου ποδιού της Πελοποννήσου, το ταξίδι γίνεται καρμικά, ιδιαίτερο. Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και της Βαλκανικής Χερσονήσου, είναι ένας τόπος άγριας φυσικής ομορφιάς που θα σε τυλίξει στη μυστηριακή του αύρα.

Ο ιστορικός Φάρος, τα απόκρημνα βράχια και τα μανιασμένα κύματα δημιουργούν ένα από τα πιο απόκοσμα και επιβλητικά τοπία της Ελλάδας.

Ακρωτήριο Ταίναρο: Οι Πύλες του Άδη

tainaro_shutterstock-13.jpg
Το Ακρωτήριο Ταίναρο είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

Το Ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού Κόλπου. Πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Ταίναρο, γιο του Δία, ο οποίος δημιούργησε και την ομώνυμη αρχαία πόλη.

Ήλιε μου, Ήλιε μου…

Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ λατρευόταν ο θεός Ήλιος. Ο Απόλλωνας αντάλλαξε με τον Ποσειδώνα το Ταίναρο για τους Δελφούς, όπου έχτισε το Μαντείο. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Μεταπέα Άκρα» και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η Πύλη για τον Άδη από όπου ο Ηρακλής κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο.

Οι ναυτικοί που ταξίδευαν στη θάλασσα σταματούσαν συχνά εκεί, για να προσκυνήσουν το Ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν χτισμένος στο ακρωτήρι.

Ο Φάρος μου

Ο φάρος του Ταινάρου κατασκευάστηκε το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887 (πηγή: Shutterstock)

Αφετηρία της περιήγησης είναι τα Κοκκινόγεια, ο νοτιότερος οικισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας, και τέρμα της, ο Φάρος του Ταινάρου.

Η διαδρομή έχει μήκος γύρω στα 2 χλμ. και η πεζοπορία σε βατό μονοπάτι είναι σχετικά εύκολη (~45-50’ λέμε).

Πάρε μαζί άφθονο νερό και να βάλε καπέλο και τα σωστά παπούτσια. Ούτε τακούνι, ούτε σαγιονάρα …

Ξεκινώντας από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, χτισμένο με τις πέτρες από το Ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα, θα περάσεις δίπλα από την παραλία της Αριάς με το εντυπωσιακό ρωμαϊκό ψηφιδωτό, για να καταλήξεις στον εντυπωσιακό Φάρο του Ακροταίναρου, στην κόγχη του μεσαίου ποδιού της Πελοποννήσου.

Εκεί το Ιόνιο Πέλαγος τα βρίσκει με το Αιγαίο. Σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας, η θέα στο μανιάτικο τοπίο και τη θάλασσα είναι μαγευτική.

Πέτρα, θάλασσα και ρωμαϊκά ψηφιδωτά (πηγή: Shutterstock)

Ιστορίες…

Ο Φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο κατασκευάστηκε από Γάλλους τεχνικούς το 1882 σε ύψος 20 μ. πάνω από τη θάλασσα και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ανακαινίστηκε το 1930, ενώ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Λειτούργησε ξανά το 1947, ενώ από το 1982 λειτουργεί ως αυτόματος Φάρος με εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια. Τελευταία φορά ο Φάρος ανακαινίστηκε το 2008. Είναι λιθόκτιστος, εξωτερικά τετράγωνος και εσωτερικά κυκλικός με διάμετρο 3 μ. και ύψος 16 μ.

Αεροφωτογραφία του φάρου (πηγή: Shutterstock)
Ο φάρος προσφέρει μοναδική θέα στο πέλαγος (πηγή: Shutterstock)
Στο Ταίναρο θα φτάσετε πεζοπορώντας σε ένα βατό μονοπάτι (πηγή: Shutterstock)

Πού θα πάμε μετά;

Το Πόρτο Κάγιο (πηγή: Shutterstock)

Ένα τσιγάρο δρόμος από το Ακρωτήριο Ταίναρο, το Πόρτο Κάγιο είναι ένα γραφικό φυσικό λιμανάκι, φωλιασμένο σε έναν απάνεμο κολπίσκο.

Το ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό συστήνεται ως ήρεμο αραξοβόλι για σκάφη και δημοφιλής προορισμός για βουτιές στην παραλία με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Κοντά στο Πόρτο Κάγιο, βρίσκεται και το Μαρμάρι με την ωραία παραλία του. Στην ουσία πρόκειται για «…δύο πολύ όμορφες αμμουδιές με φανταστικά, γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτική θέα στις γυμνές λοφοπλαγιές που βουτούν στη θάλασσα».

Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, θα συναντήσεις την ξακουστή πυργοπολιτεία της Βάθειας. Αυτός ο εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στο άγριο και επιβλητικό τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά του σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης.

Κι αν έχεις διάθεση για περισσότερες βόλτες, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται πανέμορφα μέρη σαν την Αρεόπολη, το Λιμένι, τα Σπήλαια Διρού, ο Γερολιμένας που σε περιμένουν.

Ακρωτήριο Ταίναρο – Aerial View

Με πληροφορίες από reader.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις